Hva er egentlig en julefilm? Noen tar Harry Potters sjokoladefrosker i reprise, mens andre ser Fanny & Aleksander nok en gang. Julefilm kan være så mye.

Felles for filmene under er at de kan være med på å få deg i rett stemning gjennom hele romjulen.

Årets kuleste nisse: «The Christmas Chronicles» (2018)


    FILM: Kurt Russell er en glimrende julenisse.
FILM: Kurt Russell er en glimrende julenisse.
Michael Gibson

I likhet med julemusikk lages det en og annen ny film med jul som tema. Ikke alle er like gode, og mange scorer høyt på sentimentalt-kliss-skalaen. Det kunne nok også «The Christmas Chronicles» ha gjort, hadde det ikke vært for at julenissen spilles av selveste Kurt Russell. Han tilfører denne historien, om to søskens jakt på nissen, en helt ny og morsom dimensjon. Ja, så er det litt banalt, men hva gjør vel det når du får sekvenser hvor julenissen holder blueskonsert i fengsel sammen med Steven Van Zandt?

Klassikeren: «It’s a Wonderful Life» (1946)


    FILM: En deprimert James Stewart i den fantastiske «It’s a Wonderful Life»
FILM: En deprimert James Stewart i den fantastiske «It’s a Wonderful Life»
Cinematekene

Denne ultimate amerikanske klassikeren er en slags vri på Charles Dickens’ Scrooge-historie. Hovedpersonen er ingen gnien gammel gubbe, men en god og snill, men frustrert forretningsmann. En natt orker han ikke mer og vil ta sitt eget liv. Han blir stoppet av en engel som viser ham hvordan livet i den lille byen hadde vært om han ikke hadde vært der. Filmen er tåredryppende og sentimental, men det er få filmer som viser julens ikke-kommersielle budskap bedre enn denne perlen av en film.

Romantikk, takk: «Love Actually» (2003)


    FILM: Aurelia (Lucia Moniz) og Jamie (Colin Firth) viser at kjærlighet er et eget språk.
FILM: Aurelia (Lucia Moniz) og Jamie (Colin Firth) viser at kjærlighet er et eget språk.
© 2003 Universal Studios

Det er delte meninger om denne filmen. Er den god, eller er den hårreisende dårlig? Blir du sentimental i julen, kan du i alle fall bli enda mer sentimental med denne tårepersen av en romantisk julekomedie. Her er det virkelig kjærlighet nok til alle. Men det er søtt, da, kanskje vel søtt.

Bergman: «Fanny & Alexander» (1982)


    FILM: Ingmar Bergmans klassiker starter med tidenes julekalas.
FILM: Ingmar Bergmans klassiker starter med tidenes julekalas.
SF Svensk Filmindustri

I det ekdahlske hjem feirer de jul med stor J. Ingmar Bergmans klassiske og episke familiedrama handler slett ikke bare om jul, men handlingen starter med tidenes julekalas. For mange er dette en film som samler familien foran skjermen ved juletider.

Skrekkblandet fryd: «The Nightmare before Christmas» (1993)


    FILM: Jack Skellington vil også feire jul.
FILM: Jack Skellington vil også feire jul.
Disney Enterprises

Morsom, litt trist og ganske fornøyelig. Jack Skellington er konge i halloweenbyen, men så oppdager han julebyen, og der er det jo mye koseligere. Jack bestemmer seg for å kidnappe julen, men han får det liksom ikke helt til. Denne går aldri av moten – og det gjør tydeligvis ikke julen heller.

Mange versjoner: «Scrooge – A Christmas Carol»


    FILM: Seymour Hicks får du nå i farger.
FILM: Seymour Hicks får du nå i farger.
Amazon Prime

Charles Dickens’ klassiske julefortelling er filmatisert mange ganger. Henry Edwards versjon fra 1935, med Seymour Hicks i rollen som Scrooge, er nå tilgjengelig i en nyrestaurert utgave i farger. Selv holder jeg en knapp på Brian Desmond Hursts 1951-versjon. Vil du ha en mer humoristisk versjon, kan du sjekke ut «The Muppet Christmas Carol.»

Animert jul: «A Charlie Brown Christmas» (1965)

IMDB

IMDB

Tegneserien «Knøttene» ble skapt av Charles M. Schulz i 1950. Siden den gang er det blitt mange striper og et par filmer. Men ingen slår Charlie Brown når han blir lei kommersialiseringen av julen og drar på leting etter høytidens opprinnelige budskap. Strålende kommentarer og sjarm i bøtter og spann.

Slapstick: «Home Alone» (1990)


    FILM: Macaulay Culkin er alene hjemme.
FILM: Macaulay Culkin er alene hjemme.
20TH CENTURY FOX

Jeg innrømmer det først som sist. Hver gang Joe Pesci slår seg både gul og grønn, ler jeg så tårene triller. Akkurat det er nok ikke helt i tråd med julens budskap, men filmen har en riktig så sjarmerende moral skjult under all slapstickhumoren. Også film nummer to har julestemning i bøtter og spann.

Mer romantikk: «The Holiday» (2006)


    FILM: Søt musikk oppstår mellom Cameron Diaz og Jude Law.
FILM: Søt musikk oppstår mellom Cameron Diaz og Jude Law.
© 2006 Columbia Pictures Indust

To kvinner med mannfolkproblemer bestemmer seg for å bytte hus for en periode. Dermed flytter Cameron Diaz inn i huset til Kate Winslet i Surrey, og Winslet inntar huset til Diaz i Los Angeles. Og selvsagt tar det ikke lang tid før romantikken blomstrer, og jammen meg er det ikke snart jul. Søt, romantisk og sentimental, men den er romantisk på en god måte.

Tradisjon: «Tre nøtter til Askepott» (1973)


    FILM: Libuse Safránková som Askepott har en egen plass i nordmenns hjerter.
FILM: Libuse Safránková som Askepott har en egen plass i nordmenns hjerter.
National Film Archive (NFA), Pra

Det er bare å innse det. Tradisjon er tradisjon, og det blir ikke jul i stuen før NRK har sendt den tsjekkoslovakisk-tyske filmen om Askepott og prinsen. Den gir romantisk julestemning hele julen, men er ikke tilgjengelig for lovlig strømming. Du får den på DVD både med og uten fortellerstemmen til Knut Risan.

Norsk jul: Solan og Ludvig – Jul i Flåklypa


    FILM: Slapp av Ludvig, det blir nok jul i år også.
FILM: Slapp av Ludvig, det blir nok jul i år også.
Maipo Film

Mange pleier å se den første, originale Flåklypa-filmen i romjulen. Får du ikke tak i den, e r«Jul i Flåklypa» absolutt en god erstatter. Denne gangen må Solan, Ludvig og Reodor slå sine pjalter sammen for å redde Flåklypa fra et voldsomt snøvær på selveste julaften.

Julehumor: «Elf» (2003)


    FILM: Buddy er kanskje litt for stor til å være alv?
FILM: Buddy er kanskje litt for stor til å være alv?
© Warner Home Video.

Denne filmen tilhører gruppen vi ofte omtaler som «typisk amerikansk,» men den er faktisk litt søt og morsom. Buddy (Will Ferrell) er et menneske som ved en aldri så liten ulykke vokser opp i den tro at han er en alv på Nordpolen. Men han er litt stor, så alvene sender ham tilbake til USA slik at han kan finne seg selv.

Glemt klassiker: «Miracle on 34th Street» (1947)


    FILM: Edmund Gwenn i rollen som Kris Kringle.
FILM: Edmund Gwenn i rollen som Kris Kringle.
© 1947 20th Century Fox

Dette er en av mine favoritter. «Men så kom posten», som den av en eller annen grunn heter på norsk, er et slags rettssalsdrama. Kris Kringle, glimrende spilt av Edmund Gwenn, som mottok Oscar for rollen, går rettens vei for å bevise at han faktisk er selveste julenissen.

Anti-jul: «Bad Santa»


    FILM: Ikke alle julenisser er snille.
FILM: Ikke alle julenisser er snille.
© 2003 – Dimension Films

Ikke alle har et like godt forhold til julen, og det er helt ok. Vil du bort fra sentimental postkortidyll, er dette filmen for deg. Willie liker i alle fall ikke julen. Han og partneren kler seg ut som nisser og raner butikker i førjulstiden. Resultatet er til tider hysterisk morsomt.