Hei!

Magesmerter hos barn er svært vanlig og oftest ufarlig. Magesmerter skyldes ofte ufarlige tilstander, men smertene kan også være tegn på sykdom eller allergier, slik du tror.

Magesmerter som vedvarer over flere uker, bør sjekkes av lege. Hvis det er cøliaki eller laktoseintoleranse kan det lett sjekkes ut hos fastlegen med blodprøver.

Det er viktig at du ved mistanke om allergier fortsetter å spise som vanlig og ikke kutter ut matvarer du tror du reagerer på før du har vært hos fastlegen din.

Det kan være lurt å tenke over når du har magesmerter, hvor ofte og hvor i magen smerten sitter. Skriv det gjerne det ned. Da er det lettere når du skal til fastlegen for han eller hun vil spørre om det. Vær også oppmerksom på om du oftere går på toalettet og hvordan avføringen din er.

Vi ser noen ganger at barn med allergier ikke vokser slik de skal, at vekten og høyden stopper eller går ned.

Jeg vil anbefale deg å snakke med helsesøster på skolen og ta høyde og vekt slik at helsesøster kan føre det inn i vekstkurven din. Helsesøster vil da se på vekstkurven om du vokser slik du skal. Du kan få kopi av vekstkurven av helsesøster og ta med til fastlegen.

Oppsummert vil jeg råde deg til:

  1. Ta kontakt med helsesøster for vekt og høyde – få kopi av vekstkurven.
  2. Snakke med foreldrene dine og bestille time til fastlege
  3. Skrive ned hvordan du opplever magesmertene, hvor ofte, hvor tid, hvor smertene i magen sitter og hvordan avføringen din er.

Barn skal ikke gå med magesmerter over lang tid, så dette er viktig at du får sjekket.

Lykke til og håper du finner ut av det.

Hilsen helsesøster

Steven Colin Chilvers