Denis Mukwege er lege i Den demokratiske republikken Kongo og har i mange år jobbet for å hjelpe ofre for det som heter seksualisert vold i krig.

Seksualisert vold betyr voldtekt eller andre typer seksuelle overgrep, og det rammer oftest kvinner. Doktor Mukwege har behandlet tusenvis av pasienter i løpet av de mange årene det har vært borgerkrig i Kongo.


       AFRIKA: Den demokratiske republikken Kongo ligger i Afrika.
AFRIKA: Den demokratiske republikken Kongo ligger i Afrika.
SCANPIX

25 år gamle Nadia Murad er fra Nord-Irak, og er et offer for seksualisert vold. Hun ble holdt fanget av IS (Den islamske stat) og ble utsatt for grove overgrep i tre måneder. Da greide hun å rømme.

Siden den gang har hun fortalt om overgrepene, og ikke akseptert forventningen om at kvinner skal tie og skamme seg over å ha blitt utsatt for overgrep.

Hun får Nobels fredspris for å ha vært usedvanlig modig når hun har fortalt verden om hva hun og flere tusen andre kvinner og barn er blitt utsatt for.

Både Nadia Murad og legen Denis Mukwege har ifølge Nobel-komiteen bidratt veldig sterkt til å skape oppmerksomhet om hvor omfattende slike overgrep er. Dette bidrar til at de som utfører disse forbrytelsene, blir straffet for dem.

Les også: