Mange gutter og jenter forteller at tisselyder på do er flaut og vanskelig. Mange velger å skru på vasken eller putte toalettpapir i toalettet, slik at ingen hører lyder som kommer fra kroppen.

Hvorfor er det blitt slik at det normale er flaut?

Helt fra vi ble født har det vært helt nødvendig for kroppen vår å kvitte seg med avfallsstoffer.

Tenk hvor stas det var da vi var små og endelig klarte å slutte med bleie og vi kunne tisse og bæsje på do. Vi hørte på lydene og syntes det var kjempegøy!

SCANPIX (ILLUSTRASJON)

Det kan være farlig å holde seg for lenge

Det går greit å holde seg en liten stund.

Men å holde seg en hel skoledag, kanskje flere ganger i uken, kan ha medisinske konsekvenser for kroppen vår. Det vil si at du kan bli syk av det.

SCANPIX (ILLUSTRASJON)

Kanskje du kan kjenne deg igjen i at du har vondt i magen når du kommer hjem fra skolen, og må løpe rett på do? Dette kan være tegn på at du kan ha holdt deg for lenge.

– Du er ikke alene om å lage bæsje- og tisselyder

Holder vi oss ofte og over lengre tid, kan dette skade både blæren og tarmen vår.

Alle må gå på do, og alle vet hva som skjer der!

Kan et økende press om å være «perfekt» forsterke trenden der mange skuler lyder på do? Mange ønsker å sammenlikne seg med sine forbilder og dette samsvarer ikke alltid med naturlige lyder av luft og avfallsstoffer.

Vi forstår at lyder kan være ubehagelige og private, men alle vet jo hva vi gjør på toalettet. Vi bør øve oss på at kroppen vår lager lyder.

SCANPIX (ILLUSTRASJON)

Skru av springen, dropp dopapir i toalettet og ikke skam deg over noe som er helt naturlig. Velger du likevel å sette på springen mens du øver deg, er det viktig at du husker å skru av springen etter deg.

Tisse- og bæsjelyder hører hjemme på toalettet, og du er ikke alene om å lage de.

Det er viktig at vi snakker sammen om lyder på toalettet Bruk venner eller noen voksne du stoler på. Helsesøster på din skole kan også være en god samtalepartner.

Istedenfor å tenke på at dette er flaut og pinlig må vi fokusere på hvor bra det er for kroppen vår. Det er godt å gå på do og er det egentlig så farlig om noen hører oss?

Vær glad for at kroppen din virker som den skal.

Hilsen helsesøstrene Line og Liv

Steven Colin Chilvers