Fire viktige nyheter du bør få med deg!

24.000 sier nei til hjemmelekser

Frank May / picture alliance (ILLUSTRASJONSBILDE)

En underskriftskampanje mot hjemmelekser har fått 24.545 underskrifter (det vil si at nesten 25.000 er enige). I går ble underskriftene overlevert til Kunnskapsdepartementet. Initiativtaker til kampanjen, familieterapeuten og komikeren Dora Thorhallsdottir, startet kampanjen mot hjemmelekser ved å skrive et innlegg på Facebook om at hun hatet lekser og ikke forsto hvorfor skolen fremdeles driver med det. Mange lærere, forskere og foreldre er enige i at lekser ikke er så lurt. Kampanjen peker blant annet på at flere forskere mener at hjemmelekser har liten nytteverdi, og at det går utover barns fritid. (Kilde: NTB og ABC Nyheter)

22.000 skolebarn var borte i minst en måned i skoleåret i fjor

Roald, Berit / NTB scanpix

Utdanningsnytt har gjort en undersøkelse som viser at 22.000 elever var borte fra barne- og ungdomsskolen i minst én måned i løpet av skoleåret 2016/2017. Tallene bekymrer eksperter. – Det er bekymringsfullt når elever er mye borte fra skolen. Både fordi elevene går glipp av viktig undervisning, og fordi det gjerne er et tegn på at noe er galt i eller utenfor skolen, sier statssekretær Rikke Høistad Sjøberg fra partiet Høyre. Hun ønsker at rektorer og skolene skal hjelpe den enkelte elev som har mye fravær. (Kilde: Utdanningsnytt og NTB)

Landet Makedonia får nytt navn


       Det blå punktet markerer Bergen, det røde Makedonia og det grønne Hellas.
Det blå punktet markerer Bergen, det røde Makedonia og det grønne Hellas.
NTB scanpix / Mapcustomizer (ILLUSTRASJONSBILDE)

Makedonia skifter navn til Nord-Makedonia. Dermed er navnestriden med Hellas løst etter 27 år. Hellas har nektet å godta Makedonia som navn på nabolandet fordi dette også er navn på en gresk provins. Det nye navnet bekreftes både av Makedonias statsminister Zoran Zaev og en gresk regjeringskilde. Nå skal det nye navnet stemmes på, opplyste Zaev på en pressekonferanse tirsdag kveld. Han kaller enigheten «historisk». (Kilde: NTB)

Flyalarm i Norge klokken 12.00 onsdag

Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Hørte du flyalarm i dag 12.00? Rundt i landet er det varslingsanlegg med sirener som skal varsle befolkningen ved akutt fare. Disse varslingsanleggene testes hver vinter og sommer i fredstid, klokken 12.00 den andre onsdagen i januar og juni. Når det tuter i tre serier med ett minutts opphold mellom seriene betyr det: «viktig melding - lytt til radio». Hvis du hører dette signalet betyr det i praksis at du skal søke informasjon. Informasjon om hva som skjer og hvordan du skal forholde deg blir gitt gjennom ulike media, for eksempel radio, tv, kriseinfo.no og sosiale medier.

Noah (14) og Lukas (14) er på jobbskygging, og har laget disse nyhetene i samarbeid med Reidun Drægebø.