Somalia kjemper mot katastrofen

6 millioner somaliere trues av hungersnød, ifølge FN. – Jeg er fortapt, hvisker Ahmed Haji og ser fortvilet ut over den døende geiteflokken sin.

FORTVILER: Somaliske Ahmed Haji forsøker fortvilet å holde liv i geitene sine, men flokken blir stadig mindre og med den forsvinner også livsgrunnlaget for familien.
DØR: Buskapen dør i Somalia, der annenhver innbygger lever av dyrehold. Nå trues landet av en massiv sultkatastrofe.
HUNGERSNØD: Somalia er et av fire land som ifølge FN nå trues av hungersnød. Regnet har sviktet og dyr og mennesker dør i det knusktørre landskapet. Foto:
VANDRER: 30 år gamle Ahmed Haji har vandret tusenvis av kilometer med geiteflokken sin, på jakt etter vann og beite.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

I et forsøk på å flykte fra tørken har Ahmed Haji nå vandret tusenvis av kilometer med geiteflokken sin, som en gang talte 1.200 dyr. Hundrevis av geiter har dødd under den lange vandringen på leting etter vann og beite, og nå frykter han at hele flokken vil dø.

– De dør én etter en, og jeg tror ikke de gjenværende vil overleve mer enn to måneder, sier 30-åringen til nyhetsbyrået AP.

Konen og de fem barna forlot han for åtte dager siden, redd for at de ikke ville overleve den lange marsjen. Nå begynner han også å bli redd for seg selv.

Somalia står nå overfor det FN betegner som den verste humanitære krisen siden andre verdenskrig, og det sier ikke lite i et land som har vært rammet av gjentatte sultkatastrofer opp gjennom årene.

FN anslår at halvparten av befolkningen, rundt 6 millioner mennesker, har akutt behov for matvarehjelp. Regnet har sviktet, og dermed også avlingene. Ingen vet hvor mange liv som hittil har gått tapt.

Helt avhengige

– Når vi opplever en tørke som er så alvorlig, så begynner buskapen trist nok å dø. 50, 60, 70 prosent av buskapen dør, noe som er et enormt slag for disse familiene som lever av dyrehold, sier Richard Trenchard, som leder arbeidet til FNs matvareorganisasjon (FAO) i Somalia.

Annenhver somalier er helt avhengig av dyrehold, og tørken tar derfor hovedkilden til mat og overlevelse fra dem.

Brønnene og vannkildene er i ferd med å tørke inn, og mange legger derfor ut på lange vandringer for å finne vann og beite. Prisen på vann har skutt i været, og en vanntank koster nå 150 dollar. Stadig flere dyreskjeletter forteller at dette er for mye for mange.

Selv om det skulle komme hardt tiltrengte dråper under neste regntid i midten av april, vil det være for sent for mange. Mye regn kan også ta livet av dyr som fra før er kraftig svekket, advarer FN.

Gir ikke melk

Når buskapen dør, ender eierne opp i leire. Der er det også stor mangel på mat, medisiner og rent drikkevann.

– Reisen vår hit var så tøff. Vi hadde verken transport eller vann. Vi etterlot oss alt. Nå er vi her, sier 48 år gamle Dahiya Ahmed, som har søkt tilflukt i landsbyen Qardho.

Geiteflokken hennes talte en gang 200 dyr, nå er bare seks tilbake.

– De få som fortsatt lever, er for svake og kan ikke lenger forsyne oss med melk. De lever, men de kan ikke hjelpe oss, sier hun.

Vaksinere

De svekkede dyrene er også svært utsatt for sykdommer, og FN håper derfor å kunne sette i verke en storstilt vaksinasjonskampanje. Noen av gjeterne får grunnlegende opplæring slik at de selv skal bli i stand til å vaksinere dyra.

FNs mål er å vaksinere rundt 2 millioner dyr, i håp om at det kan bidra til å hindre en omfattende sultkatastrofe i landet.

FNs nødhjelpssjef Stephen O'Brien slo i helgen fast at det trengs 38 milliarder kroner for å hindre hungersnød i Somalia, Jemen, Sør-Sudan og Nigeria, Medlemslandene har hittil bare bidratt med en brøkdel av det som trengs.

Publisert: