Meny Lukk
Bli abonnent

Vi skriver om det som er viktig for unge i Bergen.

BT Junior er en abonnementstjeneste, men vi ønsker å gi deg en liten smakebit av innholdet. Derfor er denne artikkelen åpen for alle.

Allerede abonnent? Logg inn her.

Jente (13): En gutt på skolen vil at jeg skal sende nudes til ham

GRSI / Shutterstock / NTB scanpix
?

Spør helsesøster

En gutt på skolen vil at jeg skal sende nudes til ham. Jeg liker ham, og vet ikke helt hva jeg skal gjøre. Hilsen jente (13).

Helsesøster svarer

Ingeborg Øvrebø og Jorunn Mjølhus

Så bra at du spør om det og snakker om det . Skjønner godt at dette er vanskelig, og at du ikke vet hva du skal gjøre.

Det er viktig at du tenker gjennom hvilke konsekvenser det kan ha for deg å sende nudes før du bestemmer deg for hva du skal gjøre.

Dersom du bestemmer deg for å sende nudes, selv om det ikke er så lurt, er det viktig å passe på at ikke det synes at det er deg på bildene. Da vil det bli vanskeligere å misbruke bildene ved å dele dem senere. Du kan for eksempel ta bort ansiktet.

Mange som har sendt nudes, til for eksempel en gutt de liker, forteller at de har opplevd at de er blitt lurt. Den de sendte bildene til har delt bildene med andre.

Selv om du sender nudes til kjæresten din som du stoler på, kan det hende at han sender det videre hvis det blir slutt senere.

Om du eller noen du kjenner opplever at bilder du har sendt har blitt spredt til andre, er det viktig å snakke med noen voksne om det. Det kan være foreldre, lærere, helsesøster eller andre voksne du stoler på. De kan hjelpe til med å finne ut om dette bør anmeldes, eller om det er andre ting som kan gjøres for å hjelpe.

Selv om mange føler at det flaut å fortelle om det, er det lurt å snakke med noen som kan hjelpe. Ofte kan det være trygt å ta med en venn eller en venninne en stoler på. Mange kan oppleve skam og skyldfølelse, selv om det ikke er deres skyld at bildene ble delt med andre.

Det er ulovlig å dele og oppbevare intime bilder av andre. Hvis noen sprer eller oppbevarer nakenbilder eller andre intime bilder av noen på nettet vil de kunne straffes med bot eller fengsel inntil tre år (straffeloven § 267).

Det er ikke lov å legge ut bilder av andre på nettet uten å spørre om lov først ( åndsverkloven § 45c). Det er heller ikke lov å logge seg inn på en annens profil selv om du kan passordet, eller å mobbe, plage eller true noen andre på nettet.

Ingeborg Øvrebø og Jorunn Mjølhus

Kanskje du vil lese disse også:

Hva synes du?

Laster reaksjoner…
Hva mener du? Klikk her for å kontakte BT Junior.
Les hele saken med abonnement på BT Junior Hei, vi kan ikke se at du har et BT Junior-abonnement. Bytt konto

Jubileumstilbud!

Gi en smart gave til nysgjerrige barn!
Kjøp 1 år for 300 kr Deretter kr 79 /mnd
For BT-abonnenter kr 49 /mnd
Ingen bindingstid.

Vi feirer ett år med engasjerende og underholdende journalistikk for barn og unge!

BT Junior er en nettside der barn og unge kan oppdatere seg på nyhetsbildet, bli underholdt og bidra med meninger og innhold.

Engasjerende
Spennende
Forklarende
Underholdende

Lurer du på noe?