Ekspert: USA og Russland styrker høyrepopulister i Europa

President Donald Trumps rådgiver Steve Bannon og Russland styrker høyrepopulistene i Europa for å svekke EU, mener professor Erik Oddvar Eriksen.

President Donald Trumps øverste politiske rådgiver Steve Bannon skal være sentral i arbeidet med å tilrettelegge for brexit-lignende folkeavstemninger i flere EU-land.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

EU-president Donald Tusk og Guy Verhofstadt, EUs sjefforhandler i de kommende brexit-forhandlingene med Storbritannia, mener USAs nye regjering utgjør en trussel mot EUs eksistens.

Verhofstadt hevder at Trump har sendt folk til Tyskland og Frankrike for å legge til rette for folkeavstemninger om utmelding fra EU. Dette skal ha skjedd under påvirkning fra Trumps omstridte rådgiver Steve Bannon.

-Bannon og Russland arbeider aktivt for å styrke høyrepopulistene i Europa. Begge var aktive i presidentkampen i USA, og et svakere EU vil selvfølgelig tjene Russland. Enkeltland tør ikke å sanksjonere Russland for aggresjonen i Ukraina. Det kan bare et samlet Europa gjøre. Vi kan få brexit-avstemninger både i Nederland og Frankrike om det går riktig galt, sier Eriksen, som er professor og senterleder ved Arena–Senter for europaforskning, til NTB.

Les også

Her er Trumps valg til Høyesterett

Omstridt rådgiver

Bannon er tidligere redaktør for det sterkt høyreorienterte nettstedet Breitbart. Nettstedet er anklaget for å spre muslimhat, jødehat og falske nyheter. Breitbart fremsnakket Trump i valgkampen, og Bannon ble etter valget utpekt til politisk rådgiver for Trump.

Trump har denne uken fått krass kritikk, blant annet fra den erfarne republikanske senatoren John McCain, for å ha gitt Bannon plass i USAs nasjonale sikkerhetsråd.

I et brev til EUs stats- og regjeringssjefer nevner Tusk en rekke trusler som gjør EUs situasjon «farligere enn noen gang før».

Les også

Starter opprop mot knebling av klimaforskere

- Farlig for EU

Flere internasjonale utfordringer utgjør til sammen en ytre trussel. I denne kategorien er Kina, Russlands aggressive politikk overfor Ukraina, kriger, terrorisme og radikal islam i Midtøsten – og uttalelser fra Trumps nye regjering, heter det i brevet.

– Særlig endringen i Washington setter EU i en vanskelig situasjon. Den nye administrasjonen ser ut til å stille spørsmål ved de siste 70 årene med amerikansk utenrikspolitikk, skriver Tusk.

De andre truslene han nevner i brevet tirsdag, er EU-fiendtlig nasjonalisme i EU-land og en elite som flørter med populisme i håp om å vinne stemmer.

- Inspirert av europeisk nasjonalisme

Trump har tidligere rost britene for å melde seg ut av EU og spådd at flere land kommer til å gjøre det samme. USAs president har snakket om muligheten for flere utmeldinger i svært positive ordelag, påpeker Verhofstadt.

Verhofstadt mener Trump er inspirert av ytterste høyre i Europa, og at det ikke er slik at radikale høyrestrømninger i Europa lar seg inspirere av Trump.

– Vi oppfant europeisk nasjonalisme på 1900-tallet, men tydeligvis har vi glemt hvilken katastrofe, hvilke grusomheter denne såkalte nasjonale identitetstankegangen og nasjonalismen har skapt i Europa. Problemet er ikke nasjonal identitet i seg selv, men når nasjonal identitet baserer seg på etnisitet og ikke verdier. Det er da det oppstår problemer i Europa, sa brexit-forhandleren i en tale i tankesmien Chatham House i London mandag.

– 20 millioner mennesker har mistet livet som følge av europeisk nasjonalisme. Det dummeste man kan gjøre er derfor å basere politisk tankegang og Europas fremtidige organisering på nasjonalistiske ideer. Det vil være å leke med ilden, vel vitende om hva nasjonalisme har forårsaket i fortiden, sa Verhofstadt.

Les også

Verden etter Donald Trump

Maktbegrensning

Eriksen kommenterer reaksjonene fra Tusk og Verhofstadt slik:

- EU står i linjen fra FN og veksten og utviklingen av folkeretten etter andre verdenskrig. Vi fikk den europeiske menneskerettighetsdomstolen, vi fikk den internasjonale krigsforbryterdomstolen og en rekke andre instanser som begrenser statenes makt i internasjonale forhold. Krig er egentlig forbudt i dag. EU står akkurat for dette, om begrensning av statenes makt, begrensning av nasjonalisme. Dette er selvfølgelig alle nasjonalister imot, fordi det begrenser store staters makt, sier Eriksen.

Han viser til EUs kjerneverdier om toleranse, åpenhet, frihandel og troen på rettsinstanser som konfliktløsningsmekanisme.

- Det er dette Trump-bevegelsen vil bekjempe, sier Eriksen, som mener vi nå er vitne til en endring av amerikansk utenrikspolitikk fra det USA har stått for i store deler av etterkrigstiden.

Publisert: