Konfirmasjonen har blitt til en konkurranse

Spørsmål om penger ødelegger en fin tradisjon.

Nicoline Fosse Blindheim (fra v.), Maren Kårdal Pedersen og Vera Pedersen feiret sin konfirmasjon i helgen.
  • Elever ved Ortun skole og konfirmant 2024
Publisert: Publisert:
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Konfirmasjonen har i lang tid vært en tradisjon i Norge for å markere oppveksten til ungdommer. Kristelig konfirmasjon innebærer at vi fortsatt vil være en del av den kristne religionen, men for oss har det vært en litt annen opplevelse enn forventet.

Hver gang temaet konfirmasjon blir tatt opp, blir det bare snakket om gavene, pengene og bunadene. «Hvor mye penger tror du du får?», «den bunaden er dyr», og så videre. Dette ødelegger det som egentlig skal være en fin feiring for oss, og som egentlig skal handle om noe annet enn bare penger.

Hvorfor er det slik?

Det skal ikke være slik at man gruer seg til konfirmasjon på grunn av pengespørsmål, skriver de tre innsenderne.

Nå som det er vår tur til å konfirmere oss, har vi oppdaget den store oppmerksomheten rundt kostnadene for konfirmasjonen. Vi får høre spørsmål om hvor mye foreldrene våre tjener, for at man da skal «regne ut» omtrent hvor mye man får.

Man får også spørsmål om hvor mange som skal komme i selve konfirmasjonen, for at det også skal være en måte å klare å regne ut pengesummen. Hvorfor skal dette bry noen andre?

Konfirmanter må lære seg å konsentrere seg om seg selv, og heller gratulere andre istedenfor å kritisere, sammenlikne og kommentere.

Det skal ikke være sånn at vi gruer oss til konfirmasjonstiden fordi vi vet at spørsmålene kommer. Det skal være noe man gleder seg til. For å unngå alle disse vonde følelsene, anbefaler vi at man setter fokuset unna økonomien når temaet om konfirmasjon dukker opp.

Et eksempel på dette er hva kirken har gjort. Nå bruker konfirmanter kapper når de blir konfirmert. Dette skjuler de dyre plaggene flere bruker, og dermed også forskjellene mellom oss. Flere slike tiltak oppfatter vi ville gjort en stor og viktig forskjell for alle som føler ubehag.

Vi kan ikke forvente at alle skal ha lik inntekt, spare like mye og gi ut like mye. Med økende priser og forskjellige inntekter er det umulig å unngå at det blir forskjell i pengesummene konfirmantene får.

De som får masse penger snakker selvfølgelig høyt om det, og dette kan gjøre at de som ikke fikk like mye føler seg mindreverdige. Takknemligheten de kanskje kjente på går over til sjalusi, misnøye og skuffelse.

Derfor må vi slutte å gjøre konfirmasjonen om til en konkurranse om hvor mye penger man får. Et slikt fokus på tradisjonen vil føre til et urealistisk syn på konfirmasjonen.

Det er ikke bare en sum som blir sagt, det er en sum som påvirker alle på en eller annen måte. Vi må stanse spørsmålene om pengene og la alle konfirmanter ha en fredelig konfirmasjonstid.

Er det for mye fokus på gaver fremfor innhold i konfirmasjonstiden?

Publisert: