Verdensledere krever granskning etter israelsk angrep på hjelpearbeidere

Verdensledere fordømmer Israel for luftangrepet som tirsdag tok livet av sju hjelpearbeidere i Gaza. Nå krever de en uavhengig granskning.

Publisert: Publisert:

Tirsdag morgen bekreftet World Central Kitchen (WCK) at sju av deres medarbeidere, inkludert den palestinske sjåføren, ble drept i et israelsk angrep på Deir al-Balah. Organisasjonen var i gang med å frakte ut 100 tonn nødhjelp til sultrammede palestinere via en skipsve fra Kypros.

Bilder tirsdag morgen viser likene av hjelpearbeiderne på al-Aqsa-sykehuset i Deir al-Balah, flere av dem kledd i verneutstyr med logoen til WCK. Likene ble senere overført til Rafah.

WCK opplyser at de innstiller alt arbeidet i Gaza inntil videre som følge av angrepet, og en tjenestemann på Kypros sier at skipene med nødhjelp som var kommet fram til Gaza, snur og drar tilbake til Kypros uten å losse de 240 tonnene med matvarehjelp som ennå befant seg om bord. .

Utenriksminister Constantinos Kombos sier de stopper operasjonen av respekt for de døde, og også for å gjennomgå sikkerhetsprosedyrene.

– Utilgivelig

– Trass i at det var koordinert med israelske militære, ble kolonnen truffet da den kjørte ut fra lageret i Deir al-Balah, sier WCK og opplyser at deres folk befant seg i to pansrede kjøretøyer med WCKs logo og en personbil, i et angivelig konfliktfritt område.

De drepte WCK-ansatte er tre briter, en australier, en fra Polen og en med dobbelt amerikansk og canadisk statsborgerskap. I tillegg den palestinske sjåføren.

– Dette er ikke bare et angrep på WCK, men et angrep på humanitære organisasjoner som jobber under de verste forhold, der mat brukes som våpen. Det er utilgivelig, sier Erin Gore, som er direktør for WCK.

WCK bygget en egen molo på Gazastripen for å få inn nødhjelp sjøveien. Den første forsendelsen kom inn i området 15. mars, mens den andre kom inn mandag med 400 tonn mat og utstyr på tre skip. Begge leveransene var samordnet med israelske militære.

Ber om granskning

USA og Storbritannia er blant landene som har bedt Israel om en uavhengig granskning av tragedien.

– Vi har snakket direkte med den israelske regjeringen om denne spesielle hendelsen. Vi har oppfordret til en rask, grundig og uavhengig etterforskning for å forstå nøyaktig hva som skjedde, sa USAs utenriksminister Antony Blinken på en pressekonferanse i Paris tirsdag ettermiddag.

– Disse menneskene er helter. De løper mot flammene, ikke vekk fra dem, sa Blinken og la til:

– Vi burde ikke ha en situasjon der mennesker som bare prøver å hjelpe andre selv står overfor alvorlig fare.

Samtidig har britenes utenriksminister David Cameron sagt til sin israelske motpart Israel Katz at det er behov for store endringer når det kommer til sikkerheten til hjelpearbeidere i Gaza. Han kaller tirsdagens angrep for dypt opprørende.

– Israel må umiddelbart forklare hvordan dette kunne skje og gjøre store endringer for å sikre sikkerheten til hjelpearbeidere på bakken, skriver Cameron på X, tidligere Twitter.

Storbritannia kalte tirsdag ettermiddag den israelske ambassadøren inn på teppet, der de ba om en rask etterforskning av hendelsen.

IDF: Skal granskes

Statsminister Benjamin Netanyahu beklager at hjelpearbeiderne ble drept, men hevder at angrepet var utilsiktet.

– Dette skjedde i krigstid. Vi skal undersøke grundig og er i kontakt med regjeringene til de døde og vil gjøre alt vi kan for at det ikke skjer igjen, sier han.

Det israelske militæret (IDF) har lovet at hendelsen skal granskes på høyeste nivå og omtaler den som tragisk.

– IDF gjør en omfattende innsats for å sørge for trygg levering av humanitær hjelp og har jobbet tett med WCK i deres livsviktige innsats for å skaffe mat og humanitær hjelp til Gazas befolkning, heter det i en melding på X, tidligere Twitter.

USA har framhevet sjøruta fra Kypros som en ny måte å få nødhjelp inn til en desperat befolkning som ifølge FN er på randen av hungersnød fordi nødvendige forsyninger blokkeres av Israel ved landegrensene.

Israel nekter FNs hjelpeorganisasjon for palestinerne UNRWA å levere forsyninger til Nord-Gaza, der situasjonen er mest desperat. Andre hjelpeorganisasjoner sier det er for farlig å sende lastebilkolonner dit fordi Israel ikke vil garantere sikkerheten.

– Stopp vilkårlige drap

X skriver WCK-grunnlegger José Andrés at organisasjonen har mistet flere av sine medarbeidere i et luftangrep gjennomført av IDF.

– Jeg er knust og sørger med deres familier og venner og hele vår WCK-familie. Dette er mennesker – engler – som jeg har tjenestegjort sammen med i Ukraina, Gaza, Tyrkia, Marokko, Bahamas og Indonesia, uttaler Andrés.

– De er ikke ansiktsløse. De er ikke navnløse. Den israelske regjeringen må stoppe disse vilkårlige drapene. Den må slutte å hindre humanitær bistand, slutte å drepe sivile og hjelpearbeidere og slutte å bruke mat som våpen, fortsetter Andrés.

Israels president Isaac Herzog har sagt at han tirsdag kveld snakket med Andrés og uttrykte sin «dype sorg og oppriktige beklagelse».

Australias statsminister Anthony Albanese bekreftet tirsdag at en av de drepte er 44 år gamle Lalzawmi «Zomi» Frankcom. Han krever at de skyldige stilles til ansvar.

Sterke reaksjoner

Også Polen krever en forklaring fra Israel etter at en polsk hjelpearbeider fra byen Przemysl ble drept. Canada, som også mistet en statsborger, ber om en grundig granskning.

Det gjør også EUs utenrikssjef Josep Borrell, som fordømmer angrepet.

– Trass i alle kravene om å beskytte sivile og hjelpearbeidere, ser vi at stadig flere uskyldige blir rammet, sa Borrell.

Norges utenriksminister Espen Barth Eide omtaler angrepet som «uakseptabelt» og krever at Israels krigføring på Gazastripen følger krigens regler.

– Israels voldsomme og omfattende militæroperasjoner i Gaza har ført til enorme skader på sivilbefolkningen, blant annet på barn, syke og hjelpearbeidere. Norge har vært tydelige på at deler av krigføringen ikke er i tråd med krigens folkerett, sier han.

Hjelpearbeidere hardt rammet i krigen

WCK ble stiftet i 2010 da Andrés, en spansk-amerikansk kokk og restauranteier, sendte kokker og mat til jordskjelvrammede Haiti. Siden starten på invasjonen av Gazastripen har WCK levert ut over 42 millioner måltider.

WCK er ikke den eneste hjelpeorganisasjonen som har mistet ansatte i krigen på Gazastripen. Ifølge UNRWA er 174 av deres ansatte drept siden krigsutbruddet 7. oktober i fjor.

Minst 32.916 palestinere, de fleste kvinner og barn, er drept siden krigen i Gaza startet da Hamas angrep Israel og drepte nærmere 1200 israelere. 250 andre ble tatt som gisler, og rundt 100 er fortsatt i fangenskap hos Hamas.

Hjelpeorganisasjonene har gang på gang krevd våpenhvile, og USA, Qatar og Egypt har i månedsvis forhandlet om en våpenhvile og løslatelse av gislene, uten hell hittil.

Publisert: