Meny Lukk
Bli abonnent

Vi skriver om det som er viktig for unge i Bergen.

BT Junior er en abonnementstjeneste, men vi ønsker å gi deg en liten smakebit av innholdet. Derfor er denne artikkelen åpen for alle.

Kjøp 1 år for 300 kr

Deretter kr 79 /mnd.
For BT-abonnenter kr 49 /mnd.
Ingen bindingstid

Jente (12): – Pappa er veldig mye på mobilen sin

NTB scanpix (ILLUSTRASJON)
?

Spør helsesøster

Pappa er veldig mye på mobilen sin, så mye at jeg faktisk synes det er dumt. Når jeg sier det, så sier han at det ikke stemmer. At det ikke er så ille. Når jeg skal fortelle han noe, så mumler han av og til bare svarene, og jeg vet ikke om han egentlig hørte hva jeg sa. Hvorfor maser de voksne så mye om at vi bruker mobilen så mye, når mange voksne er mye verre selv?

Helsesøster svarer

Susanne Mjøs

Det er mange barn som opplever det samme som deg, at foreldre er så opptatt av mobilen at de ikke hører etter når barna spør om noe eller prøver å fortelle noe. Barn forteller at foreldrene «er her», men at de likevel ikke er helt tilstede.

En uvane som er vanskelig å endre

Barn føler at de må konkurrere med mobilen om foreldrenes oppmerksomhet. Mange barn kan bli både sinte og sjalu når foreldre har oppmerksomheten mot skjermen. Mobilbruk er dessverre, for mange, blitt en uvane som er vanskelig å endre. Det er bare blitt sånn.

De fleste voksne våger ikke, eller vil ikke, innrømme det.

Jeg tror ikke foreldre bevisst bruker mer tid foran skjermen, men at det bare har utviklet seg slik. Vi lever i en digital verden der det forventes at en er oppdatert hele tiden. Det forventes at vi hele tiden er tilgjengelig.

Foreldre bruker mobilen til mye mer enn det som var mulig før. Nå kan de lese jobbmail, privatmail, lese avisen, sjekke snap, facebook og mye mye mer. I likhet med barn blir også voksne avhengig av å alltid være pålogget. De blir «hektet» på mobilen på samme måte, og lider av det samme suget mot den. Men de fleste voksne våger ikke, eller vil ikke, innrømme det.

Mange opplever mer krangling

Økt bruk av mobil kan føre til at samarbeidet i familien endres, og mange opplever at en krangler mer. Istedenfor å gjøre noe sammen, sitter man foran hver sin skjerm i samme rom. Dette er dessverre blitt helt vanlig i mange hjem.

Jeg tror egentlig at de fleste skulle ønske at mobilen stjal mindre tid og at en heller brukte tiden på å gjøre noe gøy sammen. For å få dette til er det viktig at familien har noen regler for mobilbruk som gjelder både for barna og de voksne. Mitt råd til deg er å snakke med foreldrene dine, og at dere sammen finner noen regler som kan passe dere.

Her er noen eksempler på regler dere kan ha:

Når en innfører regler i en familie er det viktig at alle er med på reglene og er villig til å følge de. Det er derfor viktig at alle er innstilt på å gjøre en innsats og at det er lov å gi beskjed om reglene ikke blir holdt. Jeg tror at alle familier burde hatt regler for mobilbruk, gjerne nedskrevne og godt synlig for alle.

Hilsen helsesøster Susanne

Hva synes du?

Laster reaksjoner…
Hva mener du? Klikk her for å kontakte BT Junior.

Vi skriver om det som

er viktig for unge i Bergen.

BT Junior er en nettside der barn og unge kan oppdatere seg på nyhetsbildet, bli underholdt og bidra med meninger og innhold.

Engasjerende

Forklarende

Spennende

Underholdende