Vi i klasse 7b, Christi Krybbe skoler har lenge jobbet fram mot et mål: å få rydde en strand. Det er fordi vi er veldig engasjerte i klimasaken som er så veldig viktig, og vi tenker at vi må gjøre en forskjell med det samme.

Alle i klassen var både spente, glade og engasjerte da vi 3. mai dro ut for å rydde en strand for Marint Avfall og Clean Shores. Vi var lykkelige over å endelig få lov til å gjøre en forskjell for dette store problemet.

Stolte over å bidra

Vi skulle rydde en strand på Buarøyna, som ligger like utenfor Hjellestad. Vi tok en liten ferge som førte oss ut til øyen.

Da vi kom til øyen fikk vi utdelt poser, hansker og refleksvest. Vi følte oss alle som profesjonelle strandryddere, og var glade og stolte over å endelig kunne nå målet vårt om å rydde en strand med klassen, som vi hadde jobbet målrettet mot helt siden en norsktime i januar.

Det blir aldri brutt helt ned

Stranden så fin og ren ut ved første øyekast, men ved nærmere gransking så vi både fiskegarn og annet båtutstyr, flasker, bæreposer og mye, mye mer. Vi fant masse rare objekter som var skylt opp fra havet. Vi trengte bare å løfte på hvilken som helst stein og så lå det masse mikroplast under. Det var en stor utfordring at plasten hadde delt seg opp i mindre biter (nærmest pulverisert ved berøring), som gjorde at det ble mye vanskeligere å plukke opp.

Problemet med plast er nemlig at det aldri blir helt brutt ned, det vil alltid være der som små mikroplastbiter som vi ikke kan se. Hele klassen var enige om at det var viktig å plukke opp plasten før den kom til dette stadiet. Stemningen var nok ganske lav da vi så at mye av plasten lå under tang, tare, steiner og jord. Men da solen tittet fram, og regnværet stilnet og boss-sekkene begynte å fylle seg opp, økte positiviteten.

«Bosstreet»

Så kom vi til treet. Dette treet har vi valgt å kalle for «bosstreet». Under her var det ekstreme mengder med plast og mikroplast. Dette synet fortalte mange av oss at vi måtte gjøre noe, og det nå. Under treet fant vi mye rart. Blant annet en maskara og to par sko. Enda det var mange som plukket opp, fikk vi bare samlet sammen en liten del.

Bare tanken på at mange dyr dør på grunn av vårt forbruk av plast er veldig fælt. Dette bør være en vekker for folk om at vi må redusere forbruket vårt og resirkulere avfallet vårt bedre.

Trist å forlate øyen

Mange synes at det var trist at vi måtte forlate en så uren strand. Vi følte at vi hadde gjort en god jobb, men på en annen side føltes det veldig feil å etterlate en strandlinje som det fremdeles var avfall igjen på. Vi prøvde å ta det groveste, men det var likevel mye igjen. Vi trøstet oss med at vi hadde gjort en forskjell for miljøet og dyrene.

Denne turen har gitt oss erfaring med hvordan det er å rydde en strand. Vi har også funnet ut at vi ikke kan gjøre alt selv, men at alle kan gjøre noe! Vi håper at denne turen kan inspirere flere til å gjøre det samme som oss, for det trengs!

Vi barn må lære av de voksnes feil

Vi som er barn må lære av de voksenes feil, og ikke gjøre dette generasjon etter generasjon. Det må skje noe oppi hodene til hver og enkelt av dere, og hvis alle gjør sitt blir det et mindre problem. Hver ting du plukker opp hjelper. Hver ting du gjør for miljøet hjelper. Og om du tar det lange steget ut fra sofaen og ned på en strand for å rydde har det stor betydning.

Men du må være forsiktig! Det er nemlig ting du må passe deg for eller ting du ikke kan plukke opp som kan dukke opp.

Takk til Gudrun K. Fatland, Bergen og Omland Friluftsområde (BOF), Marint avfall , og Rune Gaasø, Clean Shores

Selma, Miriam, Elise, Rikke, Neele, Vilde, Isolde, Julie, Jamilo, Matilde og resten av klasse 7b ved Christi krybbe skoler

Har du eller din klasse lyst til å skrive til oss i BT Junior? Send oss gjerne en e-post til btjunior@bt.no