Allerede på første dag begynte Trump arbeidet med å endre kurs for USA

Med ordre om å trekke USA fra frihandelsavtalen TPP og gjeninnføre forbudet mot offentlig støtte til hjelpeorganisasjoner som støtter abort, har Donald Trump for alvor startet sin presidentgjerning.

GJØR ENDRINGER: USAs president Donald Trump ga mandag ordre om å trekke USA fra TPP-avtalen, som var Trump-administrasjonens første store utenrikspolitiske vedtak.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

USAs nyvalgte president Donald Trump skrider til verket og har allerede innfridd flere valgløfter. Han startet sin første arbeidsuke i Det hvite hus med å undertegne tre presidentordrer.

Den ene av dem er første skritt mot å trekke USA ut av frihandelsavtalen TPP, som forgjengeren Barack Obama inngikk med en rekke land i Stillehavsregionen. Trump følger dermed opp tidligere uttalelser om å føre en mer proteksjonistisk linje og skrote frihandelsavtaler. Dette er bra for amerikanske arbeidere, uttalte Trump da han signerte ordren.

Han gjeninnførte dessuten en bestemmelse som rammer en rekke hjelpeorganisasjoner som gir helsehjelp til kvinner i utlandet: De kan ikke få amerikanske bistandspenger om organisasjonene tilbyr abort eller informerer om trygg abort. Regelen er kjent blant kritikerne som «den globale kneblingsordren» og har vært skrudd av og på avhengig av hvem som sitter i Det hvite hus.

I tillegg beordret han føderal ansettelsesstopp for å redusere lønnsutgiftene, men med unntak for militært personell.

Les også

Kvinner verden over marsjerte mot Trump

KRITISK TIL TRUMP: – Proteksjonisme er ikke en stige som hjelper deg å komme ut av en lav vekstfelle. Det er en spade for å grave deg dypere, sier Australias statsminister Malcolm Turnbull.

– Skammelig, men ikke uventet

Trumps ordre om å trekke landet fra TPP har fått flere reaksjoner.

– Det er svært skammelig, men ikke uventet, var Australias handelsminister Steve Ciobos reaksjon.

Australias statsminister Malcolm Turnbull vil fortsette å jobbe for avtalen og kritiserer Trumps valgkampløfte om proteksjonisme.

– Tro meg, proteksjonisme er ikke en stige som hjelper deg å komme ut av en lav vekstfelle. Det er en spade for å grave deg dypere, sa Turnbull.

Uten USA gjenstår Australia, Brunei, Canada, Chile, Japan, Malaysia, Mexico, New Zealand, Peru, Singapore og Vietnam. TPP-avtalen ble signert av de tolv landene i 2016, men er ennå ikke ratifisert. De elleve landene vil jobbe videre med en regional handelsavtale, varslet Japans finansminister Taro Aso tirsdag.

– Jeg tror at USA også ser betydningen av frihandel. Så det er viktig med fortsatt tett kommunikasjon med Washington, sa Japans utenriksminister Fumio Kishida.

SKAL MØTE TRUMP: Canadas statsminister Justin Trudeau er klar til å reforhandle NAFTA-avtalen landet har med USA, som Trump har kalt «tidenes dårligste handelsavtale».

Vil reforhandle med Canada

Samtidig frir Trump-administrasjonen til Canada. En av Trumps økonomiske rådgivere, Stephen Schwarzman, er på besøk i nabolandets hovedstad Ottawa for å diskutere reforhandlinger for frihandelsavtalen NAFTA. Her skal Trumps rådgiver ha beroliget den canadiske statsministeren Justin Trudeau og sagt at de ikke burde være bekymret over retorikken til Det hvite hus.

Schwarzman sier Canada ikke er blant dem som eventuelt kan vente seg en straffetoll, som Trump flere ganger har truet land som Mexico og Kina med.

– Det kan forventes noen forandringer, men generelt så vil det bli bra for Canada. Det vil bli et eksempel på hvordan handelsforhold burde være. Canada er i en god posisjon, sier Schwarzman.

Mandag varslet Trump at han vil reforhandle NAFTA-avtalen som han tidligere har kalt «tidenes dårligste handelsavtale». Det er ennå ikke klart når reforhandlingsmøtet mellom Trump og Trudeau skal finne sted, men det vil skje «snart» ifølge et referat fra en telefonsamtale mellom de to lørdag. Trudeau sa nylig at han er klar for å reforhandle avtalen.

Les også

Tidligere CIA-sjef: – Trump burde skamme seg

LOVER NATO-STØTTE: USAs nye forsvarsminister James Mattis lover full støtte til NATO, til tross for at president Trump har uttalt seg kritisk til alliansen.

Lover støtte til Nato

I en samtale med NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg lover USAs nye forsvarsminister James Mattis full støtte til Nato, skriver NTB.

