Sanders-leiren vil endre Demokratene

Selv om det etter alle solemerker ser ut til at Hillary Clinton blir Demokratenes presidentkandidat, gir ikke Bernie Sanders opp. Sanders-leiren kjemper for politiske endringer.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

To dager før den siste store nominasjonsdagen er det svært jevnt løp mellom de demokratiske presidentkandidatene Bernie Sanders og Hillary Clinton i California.

Tirsdag er det nominasjonsvalg i seks delstater, blant annet i delstaten som er USAs mest folkerike. Clinton og Sanders har henholdsvis 49 og 47 prosents oppslutning, ifølge en måling YouGov har utført for CBS News.

I New Jersey, hvor det også er nominasjonsvalg tirsdag, leder Clinton med solide 61 prosent mot Sanders 34 prosent.

Mye tyder på Clinton-seier

For å sikre seieren under Demokratenes landsmøte i juli må en kandidat få støtte fra 2.383 delegater. Clinton mangler kun 60 delegater for å nå målet. Hun har solid støtte i partiapparatet, og står langt sterkere enn Sanders blant de såkalte superdelegatene. Få tviler derfor på at hun blir Demokratenes presidentkandidat, uansett utfallet tirsdag.

Samtidig viser Sanders ingen tegn til at han har gitt opp kampen, og i helgen oppfordret han mediene til å ikke krone Clinton til seierherre riktig enda.

— Det er svært usannsynlig at Clinton kommer til å ha de nødvendige delegatene for å seire tirsdag kveld. Jeg har hørt at Clinton har fortalt at det hele kommer til å være over tirsdag kveld. Jeg har hørt at mediene vil kunngjøre at det hele er over etter at New Jersey-resultatene kommer inn. Det er simpelthen ikke riktig, sa Sanders.

Landsmøte

Sanders sa i helgen at han tror verken han eller Clinton vil ha nok delegater etter at nominasjonsvalgene er over 14. juni, og at de vil være avhengige av superdelegater for å vinne.

— Med andre ord kommer det til å bli uenighet på det demokratiske landsmøtet, sier Sanders.

Et av Sanders argumenter for å vinne, er at han i meningsmålinger konsekvent kommer bedre ut i konkurranse mot republikanernes Donald Trump, enn hva Hillary Clinton gjør.

Samtidig kaller Sanders nominasjonsprosessen for «dypt feilslått», og fortalte i helgen at han kommer til å kjempe for å få den endret, uavhengig om han vinner nominasjonen eller ikke.

Ønsker å påvirke

Fortsatt samler også Sanders store og energiske folkemengder under valgkampen, mens støtten til Clinton, selv om den er bred, virker mer lunken.

Mange av Sanders tilhengere har ikke gitt opp, og øyner fortsatt en mulighet til å påvirke det demokratiske partiet selv om Sanders ikke skulle vinne nominasjonsprosessen, skriver CBS News.

Sanders har vært tydelig på at han ønsker å endre partiet. Ifølge nettstedet sier 57 prosent av hans støttespillere at påvirkning er deres hovedårsak til å stemme på Sanders, ikke fordi de tror han kommer til å vinne. Nærmere seks av ti av Sanders' støttespillere i California ønsker å se ham fortsette kampen helt fram til landsmøtet, selv om han ikke skulle få det flertallet av delegater som trengs for å sikre seieren.

Publisert: