Tidslinje for krigen mellom Israel og Hamas: Dette er de viktigste hendelsene

Her er en gjennomgang av de viktigste hendelsene siden 7. oktober.

5000 palestinere i Gaza har blitt drept som svar på Hamas sitt angrep for to uker siden.
Publisert: Publisert:

Siden Hamas angrep Israel den 7. oktober, har Israel svart med å drepe over 5000 palestinere i Gaza, inkludert rundt 2000 barn, ifølge tall fra de palestinske helsemyndighetene. Mer enn 15.000 personer er såret.

FN hadde allerede advart om mangel på trygge oppholdssteder, tilgang til mat, vann og medisiner for innbyggerne på Gaza før bakkeinvasjonen.

  • 7. oktober: Hamas angrep

    Under rakettangrepet klarte flere hundre Hamas-krigere fra Gaza å bryte gjennom de strenge sikkerhetstiltakene ved grensen til Israel.

    Klokken 05.30, mens de fleste israelere sov, ble Israel målet for et massivt rakettangrep fra Hamas. Mellom 2500 og 5000 raketter ble avfyrt mot Israel. Israels avanserte rakettskjoldsystem, Iron Dome, klarte ikke å stoppe alle rakettene, og flere av dem traff mål i israelske byer.

    Hamas kunngjorde offisielt angrepet som begynnelsen på operasjonen «al-Aqsa Flood». De hevdet å ha angrepet fiendens stillinger, flyplasser og militærbaser med 5000 missiler og granater.

    Under rakettangrepet klarte flere hundre Hamas-krigere fra Gaza å bryte gjennom de strenge sikkerhetstiltakene ved grensen til Israel.

    Samme dag rapporterte israelske medier om to massakrer:

    En i kibbutzen Kfar Aza, der Hamas skal drept babyer og barn. Den amerikanske presidenten Joe Biden sa at han har bekreftede bilder av barn som ble halshugget i angrepet på Israel.

    Den andre hendelsen fant sted på en musikkfestival nær Urim i Israel, like utenfor Gaza, der 260 personer skal ha blitt drept.

  • 8. oktober: Erklærer krig

    Israelske Céline Ben-David Nagar ble drept mens hun var på en musikkfestival i nærheten av Gaza den 7. oktober.

    Israelske myndigheter har erklært en formell krigstilstand i Israel for første gang på 50 år. Dette gir Israel muligheten til å gjennomføre «betydelige militære operasjoner,» ifølge en kunngjøring fra statsminister Benjamin Netanyahus kontor.

    300.000 soldater fra de israelske reservestyrkene blir nå innkalt til tjeneste.

  • 9. oktober: Fullstendig blokade

    – Ingen elektrisitet, ingen mat, ikke vann, ikke drivstoff. Alt er stengt, sa Israels forsvarsminister Yoav Gallant på en pressekonferanse.

    Israel strammer inn blokaden mot Gazastripen.

    – Ingen elektrisitet, ingen mat, ikke vann, ikke drivstoff. Alt er stengt. Vi kjemper mot menneskelige dyr, og må handle etter det, sa Israels forsvarsminister Yoav Gallant på en pressekonferanse.

  • 10. oktober: Israel tar omrÃ¥dene igjen

    10. oktober hadde Det israelske militæret gjenopprettet full kontroll over byer nær Gaza.

    Det israelske militæret bekreftet at de hadde gjenopprettet full kontroll over byer nær Gaza, og gjenvunnet kontrollen over grensen. Dette området kalles «Gaza-envelopen» og inkluderer militærbaser samt over 70.000 sivile som bor i israelske kibbutzer.

    Israel har i tillegg oppgitt at 1500 Hamas-krigere ble drept i kampene som oppsto.

  • 11. oktober: Informasjonskrig

    – Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle se og ha bekreftede bilder på terrorister som halshogger barn, sa Biden.

    Hamas uttalte seg om anklagene om å ha drept babyer i Gaza og hevdet at de anser disse anklagene som et forsøk på å dekke over okkupasjonens forbrytelser. De har imidlertid ikke kommentert hendelsen ved musikkfestivalen.

    Israels utenriksdepartement sier nå at de for øyeblikket ikke kan bekrefte meldinger om at Hamas-krigere angivelig har drept babyer og barn i kibbutzen Kfar Aza.

    Det hvite hus har presisert at president Biden ikke har sett bilder av drepte barn og at han baserte sine uttalelser på informasjon fra talspersonen til Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

  • 13. oktober: Evakuering

    1,1 millioner palestinere ble beordret til å evakuere.

    Israel har gitt ordre om evakuering av rundt 1,1 millioner palestinere fra nord til sør på Gazastripen, forberedt på en kommende bakkeinvasjon.

    FN mener at denne ordren kan betraktes som tvangsfordrivelse av sivile, noe som er i strid med internasjonal rett.

  • 17. oktober: Angrep pÃ¥ Al-Ahli-sykehuset

    Angrepet på Al-Ahli-sykehuset har vært den største hendelsen i krigen siden Hamas' angrep den 7. oktober.

    En eksplosjon rammet et område i nærheten av al-Ahli Arab-sykehuset i Gaza by tirsdag kveld. Ifølge Hamas ble 471 mennesker drept. Amerikansk etterretning anslår at mellom 100 og 300 døde, skriver Reuters.

    Det er uenighet om årsaken til eksplosjonen. Palestinske helsemyndigheter mener det var et israelsk luftangrep, mens det israelske militæret hevder at eksplosjonen skyldtes en mislykket rakettoppskyting fra gruppen Islamsk hellig krig, også kjent som Palestinsk Islamsk jihad.

    Det er også ulike synspunkter fra etterretningstjenester som den franske og canadiske, som støtter den israelske versjonen, mens noen medier, som Channel 4, har hevdet at den israelske versjonen ikke stemmer, basert på gjennomgang av videoer og lydopptak.

  • 20. oktober: Hamas frigir gisler

    Israelsk-amerikanske Judith Tai Raanan og hennes datter Natalie Shoshana Raanan ble løslatt som følge av Qatars og Egypts innsats og overlatt til Røde Kors.

    Israel bekrefter at de to amerikanske gislene Judith og Natalie Raanan er løslatt av Hamas. De er mor og datter.

    Det skjer etter at Abu Ubaida, talsmann for den væpnede fløyen til Hamas, meldte at to gisler var løslatt. Ubaida skriver på Telegram at de to, en mor og en datter, løslates av «humanitære årsaker».

    Løslatelsen skal ha skjedd etter en dialog med Qatar. I en uttalelse skriver Qatars utenriksdepartement at de håper dialogen vil føre til at alle sivile gisler til slutt løslates.

  • 21. oktober: Nødhjelp kommer inn i Gaza

    51 lastebiler med nødhjelp har kommet inn Gaza for første gang siden starten av krigen

    51 lastebiler med nødhjelp har kommet inn for første gang siden starten av krigen gjennom Rafah-overgangen ved Egypt.

    Samme dag opplyser Det israelske militæret (IDF) at omtrent 700.000 palestinere i nord har så langt flyktet til det sørlige Gaza.

    – Sivile som er igjen i Gaza by og de nordlige delene av Gazastripen bør, for sin egen sikkerhet, flytte sør for Wadi Gaza naturreservat, uttalte IDF-talsperson Daniel Hagari på TV.

  • 22. oktober: 5000 fanger

    95 palestinere er blitt drept av israelske soldater og bosettere på Vestbredden siden 7. oktober, melder De palestinske myndighetene.

    De palestinske myndighetene melder at siden 7. oktober har Israel arrestert 4000 arbeidere fra Gaza og over 1000 personer fra Vestbredden.

    Dette er nær en dobling fra situasjonen før krigsutbruddet. Før Hamas-angrepet 7. oktober satt det om lag 5200 palestinere fengslet i Israel, opplyser talspersoner for palestinerne til Al Jazeera.

    De melder også at 95 palestinere har blitt drept av israelske soldater og bosettere på Vestbredden siden 7. oktober.

  • 23. oktober: 222 gisler

    Tusenvis av israelere marsjerte i Tel Aviv og ba myndighetene om å ikke starte bakkeinvasjon før gislene blir frigitt av Hamas.

    Resultatene av Hamas-angrepet ble klare mandag morgen, to uker etter angrepet. IDF-talsperson Daniel Hagari kunngjorde at hæren kunne bekrefte at 222 gisler holdes av Hamas på Gazastripen, inkludert utenlandske statsborgere.

    Mer enn 1400 mennesker er blitt drept i Israel siden krigen begynte, hovedsakelig sivile som ble drept under det innledende Hamas-angrepet, ifølge israelske myndigheter.

Publisert:
Â