Politikernes vaktbikkje?

I Frode Bjerkestrands kommentar om Hordnesskogen inntar BT rollen som maktpersoners beskytter mot folket.

FOLKET: Det er problematisk at en avis som BT forsøker å begå karakterdrap på en i høyeste grad legitim aksjonsgruppe med over 12.500 medlemmer, skriver Ernst Fredrik Nygaard.
  • Ernst Fredrik Nygaard
    Styreleder i Hordnes Vel
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Kulturredaktør Frode Bjerkestrand i BT retter i sin kommentar i BT 25. juni sin moralske pekefinger mot tonen i sosiale medier generelt, og mot gruppen «Mot Godsterminal i Hordnesskogen» spesielt. Han forsøker i samme slengen å frata en legitim og representativ aksjonsgruppe sin berettigede gjennomslagskraft.

Ernst Fredrik Nygaard

Det er forståelig at politikere, som er vant til å debattere i «ordnede former», kan føle det ubehagelig å møte engasjerte beboere i sosiale medier. Harald Schjelderup har gjentatte ganger oppsøkt aksjonsgruppen i Fana. Et fellestrekk ved inntredenene hans har vært en moralsk pekefinger, med påfølgende stille retrett når saklige og relevante spørsmål har blitt stilt ham. Jeg er selv en av dem som har diskutert mye med byrådslederen i gruppeforumet, og har ennå til gode å se personangrep av den karakter som Bjerkestrand beskriver.

Forandrer landskapet:

Les også

Dumper stein på stein i Hordnesskogen

Schjelderup har overhodet ingen grunn til å føle seg mobbet ut av forumet. Med mindre han er usedvanlig fintfølende overfor vanlige folks retorikk, engasjement, samt noen satiriske kommentarer innimellom, da. I så fall er karrierevalget som politiker noe dristig.

Jeg er dypt plaget av undertonene i Bjerkestrands kommentar. En ting er å påpeke at ufine personkarakteristikker ikke hører hjemme noen steder – det er det lett å være enig i. Det er derimot intenst problematisk at en avis som BT forsøker å begå karakterdrap på en i høyeste grad legitim aksjonsgruppe med over 12.500 medlemmer. Selvfølgelig finner en drøye innlegg i en såpass stor gruppe – det gjør man jo overalt. De langt fleste innleggene er dog godt innenfor folkeskikkens grenser – hvorfor ikke bruke litt spalteplass på argumentene en finner i disse?

BT inntar her rollen som maktpersoners beskytter mot folket. Pressens rolle er vel egentlig motsatt – er den ikke? Er det oppsamlet frustrasjon over at pressen for lengst har mistet monopolet som informasjonsformidler i samfunnet som flyter til overflaten her?

Det må oppleves som absurd å bli angrepet på argumentasjonsform av Bjerkestrand, og i samme artikkel bli beskyldt for å være usaklige selv. Aksjonsgruppen er proppfull av ærlige, dyktige og engasjerte mennesker – som forventer å bli tatt på alvor.

BT har vært øredøvende stille i prosesskritikken mot byens maktorganer i en historisk viktig sak. Dekningen av godsterminalsaken har vært ensidig i sin støtte til byrådet. Når folket selv reiser seg i berettiget harme mot dårlige beslutningsprosesser, da bør pressen pinadø spørre seg: Hva er vår rolle og vårt samfunnsoppdrag?

Publisert: