Meny Lukk
Bli abonnent

Vi skriver om det som er viktig for unge i Bergen.

BT Junior er en abonnementstjeneste, men vi ønsker å gi deg en liten smakebit av innholdet. Derfor er denne artikkelen åpen for alle.

Kjøp 1 år for 300 kr

Deretter kr 79 /mnd.
For BT-abonnenter kr 49 /mnd.
Ingen bindingstid

Gutt (13): - Hvordan ser jentetissen ut, og hva er klitoris?

SCANPIX
?

Spør helsesøster

Hvordan ser tissen til jenter ut etter puberteten, og hva og hvor er klitoris? Hilsen gutt 13 år

Helsesøster svarer

Anne Marie Ulvolden

Når jenter er små er tissen uten hår, og åpningen en liten sprekk. I puberteten gjør hormoner at det vokser hår på og rundt tissen, og kjønnsleppene vokser og svulmer. De indre kjønnsleppene blir ofte større enn de ytre, og henger litt utenfor de ytre. Det er også vanlig at den ene kjønnsleppen er litt større enn den andre.

Mange jenter lurer på om de er normale nedentil, derfor kan det kan være lurt å ta et speil og se hvordan en ser ut.

Alle underliv er forskjellige, akkurat som alle ansikt er forskjellige. Jentetissen ligger mer skjult enn gutters tiss som henger utenpå, og det er ikke så lett å studere hverken seg selv eller andre.

Mange jenter lurer på om de er normale nedentil, derfor kan det kan være lurt å ta et speil og se hvordan en ser ut.


        DEN STORE VAGINAVEGGEN: «The Great Wall of Vagina» er en protest mot intimkirurgi (Altså å operere skjeden for at den skal se annerledes ut) fra engelske Jamie McCartney. I 2012 vekket han oppsikt med veggskulpturen som viser avstøpninger av 400 vaginaer i alderen 18 til 76. Og alle ser helt forskjellige ut.
DEN STORE VAGINAVEGGEN: «The Great Wall of Vagina» er en protest mot intimkirurgi (Altså å operere skjeden for at den skal se annerledes ut) fra engelske Jamie McCartney. I 2012 vekket han oppsikt med veggskulpturen som viser avstøpninger av 400 vaginaer i alderen 18 til 76. Og alle ser helt forskjellige ut.
ARKIVFOTO: Andrew Hasson

Mesteparten gjemmer seg inne i kvinnekroppen

Mange snakker om skjeden eller vagina som jentens kjønnsorgan, men det er klitoris som er jenters kjønnsorgan, tilvarende gutters penis. Begge kjønn begynner faktisk livet som jenter tidlig i fosterstadiet. Først når fosteret er om lag tolv uker gammelt har det utviklet en penis hvis det er en gutt. Derfor har du, uansett om du er jente eller gutt, hatt en klitoris.

Hvis du deler kjønnsleppene med fingrene kan du øverst se hodet på klitoris.

Den delen av klitoris som er synlig, klitorishodet, er som toppen av et isfjell. Mesteparten gjemmer seg inne i kvinnekroppen, klitoris er mer enn en liten «knapp» eller ert. Det er et stort sammenhengende kjønnsorgan som går 10-15 centimeter inn i kroppen. Den er omtrent på størrelse med en gjennomsnittlig penis.

Hvis du deler kjønnsleppene med fingrene kan du øverst se hodet på klitoris. Utover hodet har klitoris to «ben» med svampaktig materiale som strekker seg ned på hver side av skjeden. Hver av disse er cirka 9-15 centimeter lange.

Alt henger sammen med alt

Klitoris fylles med blod og svulmer opp på samme måte som mannens penis når kvinner blir seksuelt opphisset. Klitoris har circa 8000 nervetråder, penis har bare halvparten med rundt 4000. Derfor er klitorishodet veldig sensitivt (følsomt). Klitoris er det eneste organet i kroppen som kun er til for seksuell opphisselse.

Klitoris henger sammen med urinrør, kjønnslepper og vagina. Det er en god grunn til å advare mot unødvendige plastiske operasjoner i underlivet.

Klitoris viktig for orgasme

De fleste kvinner trenger at klitoris blir stimulert for å få orgasme. Det betyr at et vanlig samleie sjelden gir kvinnen orgasme. Mange føler nytelse og noen kan få orgasme også ved vanlig samleie/penetrering (mannens penis inne i kvinnens skjede). Dette er fordi det er erogent vev, altså at det er følsomt for seksuell opphisselse, rundt vaginalåpningen - som er direkte forbundet med nervesenteret i klitoris.

Under en orgasme trekker klitoris seg sammen i pumpende bevegelser. En klitorisorgasme medfører typisk 3 til 16 sammentrekninger, og varer mellom 10 og 30 sekunder.

Hilsen helsesøster Anne Marie

Hva synes du?

Laster reaksjoner…
Hva mener du? Klikk her for å kontakte BT Junior.

Vi skriver om det som

er viktig for unge i Bergen.

BT Junior er en nettside der barn og unge kan oppdatere seg på nyhetsbildet, bli underholdt og bidra med meninger og innhold.

Engasjerende

Forklarende

Spennende

Underholdende