Erdogan beskrives som samlende, men autoritær etter TV-tale

Ankara: Eksperter er delte i tolkningen av Tyrkias president Recep Tayyip Erdogans tale til folket. De ser både autoritære tendenser og en «samlende landsfader».

UNNTAKSTILSTAND: I en direktesendt tale til folket onsdag kveld erklærte Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan unntakstilstand på grunn av «terrortrusselen».
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

I talen onsdag kveld erklærte Erdogan en tre måneders unntakstilstand i Tyrkia og antydet samtidig at andre land kan ha vært involvert i helgens mislykkede kuppforsøk.

— Når man erklærer unntakstilstand tar man fra borgerne en rekke rettigheter. Det vil gi militæret og regjeringen utvidede fullmakter, sier lektor i Midtøsten-studier på Syddansk Universitet Mehmet Ümit Necef, som selv befinner seg i Istanbul.

- Negativ utvikling

Han mener avgjørelsen er et uttrykk for Erdogans autoritære tendenser og viser til at presidenten allerede har utstedt et reiseforbud for akademikere. I tillegg har Erdogan innledet en større «utrensking» blant statsansatte som han mener står i ledtog med de ansvarlige for helgens kuppforsøk.

Tyrkia-eksperten mener at unntakstilstanden vil gjøre det lettere for Erdogan å gjennomføre denne prosessen.

— Jeg synes det er en negativ utvikling. Man kunne forventet at han ville rekke ut en hånd til forskjellige grupper og opposisjonen etter kuppforsøket for å depolarisere samfunnet. Men ved hele tiden å snakke om å innføre dødsstraff - og enda verre, ved å erklære unntakstilstand - tar man et skritt i feil retning, sier Necef.

- Landsfader

Den svenske Tyrkia-eksperten Ingmar Karlsson har imidlertid en annen tolkning av Erdogans siste opptreden. Til tross for at presidenten snakket om «en kreftsvulst» og «virus» som skal «utryddes», var talen et forsøk på at bygge bro mellom motsetningene i landet, mener Karlsson.

Han er tidligere svensk generalkonsul i Istanbul og forsker ved Senter for Midtøsten-studier ved Lunds universitet.

— Jeg tror ikke at hans langsiktige ambisjoner om å få et sterkere presidentstyre er over, men jeg tror likevel at mange i Tyrkia føler en lettelse etter talen, sier Karlsson.

- Bygger bro

Han mener Erdogan har hatt to valg etter kuppforsøket: Enten kunne han bruke situasjonen til å polarisere landet ytterligere eller han kunne bygge bro mellom motsetningene.

— I dagene etter kuppforsøket så det ut til at han skulle velge det første alternativet. Men det var mer en landsfader enn en agitator over talen hans, sier han.

Karlsson mener innføringen av unntakstilstanden var ventet og at det overraskende snarere var at den «bare» ble på tre måneder. Han hadde også forventet at presidenten skulle varsle innføring av spesielle militærdomstoler, noe han ikke gjorde.

10.000 pågrepet

Under talen gjorde Erdogan det klart at unntakstilstanden var nødvendig for å slå ned på kuppmakerne, som han omtaler som en terrortrussel.

— Det er mulig kuppforsøket ikke er over, det kan være flere planer, sa Erdogan, som tidligere på kvelden satt i møte med sitt eget sikkerhetsråd.

I forkant av talen sa presidenten til nyhetskanalen Al Jazeera at andre land kan ha hatt en finger med i spillet.

Siden presidenten lovet full utrensking av «forrædere» rett etter å ha gjenvunnet kontrollen, har rundt 50.000 offentlig ansatte blitt sparket eller suspendert. Nesten 10.000 er pågrepet.

Publisert: