Nå er sommeren endelig kommet! Det er varmt og deilig ute, og mange av dere vil ut og bade sammen med vennene deres.

Hvor gammel bør du være for å få gå alene å bade? Det er mange barn og foreldre som lurer på dette, og dilemmaer dukker opp.

Det er ikke satt en aldersgrense på bading alene på fritiden. De fleste badeanlegg har satt en regel om at barn under 10 år kun har adgang til badet i følge med en person over 16 år. Barn over 10 år som bader alene må være svømmedyktig, og dette er av sikkerhetsmessige grunner. I badeanleggene er det i tillegg badevakter som passer på de badende.

Mange barn og foreldre opplever at det er uenigheter og at det er forskjellig syn på når du kan bade alene med venner. Det er vanskelig å sette en aldersgrense, men hvis du ikke er spesielt svømmedyktig må foreldre være med, uansett alder.

Det er kanskje ikke så populært å ha med foreldre når en er blitt 14–15 år, men det må både dere og foreldre tåle.

Å være svømmedyktig krever en hel del. Ifølge Bergen Svømme Club skal barnet kunne svømme 200 meter i basseng. Først 100 meter på magen, hvile i tre minutter på ryggen, deretter dykke ned for å hente en gjenstand på dypet, og til slutt fortsette med 100 meter på ryggen.

Når barn bader alene uten voksne til stede overlater de også et ansvar til andre barn. Du kan utsette deg selv og andre for fare. Barn er ikke i stand til å opptre rasjonelt i enkelte situasjoner som kan oppstå under bading.