Det er ingen hemmelighet at det er mange av unge som liker å spille dataspill. Medietilsynet og Barnevakten mener at flere voksne burde spille med dem.

– Det er helt klart viktig for at barn og unge føler at foreldre er engasjert i det de holder på med. Det at de føler seg sett har en enorm verdi, sier Rita Astridsdotter Brudalen i Medietilsynet.


       ALENE: – Noen er litt oversett og alene i interessen, og de sitter med en sår og vond følelse. Alle fortjener oppmerksomhet for det de er interessert i, sier Rita Astridsdotter Brudalen i Medietilsynet.
ALENE: – Noen er litt oversett og alene i interessen, og de sitter med en sår og vond følelse. Alle fortjener oppmerksomhet for det de er interessert i, sier Rita Astridsdotter Brudalen i Medietilsynet.
Medietilsynet

– Dataspill har i mange år vært en av de viktigste hobbyene for unge, at foreldre burde være med å spille av og til burde nesten stå i en oppdragerlov, legger hun til.

– Også gameren vil ha glede av å vise hva den klarer

Hun forteller at mange voksne tidligere har gjort seg opp en mening rundt dette med spill. Det har liksom ikke samme status som fotball og friidrett, det er ikke like imponerende som sjakk eller fiolin. Dette er opplevelser også Barnevakten deler. De forteller om foreldre med flere barn, der de i ettertid har dårlig samvittighet.


       Kjellaug Tonheim Tønnesen.
Kjellaug Tonheim Tønnesen.
Studio 1 fotografene

– Den ene spiller gjerne fotball, den ene piano, og den tredje gamer. De voksne ser plutselig at de har investert mye tid med barnet som spiller fotball. Det skal kjøres til treninger, det skal sees kamper, og man er gjerne med på cuper. Det er ganske likt med barnet som spiller piano, men så er det gameren – den fikk mest kjeft, forteller hun. Hun peker på at barn også kan trenge hjelp rundt dataspill, sier Kjellaug Tonheim Tønnesen, og legger til:

– Også gameren ville hatt glede av å få kunne vise hva han klarer, hvor flink han er blitt, og hva han har oppnådd. Å bli sett for det som er hans lidenskap, og det hadde ikke trengt å bety så mye tid, heller – kanskje bare tiden det normalt tar å kjøre noen til fotballtrening eller pianoundervisning.


       «FORTNITE»: Mange barn spiller «Fortnite». Aldersgrensen på dette spillet er 12 år.
«FORTNITE»: Mange barn spiller «Fortnite». Aldersgrensen på dette spillet er 12 år.
EPIC GAMES / FORTNITE

– Legg bort fordommene

Brudalen tror det å spille sammen av og til vil være positivt for både store og små.

– Jeg tror det betyr enormt mye, opplevelser sammen er det barn husker. Det koster ikke så mye å spørre hva de holder på med, og om du får være med. Slikt skaper sterke bånd, og samtaler som ellers ikke ville ha oppstått. Mange voksne får også se at en del av det de holder på med er intrikate ingeniøropplegg: de bygger, spiller på lag og snakker engelsk. Å spille sammen med barna vil gi fellesskap og gode opplevelser, sier hun.

– Hva med regler for hvor mye man kan spille?

– Regler er fint, men alt med måte. Det må nesten tilpasses den enkelte familien, akkurat som med det meste annet som handler om leggetid og annet. Vi løser ting forskjellig, og sånn er det også med spill.

Brudalen understreker at voksne må legge fra seg fordommene, at det ikke er slik at litt spilling fører til at man ender opp isolert på et mørkt rom.

– Den trenden er heldigvis i ferd med å gå over. Foreldregenerasjonen nå har gjerne spilt selv, og spiller fortsatt, sier hun.

Lettere å forstå

Tønnesen forteller at mange barn hun treffer på når hun er ute og holder foredrag hadde syntes det var kjekt om mor eller far ville prøve å spille med dem av og til.

– De andre ser fort litt misunnelig på den i klassen som kan fortelle at en av foreldrene spiller med ham av og til. Når jeg sier at jeg skal fortelle det til de voksne også, så sier de YES, forteller Tønnesen.

Hun forteller at det er mye enklere å nå inn med viktige budskap når det gjelder valg man gjør i spillet, pengebruk, tidsbruk og annet dersom foreldrene er nærere det barna holder på med. Da vil de også se hvorfor gameren kanskje er opptatt av å vite nøyaktig når det er middag, det kan nemlig ha med det at han ønsker å planlegge med tanke på hvilket spill han da kan spille før han er ventet ved bordet. Alle disse tingene tror Tønnesen er enklere om de voksne involverer seg litt, og så er det kanskje ekstra kjekt å kunne slå pappa ned i støvlene i et spill av og til.

Hva tenker du om dette? Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss et leserinnlegg til btjunior@bt.no