Sportkommentator i Bergens Tidende, Anders Pamer, har skrevet ti bud til dem som vil bli god (budene tar utgangspunkt i fotball, men er like gjeldende for håndball, basketball, ishockey og andre idretter):

1. Du skal være tålmodig

Det finnes svært få fotballspillere ingen har oppdaget. Du får som regel som fortjent. Blir du god nok i fotball, kommer du til å tjene penger og spille for store lag. Altså skal du kun konsentrere deg om å bli god nok i fotball – ikke om alt det andre som er rundt fotballen.

2. Du skal sette deg mål

Du kan operere med flere mål. De bør være friske, men mulig å oppnå. Noen kan være langsiktige, som at du har et mål om å bli A-landslagsspiller eller spille i Toppserien. Andre kan dreie seg om hva du skal oppnå innen to måneder eller et halvt år. Etter at målene er satt, må du gjøre det som skal til. Det siste er vanskeligst. Det betyr nemlig, uten unntak, vanvittig hardt arbeid. Når målet er nådd, skal du sette deg et nytt. Og nei, de beste blir aldri ferdige med å sette seg mål. Beklager. Skal dette gå, må målsettingene styre livet ditt i mange år fremover.

3. Du skal håndtere motgang

Du kommer til å bli skadet. Du kommer til å bli lei. Du kommer til å merke at folk mister troen på deg. Du kan like godt forberede deg på det. De beste står i det. De holder øynene rettet mot målene, og når de ikke målene, lager de nye. Det går ingen rett linje fra der du er nå og til toppen. Glem den tanken. Det går opp, men det går også ned. Kun de beste takler motgangen og samler fart på vei ned.

4. Du skal ikke glemme hvorfor du er god

Mange kommer til å fortelle deg hva du må bli bedre på. Du må bli bedre bakover. Du må bli raskere. Arbeide med kondisjonen. Dette skal du lytte til. Men ikke glem det som gjør deg god. Er du rask? Jobb med å bli enda raskere! Har du god teknikk? Øv inn enda flere finter og få et enda mer perfekt mottak! Lionel Messi er ikke verdens beste fordi han har jobbet med å forbedre hodespillet sitt. Han er verdens beste fordi han har perfeksjonert alt det han var god til. Alle fotballspillere er ikke allroundere. Mange av de beste er spesialister på noen få ting.

5. Du må elske å vinne og hate nederlag

Betyr det ikke så mye? Er du fornøyd om du spiller en god kamp selv om laget taper? Dette er farlig. Alle må lære seg å vinne og å tape, men mange av de største spillerne hater å tape så intenst at de gjør alt de kan for å unngå det. Tap blir brukt som brensel for å kunne slå tilbake. Skal du bli toppspiller, er den mentale delen av idretten meget viktig. Vinnervilje er en viktig drivkraft for de fleste, men må brukes riktig.

6. Du må lære å takle kritikk


       TALENTMANN: Branns talentsjef Magni Fannberg er en av dem som brenner for spillerutviklingen i Bergen.
TALENTMANN: Branns talentsjef Magni Fannberg er en av dem som brenner for spillerutviklingen i Bergen.
ØRJAN DEISZ

Ros er sølv, men kritikk kan være gull. Ikke bare omgi deg med folk som forteller deg hvor god du er. Lytt også til dem som kommer med kritikk. Ja, det svir. Men du skal bruke det på rett måte. Som motivasjon og innspill. Ikke lytt til smisk og pjatt. Hør på dem som sier du kan bli god, ikke dem som gir deg følelsen av at du allerede er det. Husk: Talenter er det mange av. Toppspillere er det ikke så mange av.

7. Du skal ikke glemme livet ditt

Du må innrette livet ditt etter fotballen. Men du må ha et liv. Det er smart å tenke på annet, det er viktig å skaffe seg en utdannelse og å kunne være med venner eller kjæresten.

8. Ikke bli høy på deg selv

Du skal ha selvtillit og tro på det du driver med. Men nesten alle de store stjernene er svært hyggelige mennesker. Vær bevisst på hvordan du oppfører deg. Ingen liker selvopptatte drittsekker. Folk ingen liker, kommer heller ingen vei i fotballen. Allerede finnes det yngre spillere som ser opp til deg. Vær mot dem slik du vil at eldre spillere skal være mot deg.

9. Skyld på deg selv, ikke på andre

Veldig, veldig sjelden er det ingenting du kunne gjort bedre. Jo, keeperen gjorde en feil. Jepp, spissen burde scoret på sjansen på overtid. Men hva kunne du gjort for å vinne kampen? Er du virkelig i en posisjon der du kan legge all skyld over på alle andre? Å bli for fornøyd med seg selv kan ødelegge din utvikling som spiller.

10. Du skal like dette

Alle treninger er ikke like morsomme, alle dager er ikke enkle. Du kommer til å møte motgang og det kommer til å gjøre vondt, dette. Men hvis du over tid mistrives med presset, med all treningen, med det altoppslukende – da må du tenke deg om. Dette er et spill. Hvis du ikke elsker det, er det på tide å gjøre noe annet. Gleden må ligge i bunn. Hvis det ikke er morsomt mer, da er det på tide å sjekke ut alt annet livet har å by på.

Les også disse sakene: