Slik mener de været blir i første halvdel av påsken

Gode muligheter for at snøen blir liggende i høyden, ifølge meteorologen.

Slik så det ut på Kvamskogen langfredag i fjor. Pr. nå går Vervarslingas prognoser kun frem til onsdag neste uke.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Noen er så heldige at de kan starte påskeferien allerede til helgen. Ved Meteorologisk institutt har de kjørt prognoser som gjelder fra kommende fredag til onsdagen før skjærtorsdag.

Statsmeteorolog Julie Solsvik Vågane forteller om en værperiode i Vestland som ikke ser så aller verst ut.

Snø som har falt på for eksempel Ulriken og Kvamskogen, vil trolig holde seg ut uken.

Fra mandag og gjennom palmehelgen vil nordlig, kjølig luft dominere og sørge for at det holder seg relativt kaldt. Fredagen skal bli tørr og med «gode perioder med sol».

Lørdag og søndag ligger det an til litt skiftende skydekke og noe mer nedbør, men såpass kjølig vær at snø kan legge seg ganske lavt.

– I helgen snakker vi om plussgrader om dagen i lavlandet, men ikke mildvær, og minusgrader om natten. Det kan bli sludd og regn på kysten, men snø ikke altfor langt oppe i høyden. Det er gode muligheter for at snøen blir liggende i fjellet og inn i landet, sier Vågane.

Starten av neste uke ser ganske bra ut, ifølge statsmeteorologen, men med temperaturer som ligger an til å stige: Opptil ti plussgrader om dagen i lavlandet, men betraktelig kaldere i høyden.

Vågane sier perioden fra neste mandag og til onsdag 13. april blir ganske tørr og med litt skiftende skydekke.

– Det blir generelt et litt østlig drag i luften og gode muligheter til å se solen. Temperaturstigningen gjør at det kan begynne å smelte litt.

Beregningene viser generelt lite vind de ti neste dagene, men Vågane poengterer at langtidsprognosene ikke er så gode på vind.

– Ikke mildvær

Snøen ligger fortsatt på Ulriken mandag.

Følg med på varsler

Meteorologen sier prognosene er mer usikre jo lenger frem de går. For eksempel er det for de tre dagene neste uke hele ti grader i forskjell på varmeste og kaldeste prognose.

Men de fleste datasimuleringene tyder altså på rundt ti plussgrader på det meste om dagen i lavlandet.

– Grovt sett kan du regne at temperaturen faller med én grad for hver hundrede meter du beveger deg oppover i høyden.

Meteorologen oppfordrer ellers folk til å holde seg oppdatert på skredvarsler, eventuelle farevarsler for vær og hvordan UV-strålingen er.

Publisert: