Waad går i 8. klasse på Storetveit skole, kom fra Sudan til Norge da hun var 6 år, og er muslim. Hun får ofte spørsmål om hijaben sin (muslimsk hodeplagg).

– Når du ser annerledes ut en de fleste andre i landet du bor i, må du finne deg i det, sier hun. Her er 11 spørsmål og svar, mest om hijab og litt om islam.

Derfor bruker jeg hijab

1. Når begynner islamske jenter å gå med hijab?

Det er litt forskjellig, men mange begynner med det når de kommer i puberteten.

2. Bestemte foreldrene dine at du skulle gå med hijab?

I vår religion har foreldre plikt til å fortelle døtre at de bør gå med hijab. Men det var opp til meg om jeg ville gå med den. Nå kunne jeg ikke tenke meg å gå uten.

3. Hvorfor valgte du å gå med hijab?

Jeg vil velge selv hvor mye av meg selv jeg vil vise frem. Og jeg vil at andre skal være mer opptatt av det jeg har inni meg enn hvordan jeg ser ut utenpå. Jeg ser også på det som en beskyttelse, for mange damer er utsatt for veldig stygge ting. Folk tuller ikke med den som har på seg hijab. Og jeg føler at jeg er nærmere Allah når jeg går med hijab.

4. Går du med hijab hjemme også?

Jeg har ikke på hijab på hjemme. For det trengs ikke når det er bare damer til stede, eller menn fra nærmeste familie.

5. Hvordan blir håret ditt når du går så mye med hijab?

Siden jeg er afrikaner, er håret mitt veldig krusete. Jeg har stramme fletter, og da gjør det ikke noen forskjell på håret om jeg har hijab over.

6. Hvor kjøper du hijaber, og har du mange?

Hijaben er bare et vanlig sjal som jeg kjøper i vanlige butikker. Og jeg bruker forskjellige, sånn at de passer med fargene på klærne jeg har på meg ellers. Neste år kommer Nike med en sports-hijab. Det blir kult!

7. Hvordan er det å drive med sport når du har hijab?

Før spilte jeg fotball, men så ble laget mitt oppløst. Men jeg skal begynne med basket snart. Når jeg driver sport, eller har gym, fester jeg bare hijaben litt ekstra med nåler. Og så kan jeg ha en hettejakke, for hetten holder også hijaben litt ekstra på plass.

8. Kan du drive med svømming?

Jeg er ikke med på svømmetimene på skolen, for jeg vil ikke ha svømming sammen med gutter av religiøse årsaker. Da har jeg egentrening sammen med dem som har glemt badetøyet. Men jeg har vært med i en svømmeklubb for jenter. Der kunne jeg ha på meg det jeg ville.

9. Hva synes du om debatten om hijab-forbud?

Jeg synes det er tull å forby hijab. Vi dekker jo bare til håret vårt liksom, og hvorfor skal noen se det? Men jeg skjønner det bedre når det gjelder nikab (hodeplagg som også dekker ansiktet). Hvis en dame er lege eller lærer for eksempel, kan hun ikke ha ansiktet dekket. For barn og andre må være trygg på den personen, og da må de kunne se ansiktet. Men de som har nikab bør kunne få jobbe på kontor og sånn, og ha samme rett til utdanning som andre.

10. Muslimske Sana er hovedperson i denne sesongen av TV-serien «Skam». Hva tror du det gjør med synet på muslimske jenter?

Jeg ser ikke på «Skam», for jeg synes innholdet er for grovt. Men jeg vet jo hva det går i. Om det er positivt, kommer an på hvordan Sana oppfører seg i serien. Er hun med på fyllefester og sånt, er det negativt. For det skal ikke muslimske jenter være.

11. Har du en app på mobilen din som viser når du skal be?

Jeg hadde det før, men nå trenger jeg det ikke lenger. Jeg husker på de fem bønnetidene likevel. Passer det ikke akkurat når tiden er inne, kan jeg utsette det. Så lenge jeg gjør det før neste bønnetid.

ANDRE SAKER OM ISLAM I BERGEN: