Meny Lukk
Bli abonnent

Vi skriver om det som er viktig for unge i Bergen.

BT Junior er en abonnementstjeneste, men vi ønsker å gi deg en liten smakebit av innholdet. Derfor er denne artikkelen åpen for alle.

Allerede abonnent? Logg inn her.

Gutt (13) sliter med at han ofte får ereksjon

Daniel Reiner / Shutterstock / NTB scanpix
?

Spør helsesøster

Jeg har et skikkelig pinlig problem… Jeg får ståpikk ofte. Det kan skje når som helst. Hjemme på rommet, på trening, men verst av alt – på skolen. Det er så flaut! Hva kan jeg gjøre? Jeg vil ikke at noen andre skal se det. – Gutt 13 år.

Helsesøster svarer

Ingvild Gryt

Så flott at du tør å stille disse spørsmålene! Det du beskriver er noe som veldig mange gutter tenker på. De har gjerne de samme utfordringene som det du har, men de våger ikke å si noe om det høyt, så flott at du tør å spørre.

Mange hormoner

Nå man er i puberteten, slik som du er, virrer det veldig mange hormoner rundt i kroppen som fører til at mange nye ting skjer i kroppen din. I puberteten svetter man mer, kommer i stemmeskiftet, får hår i ansiktet og i underlivet, og man følelser av å være kåt og blir «opphisset». Når man får disse kåthetsfølelsene kan det føre til at man får ereksjon, eller ståpikk, som du kaller det. Blod strømmer da til penisen din, den blir stiv og står oppover eller litt ut til siden. I puberteten kan det være veldig lite som skal til før man blir opphisset og får ereksjon. Det kan også skje uten at du opplever at du er kåt i det hele tatt. Det er også vanlig at gutter får ereksjon, og utløsning (sædvæske kommer ut av penis) når du sover. Du kan da merke at det er litt kliss eller vått i bokseren eller i senga når du våkner om morgenen. Det kalles «våte drømmer» og er veldig vanlig for gutter i din alder.

Veldig vanlig

Det at du har begynt å få ereksjon betyr at mekanismene i kroppen din fungerer som de skal, og det er en fin ting! Det er dessverre ikke mye du kan gjøre for å bli kvitt dette problemet, men du skal vite at det er veldig vanlig, og det er nok flere gutter i klassen din som har støtt på de samme problemene som deg. En trøst kan være at det bruker å bli bedre etter hvert. Det du skal vite er at jenter får også den samme følelsen av å bli opphisset som gutter får, men det er bare ikke like synlig siden de ikke har penis. Jenter kan også bli lett opphisset uten at de selv ønsker det. Jenter får da også følelsene i underlivet, i området rundt det som heter klitoris. Det du kan prøve når du får ufrivillig ereksjon, som hjelper for noen, er å lukke øynene og prøve å tenke på noe helt annet når du opplever det. Tenk på noe kaldt, eller noe helt dagligdags, som du ikke blir kåt av i det hele tatt. Det føles nok skikkelig urettferdig at du skal få disse utfordringene, men prøv og ikke å stresse med at du får ereksjon. Det kommer til å bli bedre etter hvert!

Kan være positivt også

Hvis du skulle bli opphisset når du er for deg selv, kan det også oppleves som en fin ting. Både jenter og gutter kan ta på seg selv, ved å stryke på penis, eller i området rundt klitoris, og det kan føles veldig godt. Onani heter det. Det kan også føre til at du får utløsning, så det kan være greit å ha noe tilgjengelig som du kan tørke med etterpå. Det er helt vanlig å onanere i den alderen du er i nå. På denne måten kan ereksjonen bli noe som kan være positivt for deg, og ikke bare plagsomt.

Håper svaret var til hjelp, og lykke til videre i puberteten og i utforskningen av din egen kropp!

Hilsen helsesøster Ingvild

Hva synes du?

Laster reaksjoner…
Les hele saken med abonnement på BT Junior Hei, vi kan ikke se at du har et BT Junior-abonnement. Bytt konto

Jubileumstilbud!

Gi en smart gave til nysgjerrige barn!
Kjøp 1 måned for 1 krone Deretter kr 79 /mnd
For BT-abonnenter kr 49 /mnd
Ingen bindingstid.

Vi feirer ett år med engasjerende og underholdende journalistikk for barn og unge!

BT Junior er en nettside der barn og unge kan oppdatere seg på nyhetsbildet, bli underholdt og bidra med meninger og innhold.

Engasjerende
Spennende
Forklarende
Underholdende

Lurer du på noe?