Turgåer advarte mot dødsulykke

Thor Erling Larsen advarte om at det var livsfarlig å krysse Grovselvi i Aurlandsdalen. Forrige uke omkom en kvinne (72) etter å ha blitt tatt av elven.

Publisert: Publisert:

– Det er trist at liv måtte gå tapt, sier Larsen.

Tirsdag i forrige uke ble en 72 år gammel kvinne tatt av vannmassene da hun skulle krysse Grovselvi. Hun gikk den populære turen gjennom Aurlandsdalen med datteren og barnebarnet.

Flere timer etter ulykken ble kvinnen hentet ut av dalen. Hun døde på sykehuset samme natt.

– Gikk med vann til knærne

Thor Erling Larsen er medlem i DNT og en erfaren turgåer. Etter at han gikk gjennom Aurlandsdalen sommeren 2020, varslet han DNT sentralt og Aurland Turlag om krysningspunktet.

Thor Erling Larsen i Aurlandsdalen.
Thor Erling Larsen (67) sendte varselet til DNT dagen etter turen i Aurlandsdalen.

– Turfølget mitt hadde store vanskeligheter med å ta seg over elven på en trygg måte. Jeg så mange som strevde med å passere. Folk gikk med vann til knærne, forteller han.

For langt å snu

Det går en bro over elven, men når det er høy vannføring flommer vannet ut på siden og over traseen, der det er satt opp stolper med en vaier.

– Dette er ikke en sti, men et elvefar hvor en vaier er strukket over. Vi vurderte lenge om vi skulle snu. Men returen er 13 kilometer i motbakke. Det frister ikke når du har med deg en hel familie, sier Larsen.

Her blir 72-åringen båret forbi ulykkesstedet av redningsmannskapene. Vannet flommer over stien.

Flere henvendelser

«Eg har gått mange T-merka stiar/turar, men risikoen ved denne kryssinga overgjekk det meste. Eitt feiltrinn og ein unge ville blitt sopt nedover elva», skriver Larsen i eposten til DNT og turlaget.

– Hvis man mister taket i vaieren som går over elven er det ingenting som stopper deg fra å falle ut i elven og sannsynligvis bli alvorlig skadet. Tilkomsten nedenfor er også svært lite tilgjengelig. Jeg opplevde dette stedet som det klart farligste punktet på turen, sier Larsen.

Videoen øverst i denne artikkelen er filmet av Ola Steinsland, to uker før Larsen gikk sin tur. Også Steinsland reagerte på vannmengdene.

– Det var en regnfull dag da vi gikk, men ikke noe ekstremvær. Elven kan nok være enda striere enn da jeg filmet. Broen over elven burde vært forlenget, mener han.

Brannsjef i Aurland, Reinhardt Sørensen, sier redningsaksjonen i forrige uke var svært krevende på grunn av alt vannet.

– Bekkene blir til elver i sånt vær. På vei til ulykkesstedet måtte vi gå utenom stien enkelte steder fordi den var ufremkommelig. På vei ned med pasienten måtte vi sikre med tau flere ganger fordi det kom elver ned fra fjellsiden, sier han.

I et svar til Larsen skriver eiendomssjef Jan Erik Reiten i DNT at de har fått flere henvendelser om krysningspunktet.

Reiten sier til BT at elveløpet har endret seg de siste årene, slik at det kommer mer vann over stien.

– Da vi fikk eposten fra Larsen, sendte vi ut en representant som så på stedet. Så tok vi kontakt med foreningen Venner av Aurlandsdalen, som gjør mye frivillig arbeid i området. Vi ble enige om at de skulle følge opp dette, sier Reiten.

Frivillige fra foreningen byttet ut broen over Grovselvi i fjor, i tillegg til vaieren langs stien.

– Må respektere værmeldingen

Sigrid Sønnerheim Tønnessen, leder for Venner av Aurlandsdalen, har tidligere sagt til BT at stien er så sikker som den kan bli.

– Man må respektere værmeldingen og naturkreftene. Når det er ekstremvær, fyker vannstanden opp og det blir stor rasfare. Vi som er lokalkjente, går aldri på sånne dager, sa hun til BT.

60 personer deltok i redningsaksjonen, som varte i mange timer.

Den dagen Steinsland filmet videoen ovenfor, falt det om lag fem millimeter regn over Aurland, ifølge Meteorologisk institutt. Den dagen Larsen gikk, falt det rundt seks millimeter.

Til sammenlikning falt det nesten 33 millimeter den dagen 72-åringen falt i elven og omkom. I Aurland var det sendt ut oransje farevarsel om nedbør, og rødt farevarsel for jord- og flomskred.

Frarådet ikke å gå turen

På grunn av ekstremværet frarådet de ansatte ved Østerbø fjellstove alle sine gjester å gå gjennom Aurlandsdalen.

72-åringen, datteren og barnebarnet startet turen ved Aurlandsdalen turisthytte, som drives av DNT. Da de snakket med betjeningen, ble de ikke frarådet å gå turen, ifølge Reiten.

– Slik jeg har forstått det, sa vertskapet at folk måtte være forsiktige. De hadde snakket med folk som hadde gått turen, og som sa at det var forsvarlig, men at man måtte være forsiktig, sier Reiten.

Mange starter turen gjennom Aurlandsdalen her ved Østerbø. Det gjorde også 72-åringen og hennes turfølge.

– Tragisk

– Hva tenker du om at det skjer en dødsulykke akkurat der dere er blitt advart om at stien er farlig?

– Det er bestandig tragisk når det skjer fatale ulykker. Nå blir dette etterforsket av politiet, så vi må se hva de kommer frem til. Men vi kommer til å ta en runde ved Venner av Aurlandsdalen for å se om noe bør gjøres.

– Er det aktuelt å forlenge broen?

– Vi har veldig mange steder i rutenettet vårt der vannføringen forandrer seg og det kunne vært bro. Utfordringen med broer i bratt lende er at de kan bli ødelagt av snø og vann. Dette må vurderes lokalt, sier Reiten.

Han legger til at folk selv har ansvaret for hvordan de ferdes i naturen, og at de også er avhengige av at folk vurderer farene når det er uvær og mye nedbør.

Bestyrer Olav Slettebakken på Aurlandsdalen turisthytte sier turfølget ble informert om værforholdene.

– Man kan fraråde så mye man vil, men det er gjesten som bestemmer, sier han.

Publisert: