Hvor kan hele familien gå for å få seg et godt måltid? Hvilke restauranter er barnas favoritt? Og hvor kan begge parter være fornøyde?

Juniorreporterne Synnøve (12) og Nikolai (13) og voksenanmelder Amanda Bahl har testet syv restauranter i Bergen sentrum. Se videoer under!

Roll & Rock

Amerikansk diner (restaurant). Skostredet 14

Kunne du spist der med vennene dine?

Grunn til å besøke: Stilig interiør og saftige hamburgere.

– Hadde dere fått lov til å bestille dette av foreldrene deres, spør Amanda juniorreporterne. De er i ferd med å slurpe i seg milkshake med sirup, marshmallows og kakedryss.

Jannica Luoto

Fra toppen av sugerøret høres et fnisende «nei». Synnøve og Nikolai har i stor grad plukket rettene selv. På den amerikanske dineren Roll & Rock ender vi dermed opp med en stabel sirupsdekte pannekaker og en bacon bonanza-hamburger med det restauranten kaller dirty fries.

Jannica Luoto

De synes både mat og milkshake er for søte. «Mye sukker» og «for søtt» er to av kommentarene på karakterkortene junioranmelderne fyller ut etter hvert besøk. Restauranten har sunne alternativer på menyen, som chili con carne og salater, men utvalget av feite retter gjør det vanskelig å velge med hode i stedet for magen.

Jannica Luoto

Restauranten har et fargerikt, gøyalt interiør i tråd med 50-talls konseptet. Her kan dere spise i en Cadillac og spille musikk fra jukeboks. Roll & Rock er et fint sted for bursdagsfeiringer og andre utskeielser.

Colonialen Litteraturhuset

Kafé. Østre Skostredet 5–7

Hva var det beste med restauranten?

Grunn til å besøke: Rolig stemning og dyktig betjening.

På Colonialens kafé på Litteraturhuset synes juniorreporterne det er litt vanskelig å finne noe de liker på lunsjmenyen. Jeg benytter anledningen til å gi dem en utfordring: Tartar (rått kjøtt).

Jannica Luoto

– Jeg liker ikke rått kjøtt eller rå fisk, svarer Synnøve raskt. Men både hun og Nikolai vil gjerne prøve. Smørbrødet med biff tartar, kapers, jordskokk og eggekrem er en lekker kreasjon med god balanse. Den blir ingen ny favoritt hos juniorene.

Jannica Luoto

– Men det var gøy å smake, forteller Synnøve, som er opptatt av at barn skal få smake den ordentlige maten, og ikke bare mat fra barnemenyer.

Jannica Luoto

Selv har hun tidligere prøvd å være vegetarianer en uke. Hjemmelagde pølser med potetmash faller i smak hos begge reporterne, men de er enige om at matutvalget i kafeen passer best for de voksne.

Asian Corner på Matbørsen

Asiatisk restaurant med sushi. Vågsallmenningen 1

Hva synes juniorreporterne om rå fisk?

Grunn til å besøke: Stort lokale og mange valgmuligheter.

Matbørsen er som et kinderegg, med tre restauranter i ett: Steaks & Burgers, Zupperia og Asian Corner.

Jannica Luoto

Valgmulighetene er mange, og stedet passer godt for en større familie med sprikende behov. For å begrense utvalget tester vi maten på Asian Corner, som spesialiserer seg på sushi og asiatiske retter som dim sum, crispy duck og curry.

Jannica Luoto

Synnøve begynner å bli varm i anmeldertrøyen.

– Har de blekksprut på menyen? spør hun bråkjekt.

– I så fall vil jeg smake.

Jannica Luoto

Det er ingenting å si på motet hos juniorreporterne, som synes det er gøy å spise med pinner. Etter et raskt lynkurs er alle klare.

Servitøren kommer bærende på et sushifat med både rå laks, ål og friterts scampi. Rettene er bygget på ferske råvarer og har en grei sammensetning av smaker. Men for juniorreporterne blir konsistensen for utfordrende. At det ikke blir en stor suksess kan man neppe klandre Asian Corner for.

Bitter mat som passer bedre for de eldre, er konklusjonen fra junioranmelderne. Men de kommer gjerne tilbake og prøver de andre menyene.

Salsa

Latinamerikansk kjøkken og bar. Neumannsgate 25

Er taco like godt på restaurant?

Grunn til å besøke: Praktiske deleretter og taco på menyen.

Det er mye juniorreporterne er uenige om. Men når det kommer til livrett, er svaret det samme: taco.

