Kaj Gripsrud Hjelmeland (12) har laget musikk siden han var åtte år gammel. Nå har han varmet opp for Cezinando og Kjartan Lauritzen, og gitt ut tre singler.

– Jeg begynte å rappe for fire år siden, men det var ganske amatøraktig da, sier MachoMayne, som han kaller seg.

På Soundcloud har han lagt ut musikk helt fra han var åtte år gammel. Nå har han tre singler ute på Spotify, hvor han har hentet inspirasjon fra blant andre bergensartister som A-laget, Lars Vaular, Yoguttene, Flex og Kamelen.

– Jeg har alltid likt oppmerksomhet. Da jeg var liten kledde jeg meg ut og sprang rundt i middagsselskap, sier han og flirer.


       FINLANDSHETTE OG BLING: – Jeg bruker en slik hette i en av musikkvideoene, og så fant jeg dette gullkjedet på nett, forteller Kaj.
FINLANDSHETTE OG BLING: – Jeg bruker en slik hette i en av musikkvideoene, og så fant jeg dette gullkjedet på nett, forteller Kaj.
BÅRD BØE

Ironisk distanse

Det er ifølge Kaj ikke lett å blande det å være 12 og samtidig være gangster.

– Jeg har lyst til å være gangster og kul slik som mange av hip-hop-artistene jeg hører på, og leve slik de gjør. Men når jeg tenker gjennom det, så er det ikke greit om de gjør mye av det drøye de skriver om.

Så han har funnet en gylden middelvei.

– Jeg lager ganske aggressive beats, men går aldri over til å rappe om ting jeg ikke gjør eller ikke har tenkt å gjøre. Derfor er tekstene mine litt humoristiske og ironiske.

– Men hva betyr navnet MachoMayne?

– Det er ironiske er at macho betyr stor og sterk, og så er jeg en liten gutt. Mayne er bare en kulere måte å skrive mann på. Jeg tror det var Gucci Mane som startet greien med å skrive mann på en annen måte.


       UTSTYR: – Jeg er veldig heldig som har tilgang til alt dette utstyret. Låtene hadde ikke blitt så bra ellers, sier Kaj.
UTSTYR: – Jeg er veldig heldig som har tilgang til alt dette utstyret. Låtene hadde ikke blitt så bra ellers, sier Kaj.
BÅRD BØE

Hjelp fra far og storebror

Det var da storebror Jonas Gripsrud Hjelmeland (20) oppdaget at lillebroren hadde begynt å rappe etter å ha hørt på amerikansk gangster-rap, at de begynte å spille inn sanger. Han fungerer litt som en manager, og hjelper Kai å legge ut musikken på Soundcloud, Spotify og Facebook - og lage musikkvideo.

– Jeg syntes det var så tidig at han bare var åtte år og rappet. I tillegg var han jo flink, så vi hev det ut. Etter hvert begynte det å få litt oppmerksomhet, så vi fortsatte, sier storebroren.

Både Jonas og faren, Christer Hjelmeland, holder på med musikk, og har derfor hjulpet Kaj med produksjonen av musikk opp gjennom årene. Utstyret Kaj bruker til innspilling er fra tiden faren hadde studio, og det er også pappa Christer om står for miksingen av sangene.

– Jeg er nok litt bortskjemt, sier Kaj.

– Hvis jeg sitter fast med noe roper jeg bare på pappa, så får jeg hjelp med en gang. Det er nok ikke mange som har denne muligheten, så jeg er heldig som får drive på med dette.

Skriver selv

Men tekstene skriver han helt selv. Etter at storebror Jonas var på folkehøgskole i ett år, lærte Kaj seg å produsere på egen hånd. Den nyeste singelen, «Fidget spinner», har han laget helt på egen hånd.

– Men beaten har han lånt. Han Kaj lånte fra ville egentlig ha penger, men da han sa at han bare var 12, fikk han den gratis, sier Jonas.

– Ellers så gjør Kaj nesten alt alene nå. Det er utrolig kult.

– Hva synes vennene dine om at du lager musikk?

– Noen av dem synes det er kult, men de fleste tror jeg ikke skjønner helt hva jeg driver med, sier Kaj.

– Det er mange på Gimle ungdomsskole som lager musikk, og jeg er åpen for å samarbeide med folk. Men da må det være skikkelige folk som ikke driver og legger ut bilder av sigaretter og slikt. Det gidder jeg ikke.

For alkohol og andre rusmidler holder han seg unna, selv om han vet at noen på hans alder holder på med det.

– Det er litt rart at jeg lager gangster-rap, for jeg tror egentlig jeg er den roligste gutten i klassen, sier Kaj.


       FORTSETTER: Nå skal Kaj fortsette og lage musikk. Det han blir mest fornøyd med havner ute på Spotify.
FORTSETTER: Nå skal Kaj fortsette og lage musikk. Det han blir mest fornøyd med havner ute på Spotify.
BÅRD BØE

Treffer de eldre

Han har det siste året varmet opp for store norske hip hop-artister som Cezinando og Kjartan Lauritzen. Det kan virke som 8.-klassingens musikk har truffet den nye generasjonen i Norges hip-hop-miljø mer enn folk på hans egen alder, mener storebror Jonas.

– Hester V75 har vært inne og kommentert på låtene på Soundcloud, og generelt har nok musikken til Kaj truffet flere på min alder, sier han.

– Kompisene mine digger musikken. Nå skal han for eksempel spille på kollektivfesten min, legger han til.

I 2015 var Kaj på workshop med den amerikanske artisten A.F.R.O, som i ettertid la ut et bilde på facebooksiden sin der han skryter av tekstene og musikken til MachoMayne.

Drømmen videre er å fortsette å lage musikk og utvikle tekstene litt.

– Ordforrådet mitt er kanskje ikke det beste, for jeg er fortsatt ganske ung, sier Kaj.

– Så jeg skal fortsette å skrive masse og bare lage låter slik at jeg kan bli bedre.