Torsdag ettermiddag kjørte en varebil inn i en folkemengde i gågaten La Rambla i Barcelona. Dette er en veldig populær gate for turister.

Fredag morgen meldes det at 13 mennesker er drept, og over 100 er såret. En del av de sårede er det veldig alvorlig for, så man er redd for at dødstallene skal bli høyere. Disse kommer fra 24 land, men foreløpig er det ingenting som tyder på at det er nordmenn blandt dem.

– Det er forferdelig, men det er ikke så mange som dør i terror. Heldigvis. Det er er fortsatt veldig liten sannsynlighet for at det skal skje, forklarer psykolog Atle Dyregrov.

Han har jobbet mye med barn og unge som har opplevd kriser, eller som er redd for å oppleve det.


       Atle Dyregrov
Atle Dyregrov
Eskil Wie

Det er ikke blitt mye farligere

Bare timer etter angrepet i Barcelona, kom meldinger om et nytt angrep. Noen forøkte et lignende angrep i havnebyen Cambrils, men de ble skutt og drept av politiet.

Dyregrov er opptatt av at vi ikke lar terroristene styre hvordan vi lever.

– Også voksne tenker mye på dette, og det er jo blant annet fordi det får mye oppmerksomhet. Mange tror at det er blitt mye farligere, men det er ikke det, forklarer han.

Han sier at noen voksne kan la være å gjøre ting, men at det er på grunn av at de er bekymret, ikke fordi det er farlig - eller at det er veldig sannsynlig at noe kan skje.

– Man kan aldri være sikker, men vi ønsker jo å leve normalt, sier Dyregrov.

Få terrorister i verden

Han sier også at det jobbes godt for å bekjempe terror.

– Politiet må jobbe veldig sammen i ulike land i Europa, og alle de politiske lederne sier at dette skal bekjempes.

Ordet terror betyr å skremme, og målet til en terrorist er å få oss til å bli redde.

Det er helt naturlig å bli litt redd, men et godt tips fra Dyregrov er å gjøre akkurat det du pleier å gjøre. Å leve helt som normalt, tenke på andre ting, og ha sterke tanker.

– Tenk på hvor mange folk det er i verden, hvor mange steder som finnes i verden - og hvor få terrorister det er, har han tidligere sagt til BT Junior.

Det skrives mye om det, men i stedet for å lese om alt som er hendt, kan det være et godt tips å la en voksen fortelle om det i stedet.