Nei, radikale meninger om klima er ikke nødvendig

Det er fullt mulig å bry seg om fremtiden likevel.

Å være uenig er ikke det samme som å gjøre narr av, skriver Robin Tveit.
  • Robin Tveit
    Kommunestyrerepresentant for Sp i Ullensvang og politisk nestleder i Hordaland Senterungdom, student ved NTNU
Publisert: Publisert:
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Leah Låstad Bjerkvoll forteller i Bergens Tidende at hun aldri har møtt jevnaldrende som genuint bryr seg om klima. Noe jeg stiller meg svært undrende til, ettersom jeg regelmessig møter mennesker som er veldig opptatt av klima.

Les også

Innlegget som startet debatten: «Når jeg snakker om klima, begynner folk å le»

Videre skriver hun at det er blitt en trend å le av dem som bryr seg om klima, og at det må bli kult å bry seg om fremtiden.

Bjerkvoll ser med dette ut til å mene at en er nødt til å ha like radikale meninger som Greta Thunberg om klima, for å bry seg om fremtiden. Noe jeg er sterkt uenig i.

Jeg ønsker for eksempel at vi skal fortsette å lete etter olje og gass, nettopp fordi jeg er opptatt av fremtiden og de mulighetene som olje og gass gir oss.

Les også

De er farligere enn klimafornekterne

Unge mennesker med andre meninger enn Thunberg og Bjerkvoll er ikke nødvendigvis ute etter å gjøre narr av dem. Jeg tror derimot at den økte verbale motstanden mot radikal klimapolitikk den siste tiden er et uttrykk for en bredere sosial aksept for meningsmangfold på dette feltet. Noe som tilsier at ytringsfriheten fremdeles er intakt. Det er bra.

Ord og uttrykk som «klimafornekter» er derimot en effektiv hersketeknikk som Bjerkvoll benytter seg av for å så tvil om kredibiliteten til sine meningsmotstandere. Klimadebatten har lenge vært preget av denne typen retorikk.

Om Bjerkvoll virkelig ønsker seg en mer åpen og ærlig debatt om klima på fest og ellers, slik hun skriver, så anbefaler jeg henne å slutte å benytte seg av denne typen hersketeknikker.

FpU og partileder Simen Velle gjorde det skarpt i skolevalget i 2023.

Jeg vil avslutte med å si meg uenig i hovedbudskapet til Bjerkvoll, som går ut på at det er blitt trendy å gjøre narr av folk som bryr seg om klima. Jeg tror derimot at det har blitt mer trendy å være ærlig overfor seg selv og andre om hva man faktisk mener om klima.

Noe som ikke bare kommer til syne på fest og gjennom offentlig retorikk, men også ved å se på andre åpenbare tegn, som for eksempel Fremskrittspartiets Ungdom sitt gode skolevalgresultat i 2023 og fremveksten av Industri- og næringspartiet.

Publisert: