Fellesdusjingens fordeler

Barn og unge blir i forsvinnende liten grad utsatt for nakenhet. Fellesdusjing etter gym skaper en sone hvor det er naturlig å se hverandre nakne.

FORSKJELLIGE: Vi bør fortelle våre barn at alles kropper er forskjellig, at det ikke finnes noe kroppsideal, og at det å dusje sammen er naturlig, selv om det ikke alltid føles like behagelig der og da, skriver innsenderen.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ni år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Under tittelen «Foreldre og elever blir ført bak lyset» redegjør Maureen Engeseth for at dusjing etter kroppsøving er frivillig, og peker på at skolene ofte unnlater å informere om dette.

Diskusjonen har vært oppe i Aftenposten også, hvor Jorun Borgen og Gro Rugseth argumenterer for å droppe dusjingen etter kroppsøvingen fordi de mener denne ikke har noen funksjon.

Det er godt mulig dusjing ikke har noen funksjon for små barn, og at det ikke finnes noen forskrifter som gir skolen hjemmel til å pålegge barn å dusje etterpå. Spørsmålet er om vi likevel burde oppfordre våre barn til å dusje sammen med andre barn? Får barna våre noe ut av dette?

Les også

Her dusjer de aldri etter gymmen

Lite nakenhet

I dagens samfunn blir barn og unge i forsvinnende liten grad utsatt for nakenhet. Man bombarderes av kroppsidealer fra alle kanter, og hvor man nå måtte ferdes vil man være omgitt av nestennakne og perfekte (retusjerte) kropper. Men den naturlige nakenheten er mer eller mindre borte.

Noen tiår siden var det vanligere å sole seg toppløs på stranden. Man dusjet nakne etter kroppsøving, alle sammen, og ingen tenkte over at det skulle være problematisk. Statsministeren lot seg avbilde i underbuksen mens han klippet gresset.

Hvorfor er ikke dette vanlig lengre? Har kroppshysteriet tatt helt over for den naturlige nakenheten? Og hva gjør dette med våre barn og unge, som utelukkende blir eksponert for perfekte kropper?

Den naturlige nakenheten er mer eller mindre borte

Naturlige kropper

Fellesdusjingen etter kroppsøvingen skaper en sone hvor det er naturlig å se hverandre nakne. Barn og tenåringer opplever at de alle sammen har forskjellige kropper, som avviker fra det idealet de til daglig eksponeres for gjennom medier og reklame. Hvor ellers skal barn og unge se naturlige kropper i vårt stort sett påkledde samfunn? Fellesdusjingen er et lite, men viktig korreks til kroppshysteriet, og jeg tror vi gjør våre barn en bjørnetjeneste dersom vi forteller dem at fellesdusjing er feil.

Fellesdusjingen har faktisk flere viktige funksjoner. Fellesdusjingen er med på å forbedre barn og unge på de få situasjonene hvor det ellers er påkrevd at man er nakne. Som for eksempel fellesdusjingen før man går i svømmehallen. Fellesdusjingen etter trening med idrettslaget. Når man bor sammen med mange andre unge på brakken i forsvaret, og i møte med helsevesenet. Tar vi vekk fellesdusjingen fra våre barn, blir overgangen desto større i møtet med nakenheten senere i livet.

Opplæring i hensyn

Derfor bør vi ikke kritisere skolen for å ikke informere oss om at vi strengt tatt ikke plikter å dusje etter kroppsøving. I stedet bør vi fortelle våre barn at alles kropper er forskjellig, at det ikke finnes noe kroppsideal, og at det å dusje sammen er naturlig, selv om det ikke alltid føles like behagelig der og da.

Dessuten er det kjekt å la 14-årige gutter som har hatt dobbelttime kroppsøving med høy intensitet dusje etterpå, slik at klassen slipper å sjeneres av svettelukt. Sånn sett er fellesdusjing også en opplæring i å vise hensyn til sine omgivelser, selv om det kanskje ikke er påkrevd ut i fra hygieniske årsaker.

Publisert: