Ny uke = nye muligheter!

Tatt med promille med to barn i bilen

SCANPIX (ILLUSTRASJON)

Promille vil si at en voksen har drukket alkohol, og er påvirket av det. En mann med to barn i bilen ble stoppet av politiet på vei til en fotballturnering. Det viste seg at mannen hadde promille, og da fikk han ikke kjøre bilen videre. Han måtte bli med politiet. Barna fikk hjelp av noen andre voksne. Det kan være farlig og ulovlig å kjøre bil for voksne som har drukket alkohol (f.eks. øl og vin). Grunnen til det er at man kan bli uoppmerksom!

(Kilde: NTB)

Plastboksene i sikkerhetskontrollen er fulle av virus

TOR ERIK SCHRØDER, NTB SCANPIX

Ved tre tilfeller ble en finsk flyplass testet for forekomsten av virus som rammer luftveiene. Forskerne så blant annet etter virus på lekerom, toaletter, trappegelendre og tastene på kortterminaler. 10 prosent av prøvene viste luftveisvirus (f.eks. lungebetennelse), og de klart verste var fra plastboksene som vesker og jakker legges i når de skal skannes i sikkerhetskontrollen. Også på lekerommene og lekene ble det funnet virus. (Kilde: NTB og Sveriges Radio)

Valg i Sverige


    Statsminister i Sverige, Stefan Löfven.
Statsminister i Sverige, Stefan Löfven.
Adam Ihse / TT / TT NYHETSBYRÅN

Søndag 9. september er det valg i Sverige. Det er ekstra spennende å følge med på valget i nabolandet vårt fordi det kan si noe om den politiske utviklingen. Det er nemlig ikke helt usannsynlig at valgresultatet i Sverige sier noe om hvordan vi i Norge stemmer ved neste valg (i 2021).

I likhet med Norge stemmer svenskene på ulike partier. De med flest stemmer får flest «mandater» (representanter for partiet). Sveriges riksdag («Riksdagen») er det samme som Stortinget i Norge. En viktig forskjell på Norge og Sverige, er at svenskene har lokalvalg samtidig som det nasjonale valget.

Dette er de største partiene i Sverige (som har mandater i Riksdagen):

 1. Socialdemokraterna, som ledes av statsminister Stefan Löfven som (likhetstrekk med Arbeiderpartiet)
 2. Miljöpartiet de Gröna (likhetstrekk med Miljøpartiet de Grønne)
 3. Vänsterpartiet (søsterpartiet (veldig lik) Sosialistisk Venstreparti)
 4. Moderaterna (likner på Høyre)
 5. Centerpartiet (blanding av Venstre og Senterpartiet)
 6. Folkpartiet Liberalerna (søsterpartiet til Venstre)
 7. Kristdemokraterna (likhetstrekk med Kristelig Folkeparti)
 8. Sverigedemokraterna (har noen like meninger som Fremskrittspartiet). Den siste tiden har partiet fått mye oppmerksomhet i mediene på grunn av blant annet noen av medlemmene er nynazister.

BT Junior følger valget! Mandag 10. september kommer vi tilbake med resultatene.

(Kilde: NRK og Wikipedia)