Det har vært mange skoleskytinger i USA de siste årene, og nå er det mange barn og unge som har fått nok. De ønsker at våpenlovene skal endres, og har hatt mange demonstrasjoner.

Skolemassakren ved Columbine High School i Colorado for 19 år siden varslet en æra av skoleskytinger i USA. Siden den gang har 187.000 elever opplevd skyting ved sin skole. Elever fra over 2500 skoler deltok i demonstrasjoner før helgen, ifølge en oversikt på nettstedet nationalschoolwalkouts.net.

BT Junior har pratet med Morten Myksvoll, kommentator i BT om det som nå skjer. Dersom det er noe du lurer på, kan du sende spørsmål til oss på btjunior@bt.no.

– Hvorfor er det så mange som har våpen i USA?

– Våpen har alltid vært en del av den amerikanske livsstilen. USA ble opprettet etter en krig mot Storbritannia, og helt siden den gang har det vært viktig for amerikanerne å eie våpen. En av de viktigste begrunnelsene er at det skal hindre staten i å bryte innbyggernes rettigheter.


       Morten Myksvoll
Morten Myksvoll
Vegar Valde

– Hvorfor kan de ikke bare si at ingen skal ha våpen lenger, så slipper det å være så mange skyteepisoder?

– Det finnes mer enn 150 millioner våpen i USA, så det er ikke så lett å bare si at det skal være forbudt å selge eller forbudt å eie våpen. Mange vil nekte å levere dem inn.

– Mange barn og unge demonstrerer nå, hvorfor det?

– Det har vært mange skoleskytinger de siste årene, og det har bygget seg opp en frustrasjon hos de unge over at politikerne ikke vil gjøre noe med problemet. Nå har tålmodigheten tatt slutt.

– Kan det hende at USA kan få strengere våpenlover fordi så mange nå demonstrerer?

– Ja, det har allerede kommet noen mindre endringer i våpenreglene, og det kan bli flere innstramminger. Litt av grunnen til at dagens opprør kan fungere, er at de ikke argumenterer for at alle våpnene skal bort. De fokuserer på noen få typer våpen, som ofte har blitt brukt i skoleskytinger.

– Er det farlig å reise på ferie til USA på grunn av at det er så mye skyting der?

– Nei, USA oppleves som et relativt trygt land å reise i. Utenriksdepartementet sier at kriminaliteten er lav, men høy enkelte steder. De stedene en vanligvis reiser til som turist i USA er ikke spesielt utsatt.

– Er det mange som har våpen i Norge?

– Ja, Norge er ett av de landene med flest våpen per innbygger. Dette er i de aller, aller fleste tilfellene snakk om jaktvåpen, og de blir sjelden brukt til kriminalitet.