Nye undersøkelser gjort av Medietilsynet viser at stadig flere gutter mobbes på nett. De eldste mer enn de yngre.

– Mobbing på nett øker med alder, mens mobbingen som skjer ansikt til ansikt minsker, forteller Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten til BT Junior.

– Jo eldre de blir, jo mer tid bruker de nett og spill, og så endrer de kanskje måten å plage andre på. Det blir kanskje enklere å utestenge og å baksnakke noen på nett. Tenåringer kommuniserer mye via chatting, så det er nok en naturlig forklaring, tror hun.


       Kjellaug Tonheim Tønnesen
Kjellaug Tonheim Tønnesen
BARNEVAKTEN

Mange føler seg utestengt

Hun er mye rundt på skoler og snakker om nettvett, og det er mange som kjenner på ubehagelige ting rundt det å være på sosiale medier og å delta i ulike spill. Noen føler seg utestengt, og her er det jenter som er i flertall.

– Å føle seg utestengt handler om alt fra at man ikke blir lagt til i grupper, til det at man ikke får likes og kommentarer. Da er det fort gjort å tenke: oi, de liker ikke meg, sier Tønnesen.

Rådgiveren forteller at noen ganger gjøres disse tingene bevisst, men at det også hender at det ikke er ment slik.

Hun forteller at målet for de fleste som jobber med barn og unge er null mobbing, og at det jo er edelt og fint å si, men ikke så lett å oppnå.

– Så lenge mennesker er mennesker, så blir det vanskelig å få til null mobbing. Vi voksne er jo forbilder, men se hvordan ting hauses opp av politikere, kommentatorer i mediene, og av dem som kommenterer på ulike artikler. Vi voksne må også være forsiktige med hvordan vi bruker nettet.

Hva kan vi gjøre?

Mange har lett for å glemme seg når de er på nett. Ting som kan være vanskelig å si ansikt til ansikt, blir så mye enklere når en sitter ved et tastatur bak en skjerm. Noen ganger er man også helt anonym. Da har Tønnesen noe viktig å understreke:

– Norsk lov gjelder på nett og mobil også. Det både beskytter og ansvarliggjør oss. Selv om du er i en app eller er anonymt i et spill, så er du faktisk ikke helt anonym. Du kan selvfølgelig bli sporet opp når du gjør kriminelle ting.

– Hva vil du råde barn og unge til?

– Tenk deg om to ganger når du er på nett. Tenk deg om to ganger før du deler og skriver ting. Husk også at du må ha samtykke før du kan dele bilder, filmer eller sender «live» av noen, og ifølge norsk lov så er det egentlig foreldrene som har det siste ordet på hva som kan deles når man er under 15 år. Tenk deg også om to ganger før du poster noe du vet det kan bli litt tull av, råder hun.

I faktaboksen under gir Tønnesen dere tre gode tips.

Har du opplevd noe dumt på nett? Har du kanskje opplevd at noen har stilt opp for deg? Vi i BT Junior vil gjerne høre fra dere, send en e-post til btjunior@bt.no, eller kontakt oss via kontaksjemaet under. Venneinnlegg premieres med vennebutton!

Under ser dere noen av punktene fra undersøkelsen gjort av Medietilsynet: