Nekter alle under 23 år adgang – vant rettssak mot staten

(E24): 23-årsgrensen til utestedet Festiviteten i Hamar er ikke diskriminering, fastslår Borgarting lagmannsrett. – Vi kan ikke ha russefester overalt, sier eieren.

Utestedet Festiviteten holder åpent fredager og lørdager, med 20-årsgrense fredager og 23-årsgrense lørdager. Diskrimineringsnemnda mener det siste er ulovlig.
Publisert: Publisert:

Utestedet i Hamar har siden 2020 kranglet med staten om de har lov til å ha 23 års aldersgrense på lørdager. Likestillings- og diskrimineringsnemnda mener at aldersgrensen diskriminerte gjester mellom 20 og 23 år.

Nylig konkluderte Borgarting lagmannsrett med at utestedet er i sin fulle rett til å nekte personer under 23 år adgang.

– Fornuften har nok en gang seiret. Vi er veldig glade for at lagmannsretten opprettholdt tingrettens avgjørelse i saken. Nå håper vi at staten aksepterer avgjørelsen, sier Christian Alexander Vold, styreleder i Festiviteten Bar & Scene AS og Vold Eiendommer.

Det var nettavisen Rett24 som først omtalte avgjørelsen.

Staten har tapt i to runder

I mai 2022 ble utestedet klaget inn til Diskrimineringsnemnda av en kvinne
som mente hun ble aldersdiskriminert da hun ble nektet adgang fordi hun var under 23 år.

I juli og september samme år mottok Diskrimineringsnemnda to tilsvarende klager fra to andre personer.

Nemnden konkluderte med at de tre klagerne hadde blitt aldersdiskriminert, og at utestedets bruk av 23-årsgrense var ulovlig.

I fjor skrev BT om utestedet LouLou i Bergen sentrum, som også ble felt i Diskrimineringsnemnda etter å ha nektet en 22-åring adgang.

I stedet for å akseptere nemndens avgjørelse, besluttet Festivitetens styre og eiere å gå til sak mot staten. Oslo tingrett ga utestedet fullt medhold, og vedtakene fra Diskrimineringsnemnda ble opphevet.

Staten anket saken til Borgarting lagmannsrett, men også her gikk nemnden tapende ut av saken.

– Alle blir 23 år

– Vår påstand har hele tiden vært at en 23-årsgrense ikke er diskriminerende. Alder er noe annet enn hudfarge, seksuell legning eller andre former for diskriminering i tradisjonell forstand. Alle blir 23 år, sier Festiviteten-styreleder Christian Alexander Vold.

– Jeg mener det prinsipielt viktig å differensiere utelivstilbudet. Vi trenger forskjellige steder som er tilpasset ulike aldersgrupper. Folk vil omgås andre i samme aldersgruppe. Vi kan ikke ha russefester overalt, sier styrelederen videre.

Staten har ikke bestemt seg

Lagmannsretten påpeker i dommen at konklusjonen i denne saken ikke nødvendigvis innebærer at 23-årsgrenser alltid vil være lovlig.

«Det må i hver sak vurderes konkret om formålet med aldersgrensen er legitim», står det i dommen.

Det var Hanne Bjurstrøm Jahren fra Regjeringsadvokaten som prosederte saken for Likestillings- og diskrimineringsnemnda i lagmannsretten.

– Staten merker seg at lagmannsretten understreker at konklusjonen ikke innebærer at særlige aldersgrenser på utesteder i alle tilfeller vil være lovlig. Staten vil nå vurdere dommen nærmere opp mot ankefristen, uttalte Jahren om dommen til Rett24.

Kommunikasjonsansvarlig Ingunn Solheim hos Regjeringsadvokaten opplyser til E24 at staten enda ikke har tatt stilling om de vil forsøke å få saken behandlet i Høyesterett.

Publisert: