BT Juniorreporter Matilde (13) lager vegetarjulemat sammen med kokk Adam Bjerck og Kathrine Marthinsen fra Smaksverkstedet.

Selv om kjøtt er en hovedingrediens i den tradisjonelle norske julen, finnes det noen gode alternativer!

Kathrine fra Smaksverkstedet har også et tips: Lek med maten!

Helbakt blomkål med ertekrem, sitronmajones, gresskarkjerner og grønnkål

Alice Bratshaug

HELBAKT BLOMKÅL

Du trenger:

Slik gjør du:

  1. Sett stekeovnen på 240 grader.
  2. Fjern bladene på blomkålen. Legg blomkålen i en ildfast form, og ha over godt med olivenolje og litt salt og pepper. Stek blomkålen i ovnen i 25–30 minutter.

ERTEKREM

Slik gjør du:

  1. Sett en kjele med lettsaltet vann på kok. Kok ertene i ca. 5 minutter.
  2. Sil vannet av ertene. Tilsett smøret, og kjør det sammen til en glatt krem. Spe på med melken, litt og litt, til kremen har ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper.

SITRONMAJONES

Du trenger:

Slik gjør du:

  1. Riv sitronskallet (kun det gule) på et rivjern. Bland egget, solsikkeoljen, saften og skallet fra sitronen og sennepen sammen i en serveringsskål. Smak til med litt salt.

GRESSKARKJERNER OG BLOMKÅL

Du trenger:

Slik gjør du:

  1. Fjern de groveste stilkene fra grønnkålen.
  2. Fordel grønnkålbladene og gresskarkjernene i en ildfast form, og ha over litt olivenolje og salt.
  3. Stek formen i ovnen i ca. 5 minutter, eller til grønnkålen er sprø. Vend jevnlig på grønnkålen.

Sopp- og halloumiburger med potetkrem, soppsaus, stekt rosenkål og rødkål med eple

Vegetarjulemat på 1-2-3 Sopp- og halloumiburger!

POTETKREM Du trenger:

Slik gjør du:

  1. Skrell og kok mandelpotetene i 20–25 minutter, eller til de er gjennomkokte.
  2. Sil vannet av potetene, ha dem tilbake i kjelen, og mos dem sammen med smøret. Spe på med melken, litt og litt, til potetkremen har ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper.

SOPPSAUS

Du trenger:

Slik gjør du:

  1. Skrell hvitløken og løken. Kutt soppen, løken og hvitløken i små biter. Finhakk gressløken.
  2. Varm opp en stekepanne med litt olje til middels høy varme, og stek løken, hvitløken og soppen i 3–4 minutter.
  3. Tilsett rødvinen, og la det småkoke til vinen har kokt helt inn. Tilsett vannet og grønnsaksbuljongen, og la det hele småkoke i 10 minutter.
  4. Ha i crème fraîchen og litt soyasaus og pepper, og kjør det hele sammen med en stavmikser. La sausen stå på lav varme frem til servering.
  5. Vend inn gressløken rett før servering.
Alice Bratshaug

SOPP- OG HALLOUMIBURGERE

Du trenger:

Slik gjør du:

  1. Kutt soppen i små biter, og skjær halloumien i små terninger.
  2. Bland soppen og halloumien sammen med soyasausen, maisstivelsen, hvetemelet, allehåndekrydderet, den malte muskatnøtten og litt pepper i en skål. Form blandingen til to store eller fire små burgere.
  3. Varm opp en stekepanne med litt olje til middels høy varme, og stek sopp- og halloumiburgerne i 3–4 minutter på hver side.

RØDKÅL MED EPLE

Du trenger:

Slik gjør du:

  1. Kok rødkålen i ca. 5 minutter.
  2. Kutt eplet i terninger, og vend det inn sammen med rødkålen rett før servering.

STEKTE GRØNNSAKER

Du trenger:

Slik gjør du:

  1. Kutt rosenkålene i to, og kutt gulroten og kålroten i mindre biter.
  2. Varm opp en stor stekepanne med litt olje til middels høy varme, og stek grønnsakene i ca. 5 minutter, eller til de er møre.

Oppskriftene er laget i samarbeid med Smaksverkstedet. Takk til Adams matkasse for lån av kjøkken!