Til hvetebollene trenger du:

Til fyll i bollene trenger du:

Trinn 1

Gjør klar kjøkkenmaskinen. Bakebollen skal være ren. Sett en eltekrok, som skal brukes til å elte deigen.

Trinn 2

  1. Mål opp hvetemel og sukker, og ha det i bakebollen.
  2. Mål opp gjær og ha det i bakebollen.
  3. Mål opp kardemomme og bakepulver, og ha det i bakebollen.
  4. Mål opp melk og ha det i bakebollen.

Trinn 3

Knekk et egg i en kopp og ha det i bollen.

Trinn 4

Nå er det klart for å elte deigen. Sett maskinen på lav hastighet og la den gå i 4 minutter. Hvis det legger seg mye mel oppover i bollen, kan du dytte det ned med en deigskrape eller en slikkepott.

Trinn 5

  1. Mål opp smør, skjær det i terninger og ha det i bollen.
  2. Elt deigen videre i 8 minutter (ta tiden!), fortsatt på lav hastighet.

Trinn 6

Deigen skal nå være glatt og ha en blank overflate. Bruk gjerne deigskrape eller slikkepott til å skrape deigen vekk fra eltekroken og ned fra sidene på bollen.

Trinn 7

  1. Dryss en spiseskje mel over deigen.
  2. La deigen hvile under et kjøkkenhåndkle i 1.5 time (90 minutter) på et lunt sted. For eksempel over en vask fylt med varmt vann, eller på badegulvet.

Trinn 8

Ha deigen ut av bollen og ned på benken. Bruk deigskraperen, slik at du får skrapt ut all deigen. Hvis du syns det er klissete, kan du drysse litt mel på benken, og ha mel på hendene.

Trinn 9

Rull deigen til en pølse. Del pølsen først i to like deler og så hver del i 6 små deler.

Trinn 10

  1. Form bollene ved å legge hånden lett som en skål over deigbitene og bevege dem rundt til de er fine og runde. Legg dem på en stekebrett dekket med bakepapir.
  2. Legg kjøkkenhåndkleet over bollene og la dem etterheve på et lunt sted i 30 minutter.
  3. Mens bollene hever tar du ut alle stekebrett fra ovnen, slik at den er tom. Sett stekeovnen på 200 °C. Bruk over- og undervarme.

Trinn 11

  1. Knekk et egg i en kopp og vips sammen med en pensel.
  2. Når bollene er ferdighevet: Bruk en penselen til å pensle bollene med egg. Da blir de fine og blanke.
  3. Sett stekebrettet med bollene midt i ovnen og stek i 15 minutter.

Trinn 12

  1. Finn frem en rist og et gryteunderlag. Bruk grytekluter og ta bollene ut av ovnen, og sett stekebrettet på gryteunderlaget.
  2. Legg bollene over på risten og la de ligge til de er avkjølt. I mellomtiden kan du lage krem!

Trinn 13

  1. Ha kremfløte i en bolle.
  2. Visp kremfløte til luftig og stiv krem (ca. 2 minutter). Kremen skal nå være litt fast, men ikke kornet. Ikke pisk for lenge!

Trinn 14

  1. Skjær bollene i to.
  2. Ha på krem, ca. 1 ss per bolle.
  3. Legg 1 ss syltetøy oppå kremen, på hver bolle.
  4. Legg på toppene.

Trinn 15

Dryss over et tynt lag med melis, og nyt de deilige bollene!


       NAM: Søndag er det fastelavnsøndag. Da er det mange som spiser slike boller.
NAM: Søndag er det fastelavnsøndag. Da er det mange som spiser slike boller.
Matstart

Kilde: Oppskrift og alle bilder er lån fra matstart.no