Mays vanskelige vår

Den britiske statsministeren må begynne å snakke om sin plan for brexit. Så langt imponerer hun ingen.

TRØBLETE TIDER: Nå makter ikke Theresa May engang å presentere en troverdig plan for hvordan Storbritannia skal komme seg ut av EU med æren og økonomien i behold, mener BT.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederartikkelen uttrykker Bergens Tidendes publisistiske idé: En partipolitisk uavhengig, frittstående, liberal og borgerlig (ikke-sosialistisk) avis.

Statsminister Erna Solberg (H) var den britiske avisen The Guardians hovedoppslag torsdag. Hun uttalte bramfritt at Storbritannia mangler erfaring med kompliserte internasjonale forhandlinger. Det kan føre til at britene kommer verst tenkelig ut av brexit-prosessen.

Intervjuet med den norske statsministeren er blitt mye sitert i britiske medier, trolig fordi hun treffer spikeren på hodet. Mays regjering og det britiske statsapparatet ser ikke ut til å være utrustet til å håndtere brexit.

Britenes statsminister, konservative Theresa May, gikk ualminnelig høyt på banen da hun overtok etter David Cameron, bare tre uker etter brexit-avstemningen i fjor sommer. Til tross for at hun selv ville at Storbritannia skulle forbli i EU, lovet hun å gjøre skilsmissen til en suksess.

Glansen fra de dagene har falmet. Nå makter hun ikke engang å presentere en troverdig plan for hvordan Storbritannia skal komme seg ut av EU med æren og økonomien i behold.

Les også

BRITENES STATSMINISTER: Dette er Theresa May.

May har møtt en strøm av uventede hindre. En domstol erklærte i fjor at regjeringen ikke kan gå i gang med brexit-prosessen, før den er behandlet av parlamentet. I slutten av januar skal Høyesterett avgjøre saken. Dersom beslutningen blir stående, kan forsinkelsen bli betydelig.

Rett etter nyttår sa britenes EU-ambassadør Ivan Rogers opp, med et svingslag til sin egen statsminister. Han mener brexit-politikerne er preget av «dårlig funderte argumenter og tåkete tankegang».

Den siste tiden har May også fått skarp kritikk fra moderate politikere i eget parti. De krever at hun nå begynner å snakke konkret om sin forhandlingsstrategi.

Bråket gjør den store avstanden mellom de som er for en «myk» og en «hard» brexit tydelig. Tilhengerne av den myke varianten ønsker seg en modell som ligner den norske, en slags EØS-avtale. Tilhengerne av den harde varianten er fremdeles kompromissløst opptatt av å stanse arbeidsinnvandring, og begrense Storbritannias økonomiske overføringer til EU.

EU-kommisjonen insisterer på at prinsippene om frie bevegelse av varer, tjenester, kapital og personer er ukrenkelige. Å stille kompromissløse krav og fritak fra disse ved forhandlingsbordet fra første dag, er en dårlig strategi.

Konsekvensene av en hardhendt brexit kan bli dyptgripende. Halvparten av britisk eksport går til EU. To måneder før brexit-prosessen skal i gang, aner ikke britene hvordan forhandlingene skal struktureres, og hvem som skal gjøre hva.

Det haster for Theresa May å levere en troverdig plan for brexit. Hvis ikke, kan hennes karriere som statsminister bli nokså kort.

Publisert: