Meny Lukk
Bli abonnent

Vi skriver om det som er viktig for unge i Bergen.

BT Junior er en abonnementstjeneste, men vi ønsker å gi deg en liten smakebit av innholdet. Derfor er denne artikkelen åpen for alle.

Allerede abonnent? Logg inn her.

– Dette kan du enkelt lage som matpakke

Se lunsj-forslagene til 10.-klassingene 10.-klassingene på Kjøkkelvik skole har vært med i norgesmesterskapet i skolelunsj!

Se hva de anbefaler å ha med i matboksen som både er sunt og godt!

– Det er mer variert enn brødmaten vi får i kantinen, og så smaker det mye bedre! syntes elevene om maten de selv har laget.

Nederst i saken finner du oppskrift på bananpannekaker, muffins med ost og bacon og pacchetto (en type pizza), som er tre av anbefalingene deres til matpakke.


       PÅ SKOLEKJØKKENET: – Jeg steker bananpannekaker, sier Elias (15). De to andre jentene, Deborah (16) og Tonje (15), lager wraps med kylling og laks.
PÅ SKOLEKJØKKENET: – Jeg steker bananpannekaker, sier Elias (15). De to andre jentene, Deborah (16) og Tonje (15), lager wraps med kylling og laks.
Reidun Drægebø

Blitt eksperter på lunsj

De siste månedene har 10.-klassingene vært ekstra opptatt av lunsjmat fordi de har vært med i NM i skolelunsj.

Helsedirektoratet, opplysningskontorene i landbruket og Sjømatrådet arrangerte konkurransen for å minne om hvor viktig maten er for helsen. For eksempel er det lettere å konsentrere seg på skolen hvis du spiser en god og sunn lunsj.

– Vi måtte planlegge og bestemme oss for hvilken lunsjrett vi ville lage, som var sunn og god. Og så måtte vi ha et konsept. Vi valgte økologiske pacchetto, forklarer Adriana (15).

De kalte konseptet sitt for «Kjøkologisk», satt sammen av «kjøkken» og «økologisk».


       SMAKE-TID: – Vi får spise alt etterpå! Men det er ikke alltid vi spiser opp da, forklarer Tonje. Hvis det er rester tar læreren det med opp på lærerkontoret. På venstre side: Andrea, Christine, Elise, Martine, Adriana, Charlotte og Deborah. På høyre side: Cecilie, lærer-Karin, Eivind, Elias, Helena og Tonje.
SMAKE-TID: – Vi får spise alt etterpå! Men det er ikke alltid vi spiser opp da, forklarer Tonje. Hvis det er rester tar læreren det med opp på lærerkontoret. På venstre side: Andrea, Christine, Elise, Martine, Adriana, Charlotte og Deborah. På høyre side: Cecilie, lærer-Karin, Eivind, Elias, Helena og Tonje.
Reidun Drægebø

Pacchetto er et italiensk bakverk som minner om en pizzabolle. Elevene øvde på å lage lunsjretten én gang før de serverte den i kantinen til de andre elvene på skolen.

– Vi hadde bakt 130 stykker, tror jeg, og alle ble solgt!, sier Helena (15).

Det mener elevene betyr at lunsjretten var en suksess.

Det var flere grunner til at de valgte pacchetto.

– Det er en billig og enkel lunsjrett som mange liker. Og så er det lett å lage til mange, forklarer Adriana (15).


       MANGE ALTERNATIVER TIL LUNSJ: 10.-klassingene har selv foreslått alle lunsjrettene de laget. De har laget smoothie, muffins, fruktsalat, ostehorn med omelett, wraps og bananpannekaker – og alt får enkelt plass i en matboks!
MANGE ALTERNATIVER TIL LUNSJ: 10.-klassingene har selv foreslått alle lunsjrettene de laget. De har laget smoothie, muffins, fruktsalat, ostehorn med omelett, wraps og bananpannekaker – og alt får enkelt plass i en matboks!
Reidun Drægebø

Det var 80 skoler med i konkurransen, men Kjøkkelvik skole kom ikke til finalen. Elevene syntes likevel at det var spennende å være med.

– Vi lærte veldig mye! Og så var det gøy!, sier Helena (15).

Håper å bidra i kantinen

– Tenk hvor mange som ville kjøpt maten vi har laget i dag da!, sier Tonje (15).

Elevene mener at maten de har laget er mer fristende og spennende enn den de får i kantinen.

– Der får vi brød eller rundstykker, og så velger vi pålegg, sier Charlotte (15).

– Og så har de yoghurter og juice og melk, legger Adriana (15) til.

Karin, læreren deres, er utdannet kokk og lærer. Hun mener at elevene er så flinke til å lage mat at de kunne bidratt i kantinen.

– Tenk så gøy det hadde vært hvis det var elevene som drev kantinen!, sier lærer-Karin.

Den ideen liker elevene godt, selv om det bare er en idé.

– Ååå! Ja!, bryter flere av elevene ut.

Tre matpakke-oppskrifter


       BANANPANNEKAKER: – Du kan ta på det du vil, for eksempel honning, syltetøy eller brunost, sier Elias (15) mens han steker bananpannekakene.
BANANPANNEKAKER: – Du kan ta på det du vil, for eksempel honning, syltetøy eller brunost, sier Elias (15) mens han steker bananpannekakene.
Reidun Drægebø

       MUFFINS MED BACON OG OST: Muffinsene kan fryses, og hvis du tar ut en på kvelden er den tint til lunsj dagen etter.
MUFFINS MED BACON OG OST: Muffinsene kan fryses, og hvis du tar ut en på kvelden er den tint til lunsj dagen etter.
Reidun Drægebø

       PACCHETTO MED PESTO OG OST: Pacchettoene (litt som en pizzabolle) kan varmes opp igjen og serveres nesten som nystekt. Frys dem ned etter at de er avkjølt, og ta ut av én og én når du blir sulten. Sett ovnen på 100 grader og la de stå inne i tolv–femten minutter. Sjekk at de ikke er frossen i midten!
PACCHETTO MED PESTO OG OST: Pacchettoene (litt som en pizzabolle) kan varmes opp igjen og serveres nesten som nystekt. Frys dem ned etter at de er avkjølt, og ta ut av én og én når du blir sulten. Sett ovnen på 100 grader og la de stå inne i tolv–femten minutter. Sjekk at de ikke er frossen i midten!
Reidun Drægebø

Denne saken ble først publisert i februar i 2017, men vi tenkte den passet fint i forbindelse med skolestart.

Hva synes du?

Laster reaksjoner…
Hva mener du? Klikk her for å kontakte BT Junior.

Vi skriver om det som

er viktig for unge i Bergen.

BT Junior er en nettside der barn og unge kan oppdatere seg på nyhetsbildet, bli underholdt og bidra med meninger og innhold.

Engasjerende

Forklarende

Spennende

Underholdende