Jannica Luoto

Stemningen er derfor høy når vi går videre til neste restaurant, latinamerikanske Salsa i Neumannsgate. Den nyoppussede avdelingen oppe er ikke i bruk, så vi stiger ned i kjelleren, til neonskilt og visuelle gimmicker som et skjelettet med hatt gjemt i veggen.

Jannica Luoto

Bordet er dekket med smekker, som er morsomme for barn og praktiske for voksne. Eieren anbefaler entusiastisk å prøve smårettene, som den friterte gatematen coxhinas av revet kylling og kremost.

Jannica Luoto

Flere av rettene på menyen kan tilberedes med forskjellige kjøttyper, i kombinasjon eller hver for seg. Det er en fordel når man er flere som vil dele. Fajita Salsa med kylling og biff er en raus rett, med hvetetortilla, guacamole, rømme, ost og salsa på siden, som kan utvides ytterligere med ekstra tortilla.

Både jeg og Nikolai synes at biffkjøttet er seigt, men Salsa blir likevel en suksess hos juniorene. Maten får 6 hjerter fra dem begge, til tross for at den er litt sterk.

Horn of Africa

Etiopisk-eritreisk restaurant. Strandgaten 212

Hvordan er det å spise med hendene?

Grunn til å besøke: En spennende og autentisk matopplevelse. Gøy å spise med hendene.

Juniorreporterne er vanligvis kjapt oppe med mobilene, men på Horn of Africa blir de liggende i lommen.

Jannica Luoto

Her spiser man nemlig mat med hendene. Vi får servert varme kluter til å vaske oss med, før eieren kommer ut fra kjøkkenet med et demonstrasjonsfat og viser oss hvordan den etiopisk-eritreiske maten tradisjonelt spises.

Jannica Luoto

– Først tar dere en bit med pannekaken, så dypper dere den i de forskjellige sausene.

Retten Kirchat miks er et fat med seks ulike retter som serveres med surdeigspannekakene injera.

– Maten smaker enda bedre hvis dere blander sausene sammen, blir vi fortalt. Synnøve synes maten er spennende, men litt vanskelig å spise.

Jannica Luoto

Pannekakene er litt sure, synes en av juniorene om den uvante smaken.

Horn of Africa byr på en gøy måltidsopplevelse for hele familien, men er ikke et sted juniorene ville valgt på egen hånd.

Bien Centro

Italiensk restaurant med napolitansk pizza. Nordahl Bruns gate 9

Hva var det beste med pizzaen?

Grunn til å besøke: Variert meny og gode råvarer. Enkelt å kombinere med museumsbesøk.

Jannica Luoto

Det er mange ting vi vurderer likt, jeg og junioranmelderne, som for eksempel at det er viktig med lite støy i restauranten.

– En perfekt restaurant er ikke for bråkete, men heller ikke knusk stille slik at det blir pinlig, analyserer de seg frem til. Juniorene liker godt den livlige stemningen på italienske Bien Centro.

Restauranten i Kode 1 er stor og åpen, og har god plass til store familiebord. Men servicen ligger bakpå og ventetiden er lang. Heldigvis er maten verdt å vente på.

Jannica Luoto

Pizzaen har en tykk napolitansk skorpe som er akkurat passe stekt. Bunnen er dekket med en rik tomatsaus, fyldig parmaskinke, pinjekjerner, parmesanflak og rucola. Spennende og godt, synes junioranmelderne om pizzaen og den gratinerte gnocchien med tomatsaus.

Bien Centro serverer gjenkjennelige retter på gode råvarer, som ifølge karakterkortene fungerer like godt for barn som for voksne.

Pasta Sentral

Italiensk trattoria. Vestre Torggaten 5

Kunne dere spist her med vennene dine?

Grunn til å besøke: Rask service, halve porsjoner til barn og lekerom for de minste.

Jannica Luoto

På italienske Pasta Sentral er det nesten ikke noe ventetid. Vi bestiller og betaler i skranken, og kort tid etter står maten rykende på bordet.

– Den ser egentlig ut som en fin Grandiosa, sier Nikolai om den enkle pepperonipizzaen med paprika.

Jannica Luoto

Pizzaen har så mye ost at det renner av når vi forsøker å dele opp stykkene. Personlig savner jeg mer variasjon smakene i både pizzaen og i raviolien, og garnityr som ville gjort rettene mer interessante.

Jannica Luoto

Men kanskje er det rett og slett voksenanmelderen som er for kresen. For juniorene elsker maten. Nikolai sluker nesten en porsjon alene, til tross for at dette er dagens fjerde restaurantbesøk.

Les også disse matsakene: