Meny Lukk
Bli abonnent

Vi skriver om det som er viktig for unge i Bergen.

BT Junior er en abonnementstjeneste, men vi ønsker å gi deg en liten smakebit av innholdet. Derfor er denne artikkelen åpen for alle.

Kjøp 1 år for 300 kr

Deretter kr 79 /mnd.
For BT-abonnenter kr 49 /mnd.
Ingen bindingstid

– En mobil kan aldri bli din venn, den er laget av plast og metall

PRIVAT

Å lære matematikk og samtidig være trøtt, er nesten håpløst, skriver lærer. Er du enig med ham?

De aller, aller fleste av oss synes det er både spennende og nyttig med en mobil. Alle har jo en, og vi kan nesten ikke klare oss uten – fordi på mobilen kan vi gjøre så utrolig mye, ikke sant?

Det skulle vært mindre lekser

Du som går i ungdomsskolen har sikkert merket at det er veldig mye du må lære. Det er i tillegg en masse lekser, innleveringer og prøver. Jeg er lærer, og hadde jeg vært sjef over alle skoler så hadde jeg bestemt at skolene må slutte med å stresse og mase overfor dere elever – og i hvert fall kutte ned på lekser! Dere har sikkert noe mer spennende å gjøre i fritiden, ikke sant?

For det kan være slitsomt med lange dager på skolen. På én måte var det lettere da jeg var ung. I dag må du gå på skole i mange år for å få deg en jobb når du blir voksen. Det behøvde du ikke alltid før.

Elev angret på å ha brukt mobilen mye

Jeg vet ikke hva du drømmer om å bli – men skal du lykkes så må du forstå at din kjære mobil på ingen måte vil hjelpe deg på veien. Ny forskning har vist at skoler både i Norge og utlandet som har strenge regler for mobilbruk – de har elever som har gjort det bedre i skolefagene. De har altså fått bedre karakterer. For det du lærer i åttende, det får du bruk for i niende – og særlig når du skal ha eksamener i tiende. Da er det alvor.

I sommer traff jeg en tidligere elev jeg har hatt i to fag. Han hadde dessverre ikke kommet inn på den videregående skolen han hadde håpet. Han sa at han nå angret litt på at han hadde kastet bort mye tid med mobilen. Jeg husker at han ofte var trøtt på skolen, fordi det ble mye mobil på natten. Da blir skoledagene veldig tunge – du gjør det dårligere fordi kroppen ikke har fått nok hvile. Å lære matematikk, og samtidig være trøtt er nesten håpløst!

Du går ikke glipp av noe

Det er derfor det er lurt at mobilen skal være avslått på skolen – hele dagen. Hvorfor det? Fordi du mister både konsentrasjon og energi ved å stirre på og trykke på mobilen, selv om du ikke merker det når du holder på.

Hva med friminutt og fritimer – da kan vel mobilen slås på? Nei, den kan få hvile da også. Jeg tror at det er mye kjekkere å spille enten fotball, kortspill eller bare prate med noen – og kanskje få deg en venn. Mange elever er dessverre ensomme, men du får garantert ingen venner ved å gjemme deg bak en Iphone.

Når skoledagen er over er det jo bare å slå den på, og du har nemlig ikke gått glipp av noe som helst – du har bare utsatt det noen timer.

Vennlig hilsen lærer John Glenn, Bergen

Er du enig eller uenig? Send oss gjerne din mening på e-post til btjunior@bt.no

Hva synes du?

Laster reaksjoner…
Hva mener du? Klikk her for å kontakte BT Junior.

Vi skriver om det som

er viktig for unge i Bergen.

BT Junior er en nettside der barn og unge kan oppdatere seg på nyhetsbildet, bli underholdt og bidra med meninger og innhold.

Engasjerende

Forklarende

Spennende

Underholdende