Denne saken ble først publisert i oktober 2016, men vi tenkte at den passet fint i forbindelse med Pride-dagene.

Da Rebekka Andrea Milde (21) fra Bergen gikk på ungdomsskolen, visste hun egentlig at hun var homofil.

– Men jeg visste så lite om det. Vi var bare så vidt innom homofili i seksualundervisningen på skolen, sier Rebekka.

Datet gutter

Bestekompisen hennes i 8. klasse var homofil. Han fortalte det, og ble mobbet en del av de andre guttene på skolen på grunn av det. Det skremte henne.

– Det var bare han og meg. Jeg hadde ingen andre jeg kunne snakke om det med, sier hun.

Rebekka prøvde å la være å tenke på det, og begynte å date gutter. Og håpet det ville «gå bort».

– Jeg ville ikke være annerledes enn de andre jentene. Derfor jattet jeg bare med da de diskuterte gutter. Mens det egentlig bare var ubehagelig, sier hun.

Fikk panikk

I slutten av 10. klasse klippet hun håret helt kort, og farget det svart. Da var hun klar for å fortelle hemmeligheten sin. Trodde hun.

– Men da jeg kom på skolen i 1. klasse i videregående, var det en gutt som kalte meg «lesbe» foran alle i klassen. Da fikk jeg panikk, og ombestemte meg.

Jo lenger hun ventet, jo verre ble det å fortelle det.

– Skulle jeg plutselig bare si det til vennene mine eller til min mor? «Du, forresten, jeg er homofil». Nei, det ble for rart. Det passet liksom aldri å si det, sier Rebekka.

Ble med i TV-serie

I fjor så Rebekka tilfeldigvis på Facebook at NRK var på jakt etter ungdommer til en serie. Den skulle handle om hvordan det er å være homofil i Norge i dag. Rebekka meldte seg, og fikk være med. Da var hun blitt 20 år.

Serien heter «Ut av skapet», og har gått på TV i høst. Ut av skapet er et uttrykk som blir brukt når personer forteller til andre at de er homofile.


    KOLLEKTIVET: Rebekka Milde (til venstre) var en av fem ungdommer i tv-serien "Ut av skapet", som har gått på NRK i høst. I midten bak står programleder Heidi Marie Vestrheim.
KOLLEKTIVET: Rebekka Milde (til venstre) var en av fem ungdommer i tv-serien "Ut av skapet", som har gått på NRK i høst. I midten bak står programleder Heidi Marie Vestrheim.
Mastiff

– Hvorfor valgte du å fortelle det gjennom en TV-serie, når du syntes det var skummelt å si det til vennene dine og familien?

– Hvis det ikke var for denne TV-serien, er det ikke sikkert jeg hadde fortalt det til noen ennå. Når folk fikk se meg på TV, slapp jeg å fortelle det selv til så mange. Dessuten var det fint å gå gjennom dette med fire andre i samme situasjon, sier Rebekka.

Rare spørsmål

Da Rebekka dro til Oslo for å bo i et kollektiv med de andre deltakerne under innspillingen, fortalte hun til sin mor at hun skulle være med i en TV-serie om det å være ung i 2016.

– Men rett før jeg dro, fortalte jeg henne også at jeg er homofil. Hun ble lei seg over at jeg ikke hadde fortalt det før. Hun spurte meg direkte da jeg var 17–18 år, men jeg svarte nei. Da var jeg ikke klar, jeg måtte finne ut av det selv først. I dag har vi et enda bedre forhold enn før.


    INNSPILLING I FJOR: «Ut av skapet» ble spilt inn i fjor, da var Rebekka 20 år gammel.
INNSPILLING I FJOR: «Ut av skapet» ble spilt inn i fjor, da var Rebekka 20 år gammel.
Mastiff

Ingen andre i familien eller vennegjengen ble sinte eller reagerte negativt på nyheten. Men hun møter mange rare holdninger hos folk.

– For eksempel er det noen som tror du ikke kan være feminin eller ha langt hår når du er lesbisk. Og jeg får mange rare spørsmål, for eksempel om hvordan to jenter har sex. Det er som om folk tror de kan grave hemningsløst i privatlivet, bare fordi du er homofil, ler hun.

Fått mange meldinger

Mange homofile synes det er vanskelig å være åpen om det. Da serien ble sendt på TV, fikk både Rebekka og de andre veldig mange meldinger fra fremmede.

– Jeg fikk meldinger fra barn ned i 11–12-årsalderen. Og fra menn i 60-70-årene som var gift med damer og hadde barn, og aldri hadde turt å fortelle at de egentlig likte menn. Jeg har sikkert fått 100 meldinger. Jonatan fra serien fikk enda flere. Det viser at serien var helt nødvendig. Og at gutter kanskje opplever det som verre enn jenter å stå frem.


    NYTT LIV: Rebekka sier livet hennes har endret seg veldig mye etter at hun kom ut av skapet. Hun har fått det mye bedre.
NYTT LIV: Rebekka sier livet hennes har endret seg veldig mye etter at hun kom ut av skapet. Hun har fått det mye bedre.
EIRIK BREKKE

Tør ikke være annerledes

– Hvorfor tror du det fortsatt er sånn i 2016, at det er mange som ikke tør å si de er homofile?

– Jeg tror ungdommer i dag har et sterkt ønske om å passe inn. De er livredde for å være annerledes, og å skille seg ut. Gå inn i en hvilken som helst åttendeklasse, for eksempel, og se deg rundt. Alle ser helt make ut!

Rebekka mener vi må bli mye flinkere til å snakke om homofili, helt ned i barnehagealder. Hennes råd til andre ungdommer som ikke tør å komme ut av skapet, er at de må finne en å snakke med.

Ut i skolene

– Bruk helsesøstre, venner – eller «Skeiv ungdom» og de tilbudene de har (se faktaboks nederst). Ikke hold det inni deg, og ikke vær alene om det. Er det noen som reagerer negativt, la dem bare gjøre det. Det er deres problem, sier hun.

Bergen kommune har en plan for hvordan de skal jobbe mot diskriminering av homofile. Rønnaug Frøiland i «Fri», en organisasjonfor lesbiske og homofile (se faktaboks nederst) sier det viktigste med denne planen er at «Fri» får penger til å drive med informasjon i skolene.

– Vi er ofte ute i bergensskolene og informerer, bare i høst skal vi ut til 20 skoler i Hordaland. Det er viktig, sier hun.


    «JÆVLA HOMO»: – Jeg bruker selv «jævla homo» som skjellsord. Det er helt tragisk, sier Rebekka.
«JÆVLA HOMO»: – Jeg bruker selv «jævla homo» som skjellsord. Det er helt tragisk, sier Rebekka.
EIRIK BREKKE

«Jævla homo»

«Jævla homo» er ett av de mest brukte skjellsordene blant ungdom. Rebekka innrømmer at hun har brukt det selv, og at det fortsatt hender at det dukker opp ord som «homo» når de spiller tv-spill i kollektivet, eller når hun blir sur.

– Det er blitt så hverdagslig, det kommer automatisk som banneord eller skjellsord. Og det er helt tragisk.

Noen homofile opplever også det som kalles hatkriminalitet. Det betyr at de blir slått til, spyttet på og får trusler, bare fordi de er homofile.

– Jeg kjenner til flere som har blitt slått ned på grunn av legningen sin. Mange opplever å bli mobbet, og få slengt kommentarer etter seg hvis de for eksempel leier noen av samme kjønn på gaten.

Bor med andre fra serien

Rebekka tror også det vil hjelpe veldig om vi snakker mer om homofili. Hun er veldig glad for at det er to TV-serier i høst om temaet, både «Skam» og «Ut av skapet».

– Vi må lære oss å akseptere andre, selv om de er annerledes. Og hvis det er noe du lurer på, spør!

Rebekka sier hun har forandret seg veldig etter at hun kom ut av skapet.

– Jeg er blitt mye mer glad, positiv og åpen. Og har fått et bedre liv.

I dag bor hun i Oslo, sammen med to av de andre fra serien – Sigrid og Jonatan. Hun jobber i en bokhandel, men til neste år skal hun begynne å studere psykologi.

– Jeg skal ha et friår fra skolen, og bli kjent meg selv på nytt.

Gamlekjæresten positiv

– Hvordan har de gamle guttekjærestene dine reagert på du er homofil?

– En av dem sendte meg en veldig fin melding. Han sa at han nå hadde fått seg en ny yndlingsserie og at jeg var utrolig modig.