Over seks av ti mellom 15 og 18 år sier at de daglig eller ukentlig ser nyhetsartikler på nett som de ikke tror er sanne. De sier at de finner mest usann informasjon på sosiale medier.

Vanskelig å skille

Syv av ti mellom 13 og 18 år mener de er flinke til å forstå om en nyhet er sann eller ikke, men selv om mange mener de klarer å skille ut falske nyheter, så er det blitt vanskeligere og vanskeligere. Sosiale medier gjør at det er billigere og raskere for dem som ønsker å lure oss, og noen av de mest delte sakene kommer fra «løgnfabrikker» som tjener penger på å spre disse usanne historiene.

– Det er ikke alltid lett å vite hva som er sant og ikke sant, derfor er det viktig å bygge forståelse fra man er ung, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.


       Mari Velsand, direktør i Medietilsynet
Mari Velsand, direktør i Medietilsynet
Medietilsynet

Mye falske nyheter

Læringsopplegget de nå skal i gang med heter «Falske nyheter – kritisk medieforståelse.» Det kan brukes i klassen eller for eksempel i konfirmasjonsundervisning.

Målet er at ungdommene skal vite hva som er typiske kjennetegn for noen man kan stole på, og når det er lurt å være litt på vakt. De skal også få en forståelse for hvordan man kan kjenne igjen falske nyheter, og hvorfor noen sprer det. En annen ting de skal lære er forskjellen på fakta og meninger i mediene.

Shutterstock / NTB scanpix

– Er det mye falske nyheter?

– Det er det jo. Mange opplever at det de leser ikke er sant, særlig på sosiale medier. Da er det viktig å lære om hvordan man kan skille det, sier Velsand.

Hun sier at det ikke bare handler om å lære hva som er sant og ikke, men om å skille det som er redaksjonelt innhold (altså skrevet av journalister), og det som er reklame (at man har betalt noen for å skrive noe). Før var det lett å se hva som er en annonse, men nå skrives mange annonser som en vanlig nyhetssak – og det er ikke like lett for alle å se.

Synes du det er vanskelig å se hva som er ekte og hva som er falske nyheter? Har du lyst til å skrive noe om det? Send oss en e-post til btjunior@bt.no