Meny Lukk
Bli abonnent

Vi skriver om det som er viktig for unge i Bergen.

BT Junior er en abonnementstjeneste, men vi ønsker å gi deg en liten smakebit av innholdet. Derfor er denne artikkelen åpen for alle.

Allerede abonnent? Logg inn her.

Jente (11) gruer seg til å få mensen


       ILLUSTRASJON: Det er ikke jenten på bildet som har sendt inn spørsmålet.
ILLUSTRASJON: Det er ikke jenten på bildet som har sendt inn spørsmålet.
NotarYES / Shutterstock / NTB scanpix
?

Spør helsesøster

Når kommer jeg til å få mensen? Jeg har hørt at en i klassen har fått det og at hun fikk skikkelig vondt. Jeg gruer meg til å få det. Hva skal jeg gjøre hvis jeg får mensen når jeg er på skolen? Er ikke det pinlig? – Jente 11 år

Helsesøster svarer

Ingvild Gryt

Hei! Så fint at du stiller spørsmål om mensen. Veldig mange jenter som har kommet i puberteten og er på din alder har mange spørsmål om det, og dere er flere ting som det kan være greit å ha tenkt på før man får det.

Å få mensen for første gang

I puberteten skal kroppen din gå gjennom mange endringer. Blant annet begynner jenter å få bryster, bredere hofter, hår i armhulen og mellom beina. De svetter mer og de får menstruasjon. Det varier fra jente til jente når puberteten starter og en får mensen for første gang. De fleste får mensen når de er mellom 11 og 13 år gamle, men det kan også komme når man er 10 eller 17 år. Å få mensen for første gang er for mange jenter noe stort, men mange kan også synes det er pinlig og vet ikke helt hva man skal gjøre.

Når man har mensen varer den stort sett mellom 3–7 dager og kommer én gang i måneden. De første gangene man har mensen kan det være at det tar lang tid mellom hver gang, og du kan derfor ikke vite akkurat når den kommer. Det er helt vanlig! Etter hvert vil mensen bli mer regelmessig og du kan telle deg fram på kalenderen når cirka den vil komme. Når man har mensen er det lurt å bruke bind eller tampong. Mange synes det er enklest å bruke bind de første årene. Bind og tampong må man skifte flere ganger om dagen, og det er lurt å vaske seg i dusjen eller med en klut og vann mellom beina to ganger for dagen når man har mensen. Da holder man seg ren og luktfri.

Menssmerter

Du sier at en jente i klassen fikk vondt da hun hadde mensen. Det heter menssmerter og er ganske vanlig. Smertene kan være nederst i magen eller i ryggen. Smertene kan variere fra gang til gang, og det er ikke alle jenter som får det. Hvis man får veldig vondt kan en ta smertestillende. Da er det lurt å prate med foreldre eller helsesøster før du gjør det. Like før mensen kommer og i de første dagene er det også vanlig at kroppen kjennes litt annerledes enn den bruker å være. Man kan blant annet føle seg oppblåst i magen og være i litt dårlig humør.

Å få mensen på skolen

Du spør om hva du kan gjøre hvis du får mensen på skolen. Man kan aldri vite akkurat når mensen kommer, og man kan ikke kontrollere det hvis det først kommer. Det er derfor lurt å ha en ekstra truse og bind eller tampong med seg i sekken når du er på skolen. Hvis du ikke har med bind eller tampong, kan du spørre helsesøster eller noen på kontoret på skolen. De er vant med å få spørsmål om dette, og du trenger ikke være flau for å spørre! De har alltid bind på lur til jenter som trenger det.

Lykke til i en spennende tid i puberteten! Jeg er sikker på at dette kommer til å gå veldig bra!

Hilsen helsesøster Ingvild

Hva synes du?

Laster reaksjoner…
Les hele saken med abonnement på BT Junior Hei, vi kan ikke se at du har et BT Junior-abonnement. Bytt konto

Jubileumstilbud!

Gi en smart gave til nysgjerrige barn!
Kjøp 1 måned for 1 krone Deretter kr 79 /mnd
For BT-abonnenter kr 49 /mnd
Ingen bindingstid.

Vi feirer ett år med engasjerende og underholdende journalistikk for barn og unge!

BT Junior er en nettside der barn og unge kan oppdatere seg på nyhetsbildet, bli underholdt og bidra med meninger og innhold.

Engasjerende
Spennende
Forklarende
Underholdende

Lurer du på noe?