Press er Redd Barnas ungdomsorganisasjon. De jobber for barnas rettigheter. Barn på flukt, helse og demokrati er temaer som organisasjonen jobber spesielt med.

– Medlemmene våre er mellom 13 og 25 år, sier Lea Mariero, (18), som er leder i Press Bergen.

Dukker sjelden opp

Utdelingen av «Gullbarbie» er en av kampanjene Press har i løpet av året.

– Det har vi gjort siden 2010. I fjor var det 13.000 ungdommer fra hele Norge som stemte på de nominerte kandidatene. Og i år føler jeg at er i ferd med å bli enda litt mer kjent, sier Lea.

I fjor var det avisen Dagbladet som vant prisen.

– Det var første gang vinneren faktisk dukket opp og tok imot prisen. Ellers har det ofte vært internasjonale selskaper som har vunnet, og da er det vanskeligere å nå frem til ledelsen med meldingen om at de faktisk har vunnet, sier Lea.

«Rangerer kropper»

Hvert år nominerer ungdommer den de mener bør få Gullbarbie-prisen. Så velges det ut tre kandidater som det stemmes over. I år er det Brun og Blid (kjede som driver solstudio), kleskjeden Bik Bok og Nettavisen.

Brun og Blid er nominert fordi Press mener de har lite variasjon i bruk av modellene sine, og for at de arrangerer konkurransen «Årets Brun og blidmodell – «en konkurranse der man rangerer unge menneskers kropp», skriver Press i begrunnelsen.

«Skjevt bilde av likestilling»

Bik Bok er nominert fordi Press mener kleskjeden fremstiller ensidige idealer og seksualisert reklame for å selge klær til unge jenter. Mens Nettavisen er nominert for nettsidene Side 2 og Side 3. «Gjennom sine saker fremmer Nettavisen uoppnåelige idealer og et usunt forhold til kropp, men også et skjevt bilde av likestilling», skriver Press i begrunnelsen.


       SIDE 2: Faksimile av Nettavisens Side2.
SIDE 2: Faksimile av Nettavisens Side2.
Faksimile

Nettavisen er overrasket

Gaute Tyssebotn er magasinsjef Nettavisen. Han sier de hele tiden har en diskusjon om hvilke idealer de skal fronte. De er litt overrasket å være nominert denne gangen.

– Vi har i løpet av de siste årene sett spesielt på hvordan vi bruker illustrasjonsbilder, der bildene i seg selv ikke nødvendigvis har noen sammenheng med artikkelen de tilhører. Vi mener det er der medier sporer av i det daglige. Vi mener vi at vi er foran mange av de det er naturlig å sammenligne seg med, sier han.

«Vanlige folk»

Gaute sier Nettavisen har 1 million bloggere på blogg.no som er en del av Mediehuset Nettavisen. Side2 er siden der de fronter og intervjuer disse.

– Det er ikke mange andre magasiner i Norge som fronter så mange «vanlige» folk fremfor å bare skrive om kjendiser som Side2. Vi kjenner oss ikke igjen i det Press bruker som argumentasjon når det kommer til uoppnåelige idealer. Flere av bloggerne våre har blitt hyllet for at de tar opp temaer som er vanskelige for unge, og det er vi veldig fornøyd med.

Press og Nettavisen var i en debatt tidligere i vinter, og Gaute sier Press da viste til at Side2 er et magasin for jenter og at Side3 er et magasin for menn. Og at det ikke burde være rene kvinne- eller mannemagasiner.

– Vi synes ikke at det er diskriminerende. Og det mest leste stoffet på Side3 er typisk historie og populærvitenskap, sier han.

Avstemningen pågår frem til 5. februar