Talent er viktig om man skal nå toppen i fotball. Men det er ikke alt.

På veien til toppen kan det skje en haug av ting som kan gjøre slutt på en fantastisk fotballkarriere.

Mange av VM-stjernene i Russland har møtt utfordringer – og taklet dem. Nå er de helter og forbilder for millioner, men det har ikke alltid vært enkelt for dem som nå bærer nasjoners håp på deres skuldre.

Cristiano Ronaldo (33) fra Portugal: Flyttet fra familien som 11-åring


    Cristiano Ronaldo.
Cristiano Ronaldo.
PAVEL GOLOVKIN / TT NYHETSBYRÅN

Superstjernen er kjent for å være tidenes kanskje beste målscorer, men også for sin ekstraordinære viljestyrke, og evnen til alltid å ønske å bli best. Og nettopp dette har hjulpet Ronaldo til å nå det han er i dag.

I et større intervju med den engelske avisen «Daily Mail» har Real Madrid-stjernen fortalt om oppveksten sin og tøffe valg han måtte ta. Det startet allerede som 11-åring.

Da han vokste opp i en fattig del av ferieøyen Madeira, var fotballen den store lidenskapen. Men som 11-åring sto han ved et veiskille. Det endte med at han måtte forlate familien, og flytte til Lisboa for å begynne på fotballakademiet til fotballklubben «Sporting».

– Fotball har gitt meg alt, men det førte meg langt hjemmefra før jeg var klar for det. Det var den tøffeste tiden i livet mitt, har han sagt.

– Jeg er sikker på at det føltes umulig for foreldrene mine å gjøre det.

I det samme intervjuet fortalte også Ronaldo om det som kan ha vært første steg mot en beryktet fysikk (kroppsbygning). Etter å ha blitt fortalt av mange at han var for liten og tynn, tok han grep.

– Jeg bestemte meg som 11-åring. Jeg visste at jeg hadde mye talent, men bestemte meg for å jobbe hardere enn alle andre. Jeg begynte å snike meg ut av rommet mitt på natten og trene. Jeg ble sterkere og raskere, fortalte Ronaldo.

Odion Ighalo (28) fra Nigeria: Brukte gamle flasker som fotball


    Odion Ighalo, her i duell med Englands Kyle Walker.
Odion Ighalo, her i duell med Englands Kyle Walker.
JOHN SIBLEY / X03811

Den nigerianske spissen var en sensasjon i Premier League i 2015/16-sesongen. 28-åringen scoret 15 mål for fotballklubben Watford! Nå spiller han i Kina.

I et intervju med Daily Mirror, fortalte nigerianeren om den tøffe oppveksten, og forholdene han trente under som ung og lovende i storbyen Lagos i Nigeria.

– Jeg kom fra gettoen (område i by som skiller ut). Der var det ikke elektrisitetom dagen, dårlig vann, dårlige veier og det var et tøft nabolag. Vi pleide å sparke gamle bokser, plastflasker og noen ganger til og med appelsiner rundt i gatene barbente, sa Ighalo om sine første år som fotballspiller.

Det var ikke bare manglende fasiliteter som var vanskelig for Ighalo. Det kunne også være livsfarlig.

– Jeg vil aldri glemme hvor jeg kom fra. Mitt første lag, «Olodi Warriors», pleide å spille på en gressbane, kjent lokalt som «Maracanã», men det var en stor, åpen slette. På det ene hjørnet var det gutter som solgte ulovlige ting, og de ble alltid jaktet av politiet. Vi kastet oss ned på bakken da vi hørte lydene av skudd, og så fortsatte vi treningen.

PS: Odion Ighalo har fortid i norsk fotball. Han scoret sitt første profesjonelle mål som 18-åring, for Lyn mot Viking. Han var seinere nær å ende opp i Brann, men ble til slutt solgt til italienske «Udinese».

Mohamed Salah (25) fra Egypt: Måtte ta buss i over åtte timer til trening


    Mohamed Salah.
Mohamed Salah.
NARIMAN EL-MOFTY / TT NYHETSBYRÅN

Han har tatt Liverpool med storm med sin vanvittige debutsesong i den britiske storklubben. Men veien til europeisk toppfotball har vært en lang reise for Salah.

Egypts store helt vokste opp i en liten landsby, et godt stykke utenfor hovedstaden Kairo. I ungdomstiden måtte han bruke timevis på bussen i jakten på sin store drøm om å bli fotballstjerne.

I tre-fire år, fem dager i uken, brukte han fire-fem timer til trening – hver vei. Han startet på skolen klokken syv, men allerede to timer seinere måtte han starte veien mot trening med laget i Kairo.

– Jeg dro klokken ni om morgenen og jeg var på feltet i to-tiden. Treningen startet alltid klokken halv fire eller fire, og var ferdig i seks-tiden. Da var jeg hjemme ti-halv elleve. Så handlet det om å spise, sove og gjøre det samme dagen etter, fortalte Salah i et intervju med Liverpools offisielle hjemmeside i desember.

– Jeg tok ikke bare én buss. Jeg måtte skifte buss, tre, fire og fem ganger bare for å komme meg til treningen. Og så måtte jeg gjøre det samme på vei tilbake.

Luka Modric (32) fra Kroatia: Vokste opp i flyktningleir


    Oppveksten var ikke lett for Luka Modric (til høyre). Men han har gått gradene. Fra kroatisk fotball, til stjerne i Tottenham, til å være Real Madrid-spiller og regnet som verdens kanskje beste midtbanespiller.
Oppveksten var ikke lett for Luka Modric (til høyre). Men han har gått gradene. Fra kroatisk fotball, til stjerne i Tottenham, til å være Real Madrid-spiller og regnet som verdens kanskje beste midtbanespiller.
DAVE THOMPSON / TT NYHETSBYRÅN

Kroatia- og Real Madrids midtbanespiler har en spesiell historie.

– Et mirakel, skrev den britiske avisen The Guardian om Real Madrid-stjernens vei til toppen. Avisen har tatt for seg kroatens utfordrende oppvekst. Den inneholder drapet på bestefaren Luka Modric, krig og en flyktningleir som hjem.

Hjemstedet til Luka Modric bærer fortsatt preg av konfliktene som pågikk i landet. Da Kroatia erklærte seg selv selvstendig, ble det bråk. Kroatiakrigen varte fra 1991 til 1995. Det fikk store konsekvenser for familien Modric. Bestefaren ble drept da han var ute på tur.

Da grusomhetene inntraff, var Luka Modric bare seks år gammel. Han og familien tok tilflukt i en flyktningleir i Zadar, en by cirka seks mil fra der Modric og familien vokste opp. Utenfor herjet krigen.

– Vi var alltid redde, det er det jeg husker best. Tusenvis av granater, skudd fra fjellene rundt, det falt ned på banen de årene, og vi løp alltid om kapp til sikkerhet. Fotball var vår måte å rømme fra virkeligheten, har Tomislav Basic sagt.

Han var en av de første trenerne til Luka Modric, i NK Zadar.

Krigen sluttet, men selv om de var ute av fare, vokste Modric og familien opp i fattige kår. De flyttet til en annen leir i Zadar. De kunne flyttet tilbake til landsbyen de kom fra, men valgte å bli så unge Luka kunne oppfylle drømmen om å bli fotballspiller.

Lionel Messi (30) fra Argentina: Måtte få hormoner for å vokse

HENRY ROMERO / X90174

For Lionel Messi har det vært en annen kamp som kunne endt karrieren tidlig. Han var ekstraordinær med ballen, men led av en sjelden sykdom som gjorde at han ikke vokste som han skulle.

Han trengte innsprøytninger av hormoner for å bli høyere. Det kostet penger. Mye mer enn familien til Messi hadde råd til. Heller ikke storklubben River Plate, som var interessert i talentet, hadde råd. Da kom Barcelona på banen.

Messi flyttet til den spanske storbyen allerede i 2001, som 13-åring. Sykdommen var tatt hånd om, om som 14-åringen var hormonbehandlingen ferdig.

Men det var også andre utfordringer for unge Messi. Moren og søstrene flyttet tilbake til Argentina, og Lionel ble boende med faren sin. Han slet med hjemlengsel. Stille av natur, trodde flere av lagkameratene at han var stum. Men Messi lot bena snakke.

Han raste oppover i gradene i storklubben, og som 17-åring ble han klubbens yngste spiller noensinne da han fikk debuten mot «Espanyol».

Siden da har Messi vært en av verdens største talenter.

(Kilde: BT)