Små og store grønnsaker hopper rundt på storskjermen. 10. klassingene ler høyt. Ved bruk av agurker og andre grønnsaker viser filmen hva folk tror er normalt når det gjelder kropp og sex - og hvordan det egentlig er.

– Det var egentlig bedre å snakke om dette med mange ukjente ungdommer i salen, det er mer kleint når du kjenner alle som sitter der, sier venninnene Lisbeth Ulevik Bjerk, Elisabeth Mørck og Elisabeth Jebsen von Mehren fra Slåtthaug skole.

Temadag om seksualitet

Se deg i speilet

10. klassingene ved tre ungdomsskoler var samlet i Fana kulturhus for å ha temadag om kropp og seksualitet. 350 morgentrøtte elever våkner raskt når foredragsholder Mona Z. Fishbain fra Sex og samfunn i Oslo setter i gang. Hun er inivitert til Bergen av helsesøstrene og skolelegen i Fana fordi hun kan det aller meste om det ungdom lurer på om kropp og seksualitet.

– Finn frem et speil og se hvordan du egentlig ser ut «der nede». Særlig for jenter er det lurt å bli kjent med hvordan vaginaen ser ut. For guttene er det enklere, siden penis henger på utsiden, sier hun.

Mona synes det er dumt at mange ikke dusjer etter gymtimen, eller dusjer med badeshorts på.

– Da ser du heller ikke hvordan andre på samme alder ser ut nakne, og så blir folk enda mer usikre på om de selv ser normale ut.

Bildene forsvinner aldri

Mona minner elevene på at de ikke skal gjøre noe de selv ikke vil, enten det dreier seg om å ta på hverandre eller ha sex.

– Dessuten skal du tenke deg veldig godt om før du lar noen ta bilder eller film av deg mens du er naken eller gjør noe seksuelt. Husk at bilder og film som deles på nett, er der for bestandig. De kan dukke opp om ti år når du skal søke jobb. Og husk at det er straffbart å dele nakenbilder av andre uten at de vet om det, sier Mona.

I 2016 tok 5800 barn og unge kontakt på chatten til sexogsamfunn.no.

– Gjør det hvis du lurer på noe. Vi kan svare på alt, og har taushetsplikt, sier Mona.

Samtykke forklart med te

– Denne filmen er super når det gjelder å forklare hva samtykke betyr, sier Elisabeth, Elisabet og Lisbeth fra Slåtthaug. Filmen ble vist på temadagen om seksualitet. Den er laget i samarbeid med politiet i Thames Valley i England.

– Alle ungdommer burde se denne filmen, sier 10. klassingene. Du kan se filmen her.

– Opplegget her var bedre enn det vi har hatt om seksualitet på skolen. Alle elever burde få undervisning som dette, sier Elisabeth, Lisbeth og Elisabeth fra Slåtthaug skole.