Over 200.000 har sett den spektakulære norgesvideoen

– Det er eksepsjonelt for en video på nesten seks minutter, sier glad fotograf.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Norsk natur har inspirert til spektakulære dronevideoer, fotoreportasjer og timelapse-videoer de siste årene.

Sist ute er en nesten seks minutter lang film hvor Norge markedsføres som vinterreisemål med vakre bilder fra fjord, fjell og byer. Videoen er delt av Visit Norway på deres Facebook-side og omtalt i flere store aviser blant dem Bergens Tidende.

Det har generert stor interesse.

– Totalt har videoen hatt over 200.000 visninger siden fredag ettermiddag. Noe som er eksepsjonelt for en video som er så lang som nesten seks minutter, sier den Trondheimsbaserte fotografen Sven-Erik Knoff i selskapet Natural Light Earth.

 FOTBALL I FJÆRA: Fotografene ønsket å  fange Norges natur vinterstid. I Lofoten tok de dette bildet av en fotballbane på kanten av svaberget.

Interessant å være ute vinterstid

Sammen med regissør og fotograf Grim Berge reiste de to rundt i Norge i 40 dager for å fange norsk natur vinterstid med blant annet droner og helikopter.

De ønsket å vise frem det norske landskapet akkurat slik det var da de var der.

– Det er ikke nordlys hele tiden, ikke er det oppholdsvær eller vindstille heller, sier Knoff.

Mange av turistene de møtte var fra Asia og Australia, på sommerferie i norsk vinternatur, samt europeiske turister som reiste til Norge på weekendtur.

– De kommer for å oppleve nettopp det kalde og det mørke. Vi nordmenn trekker gjerne inn og kanskje enda dypere i sofaen når mørketiden setter inn. Men det er da det er interessant å være ute, mener Knoff.

DRAMATISK NATUR: – Vi kjørte på Atlanterhavsveien, og der de fleste ville bare ha kjørt videre, pakket vi oss godt inn i varme, vanntette klær og var ute i et relativt ufyselig vær. Men vi fikk noen utrolige bilder, sier Sven-Erik Knoff.
Les også

Her er syv kjøretips på vakre veier i Norge

Ønsker å nå ut som vinterreisemål

Filmen er laget i samarbeid med Visit Norway og skal distribueres utenlands de neste månedene.

NORGE PÅ VINTERSTID: Visit Norway skal bruke deler av materialet i filmen som Norges-reklame. Målet er å få turister hit på vinterstid.

Å markedsføre Norge ut i verden som et vinterreisemål har vært et viktig mål for Regjeringen og de store reiselivsaktørene i mange år. Nordlysturismen er en del av det, det samme er vintersurfing i Lofoten og skisport ellers.

– Vi kan nok ikke utkonkurrere Alpene på ski eller julemarkedene i Europa, men det er ikke derfor man velger Norge som reisemål om vinteren. På reisen vår var vi innerst i Tafjord, langt opp på fjellet, og det var magisk å stå å se rett opp på Melkeveien og alle stjernene. Samtidig kunne vi høre det rase fra fjellene rundt oss, sier Knoff.

  • Denne listen er utrolig morsom:
Les også

Se hvordan alle verdens land selger seg som reisemål

Litt utfordrende å reise på vinteren

Han mener likevel det å reise i Norge på vinterstid har noen utfordringer:

– Mange steder er ikke bærekraftige nok. Vi opplevde det spesielt både i Sogn og Fjordane og i Lofoten, at det ikke er så mange overnattingssteder som er åpne på vinteren, det er færre spisesteder åpne og så videre. Forståelig nok, det er kostbart å ha åpent for et lite antall gjester, og noen steder er det også lite lokalbefolkning, sier fotografen.

Les også

Nå henger Norge på Times Square

Nordlyset viktig mot Asia

Appellen mot det internasjonale turistsegmentet er vanskelig. Norge er et lite turistland blant gigantene, men for naturopplevelser scorer vi høyt.

Professor i markedsføring ved Norges Handelshøyskole (NHH) Tor W. Andreassen tror ikke Norge som vinterreisemål vil trekke til seg de store turistmengdene, heller ikke med denne filmen.

– Vinter er en vanskelig tid med hensyn til kulde og mørke. Dette er det kun et segment som liker – nisjestrategi, sier professoren.

Han tror filmen kan treffe de asiatiske markedene.

– For meg er det uklart hvem som er målgruppen utover de åpenbare: de som liker natur og opplevelser. Hvor mange dette er i ulike markeder eller globalt, vet jeg ikke. Men hovedbudskapet er ren og urørt natur og aktive innbyggere på tur i naturen. Det kommer frem på en fin måte. Nordlyset vet vi slår godt an – spesielt i asiatiske markeder, sier han.

Vikinger er en stor del av den nye reiselivsfilmen. Regissøren Grim Berge sier at når man som nordmann reiser i verden, er vikinger ofte det første man forbindes med. Andreassen stusser litt over det.

– Det unaturlige for meg var de ulike klippene med vikinger. Her datt jeg litt av. Hva ønsker de å symbolisere, råskapen og galskapen som de er assosiert med eller historisk link og kulturell arv? Dette kunne de lett ha erstattet med bilder som fremstiller Norge som et moderne land - oljeteknologi for eksempel. Men det skurrer kanskje med oppfatningen av Norge med den rene ville naturen, avslutter Andreassen.

Berge skriver i en e-post at vikinger og den hardhause kulturhistorien er en sental del av Norge og derfor et viktig element i filmen.

– Vikinger og vikingkultur et enormt fenomen i Norge og internasjonalt. TV-serien Vikings er en av de mest sette TV-seriene på HBO, fenomenet med vikingleirer og vikingkultur i Norge er i sterk vekst. I Gudvangen bygges det en vikinglandsby som vil ta imot turister fra hele verden, sier Berge.

Publisert: