I vårt samfunn er det vanlig å ha en allergi. Det er kjipt å ikke tåle for eksempel nøtter eller melk eller gluten, det vet alle som har det.

Jeg har cøliaki som er en autoimmun sykdom. Det vil si at kroppen angriper seg selv når den får i seg gluten.

Gluten finnes i mange ulike melprodukter. For eksempel kan jeg ikke spise vanlig brød, tacolefser, pizza og en haug med andre produkter. Men det finnes glutenfritt mel, så hvis maten jeg spiser er laget med det kan jeg spise det!

På vanlige matvarebutikker finnes det mange gode alternativer.

Da jeg var på besøk i Kristiansand, var det mye bedre enn i Bergen.

Der kunne jeg gå på flere ulike bakerier og kafeer og finne gode, glutenfrie alternativer. Her i Bergen derimot er det nesten ikke en eneste kafé jeg kan gå på!

Scanpix (illustrasjon)

Det at vi som har cøliaki kan gå og kose oss på kafé akkurat som de uten cøliaki mener jeg er viktig. Det er utrolig kjipt å være den i vennegjengen som ødelegger for de andre når vi skal ut å spise fordi jeg ikke tåler noe. Da blir det ofte at jeg bare kan kjøpe noe å drikke, og det er irriterende.

Hvor kan jeg spise med vennene mine? Jeg håper virkelig dette blir bedre.

Kaia (14)

Steven Colin Chilvers