– De to lederne diskuterte betydningen av delte verdier, og Mattis la vekt på at han vil alltid vende seg mot Europa først når USA søker allierte, sier talsmann Jeff Davis i det amerikanske forsvarsdepartementet.

USAs president Donald Trump har flere ganger stilt seg kritisk til Nato og blant annet kalt organisasjonen «foreldet». Fredag tar Trump imot Storbritannias statsminister Theresa May, og May har sagt at hun vil diskutere betydningen av Nato og EU med den nye presidenten. May sa søndag at hun tror Trump vil innse hvor viktig Nato er.

– Jeg er også sikker på at USA vil anerkjenne viktigheten av samarbeidet vi har i Europa, for å sikre vårt felles forsvar og felles sikkerhet, sa May.

UTENRIKSMINISTER: Rex Tillerson ble godkjent som USAs nye utenriksminister med elleve mot ti stemmer natt til tirsdag norsk tid.

Tillerson godkjent som utenriksminister

Natt til tirsdag norsk tid ble Rex Tillerson godkjent som USAs utenriksminister av Senatets utenrikskomité. Den tidligere toppsjefen i Exxon Mobile fikk elleve mot ti stemmer. Alle demokratene stemte mot.

Nå er Tillerson klar for en endelig avgjørelse i Senatet.

Den øverste demokraten i Senatets utenrikskomité, Ben Cardin, varslet at han ikke vil støtte Tillerson. Han viser til at Tillersons tidligere rolle i næringslivet kan kompromittere hans evne til å fremme amerikanske verdier og idealer.

Det var på hengende håret at Tillerson gikk gjennom. Kun timer før avstemningen mandag ettermiddag meldte nyhetsbyrået AP at den republikanske senatoren Marco Rubio hadde bestemt seg for å støtte Tillerson, etter å ha gått hardt ut mot ham under høringen i komiteen. Den tidligere mobiltoppsjefen hadde også lunken støtte fra to andre innflytelsesrike republikanere, John McCain og Lindsey Graham. Begge har uttrykt bekymring, men de mener likevel at Tillerson vil bli en effektiv forkjemper for amerikanske interesser.

Les også

Trump lover massive skattekutt

Utfordrer Kina om Sør-Kinahavet

Det hvite hus varsler Kina at det vil forsvare USAs og internasjonale interesser i Sør-Kinahavet, der Kina og andre land gjør krav på havområder og omstridte øyer. Pressetalsmann Sean Spicer formidlet Donald Trumps tøffe linje mot Beijing mandag, da han uttalte at «USA kommer til å sikre at vi forsvarer våre interesser» i Sør-Kinahavet.

– Hvis de øyene faktisk er i internasjonalt farvann og ikke del av Kina, ja, da kommer vi til å sikre at vi forsvarer internasjonale interesser fra å bli tatt over av ett land, sier Spicer.

Kina gjør krav på hele havområdet, mens fem land og Taiwan også gjør krav på deler av de samme områdene. Barack Obamas administrasjon insisterte på at landet var nøytral til juridiske spørsmål om suvereniteten til øyer, rev og banker i området.

Tidligere i måneden sa USAs kommende utenriksminister Rex Tillerson at Kinas «tilgang til disse øyene skal ikke tolereres» da han viste til Kinas kontroversielle oppbygging av kunstige øyer og oppbygging av militær tilstedeværelse i Sør-Kinahavet. Kina svarte at Tillerson må forberede seg på krigshandlinger hvis landet forsøker å gripe inn i havområdet.

Les også

Donald Trump erklærer krig mot sannheten

PRESSETALSMANN: Trumps pressetalsmann Sean Spicer har allerede rukket å bli omstridt for sin omgang med fakta og angrep på kritiske medier.

– Vi vil ikke lyve

Trumps pressetalsmann Sean Spicer redegjorde for Trumps første mandag på kontoret da han møtte pressekorpset til en brifing i Det hvite hus. Han listet opp møter med næringslivsfolk, fagforeningsledere og ledere for begge partier og begge kamre i Kongressen.

Men Spicers og Trump-stabens omgang med fakta og angrep på kritiske medier satte sitt preg på møtet med journalistene. Spicer ble bedt om å svare på om han ville fortelle sannheten når han står på podiet i presserommet.

– Det vil aldri være vår intensjon å lyve. Det er en ære å gjøre dette og jeg mener vi må være ærlige med det amerikanske folk, sa han.

Dagene etter Trumps edsavleggelse har i stor grad handlet om Spicers påstand om at folkemengden som bivånet seremonien var større enn noen tidligere edsavleggelse. En rekke medier og faktasjekk-steder på nettet har tilbakevist påstanden. Striden toppet seg da en av Trumps rådgivere uttalte at Spicer kom med «alternative fakta».

Publisert: