Det er tirsdags kveld på Cornerteateret på Møhlenpris. Det er siste sangnummer i musikalen «Julens Magi», og alle de 35 skuespillerne er på scenen.

– God jul! roper de til en full sal, og teppet går ned. Nok en forestilling er ferdig – den femte i år.

Julens Magi Se glimt fra fjorårets forestilling

Trengte noe å gjøre på

Bak forestillingen står fire jenter fra Bergen, som i dag er mellom 14 og 17 år. Tre av dem er søstre.

– Historien bak denne forestillingen begynte for tre år siden. Vi tre søstrene var på høstferie med mamma og de to brødrene våre. Vi bodde i en liten hytte, og mamma syntes det ble altfor mye krangling og bråk. Så hun bad oss finne på noe, forteller Cecilia Strønen Damm (17).

Det gjorde de. De begynte å skrive på en musikal (teaterstykke med mye musikk). Alle jentene hadde drevet med teater og musikaler før, så det var ikke så uventet som det høres ut som. De tegnet tegninger av hvordan de så for seg kostymer og kulisser. De skrev handling og sangtekster og musikk.


       TEGNET SKISSER: Jentene tegnet skisser for hvordan de så for seg kostymer og kulisser til forestillingen. Her er Karamellusene.
TEGNET SKISSER: Jentene tegnet skisser for hvordan de så for seg kostymer og kulisser til forestillingen. Her er Karamellusene.
Fra programbladet til Julens Magi

       SUKKERSPINN: Dette er skissene til Sukkerspinn, som også er med.
SUKKERSPINN: Dette er skissene til Sukkerspinn, som også er med.
Fra programbladet til Julens Magi

Gode hjelpere

Planen var først at dette skulle være en liten forestilling kun for familie, og at de skulle vise den hjemme i stuen. Men det ballet på seg. Og ballet på seg. Og resultatet er at den i tre år har vært vist på Cornerteateret på Møhlenpris. Første året ble det fem forestillinger. I fjor var det 10. I år ligger det an til å bli enda flere.

For vel hjemme igjen fra hytteturen tok de tre søstrene med seg venninnen Lovise Moland Espeland og de startet gruppen Musikaljentene. De fikk med seg noen voksne hjelpere, blant annet skuespilleren Jan Holden. Han har hjulpet til med alt fra manus til kostymer og regi. Og så spiller han den eneste voksenrollen i forestillingen.

I tillegg har de mye god hjelp fra familien.

Syr til 3 om natten

– Selv om det er en juleforestilling, holder på med dette nesten hele året. Vi har en liten pause etter nyttår noen måneder. Men i god tid før sommeren, arrangerer vi audition for å finne skuespillere til alle rollene. Og vi endrer litt på forestillingen hvert år. Skriver noen nye sanger, for eksempel. Og i den siste tiden før jul har vi i grunnen bare fri om natten når vi sover, sier Cecilia.

– Men vi har sittet oppe til klokken 3 om natten og sydd kostymer, sier Selma Indine (14).

– Hva med skolen?

– Jo vi går jo på skolen, men all fritid vi har går med til etter prosjektet. Det er litt stress av og til, men det er SÅ verdt det. Og heldigvis går vi på Steinerskolen, og der er det ikke juletentamen, ler Cecilia.

Mange planer

– Hva skjedde med de to brødrene deres som var med på starten på hytten. Fikk ikke de være med?

– Jo, de var med første året på forestillingen som skuespillere. Men i år er de ikke med. De ville heller være med på Spelemann på Taket som går på Den Nationale Scene nå, sier Cecilia.

De 35 skuespillerne som er med i forestillingen kommer fra forskjellige teatermiljøer rundt om i Bergen. Mange har vært med i «Julens Magi» før, men i år er halvparten helt nye.

Nå kribler det i fingrene til jentene for å skrive nye musikaler. De fikk nylig et reisestipend på 40.000 kroner fra en av byens banker som de skal bruke til å reise til London for å hente inspirasjon.

– Vi har masse planer. Noe spøkelsesaktig eller halloweenaktig har vi lyst til å lage. Og kanskje noe Astrid Lindgren-aktig. Og noe med alver og troll, som vi skal sette opp i en skog!