EU truer med rettslige skritt etter britisk lovforslag

Det er risiko for handelskrig mellom Storbritannia og EU etter at den britiske regjeringen har lagt fram et lovforslag som overstyrer Nord-Irland-protokollen.

Storbritannias utenriksminister Liz Truss.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Utenriksminister Liz Truss kaller lovforslaget for en fornuftig og praktisk løsning på problemene som Nord-Irland står overfor. Hun sier også at det ikke bryter internasjonale lover, mens EU mener at forslaget er et klart brudd på den avtalen som allerede er inngått.

– Det er med stor bekymring at vi registrerer dagens beslutning fra den britiske regjeringen, sier EU-kommissær Maros Sefcovic. Han understreker at EU ikke vil reforhandle brexitavtalen, og at Brussel nå vurderer å ta rettslige skritt mot Storbritannia hvis lovforslaget blir vedtatt av Parlamentet.

Han sier også at EU-kommisjonen snart vil legge fram sin modell for en mer fleksibel implementering av Nord-Irland-protokollen.

Nord-Irland protokollen ble framforhandlet av EU og Storbritannia som en del av brexitavtalen og skulle hindre en hard grense mellom den britiske provinsen Nord-Irland og EU-landet Irland. Nå vil regjeringen i London på egen hånd endre den inngåtte avtalen.

Også Irlands statsminister Micheál Martin reagerer på forslaget.

– Det er beklagelig at et land som Storbritannia går fra en internasjonal avtale, sier Martin.

– Det er naturlig å forvente at demokratiske land som oss, Storbritannia og over hele Europa respekterer internasjonale avtaler som vi har gått med på, sier han.

Parlamentet avgjør

Den britiske regjeringen har uttalt at den fortsatt ønsker å reforhandle Nord-Irland-protokollen, men hvis det ikke er mulig å oppnå enighet om en ny avtale, vil regjeringen endre den på egen hånd for å få på plass nye reguleringer for handel mellom Nord-Irland og Storbritannia.

Endringene, som har fått navnet Northern Ireland Protocol Bill , skal debatteres og stemmes over i Parlamentet. Der har Det konservative partiet flertall, noe som betyr at forslaget trolig vil få flertall.

Forslaget legger opp til at Storbritannia oppretter en «grønn kanal» slik at en del varer kan sendes til Nord-Irland uten at de blir tolldeklarert overfor EU. Samtidig skal det opprettes en «rød kanal» for varer som er ment å sendes videre til EU-markedet, og som da må tolldeklareres. Dette er stikk i strid med avtalen som statsminister Boris Johnson inngikk med EU for mindre enn to år siden.

Ny tvistemekanisme

Forslaget innebærer dessuten at bedrifter i Nord-Irland selv skal kunne velge om de vil følge EUs eller Storbritannias standarder, eller begge deler.

Den britiske regjeringen vil også at en uavhengig voldsgiftsnemd skal avgjøre tvistesaker, ikke EU-domstolen.

Johnson toner ned endringene, som han hevder kun innebærer noen byråkratiske forenklinger, ifølge The Irish Times. Han argumenterer med at det viktigste er å respektere «balansen» og «symmetrien» i Langfredagsavtalen fra 1998, som fikk slutt på mange år med voldelig uro mellom probritiske protestanter og republikanske katolikker i Nord-Irland.

Nord-Irland-protokollen har spesielt opprørt unionistene i Nord-Irland, som mener at avtalen svekker forbindelsene mellom Nord-Irland og resten av Storbritannia.

Setter brexitavtalen i spill

Dersom forslaget blir vedtatt av Parlamentet, kan det i verste fall føre til at hele brexitavtalen settes til side og at Storbritannia rammes av sanksjoner og toll fra EUs side. En handelskrig med EU er svært lite ønskelig for britene, som opplever høy inflasjon og en økonomi som krymper.

Irlands utenriksminister Simon Coveney snakket med sin britiske kollega Liz Truss mandag og sa det varslede lovforslaget markerer et klart bunnpunkt i britenes holdning til brexit.

Truss har også snakket med EU-kommissær Sefcovic, som sier han advarte den britiske ministeren om at et sololøp vil være «skadelig for den gjensidige tilliten og en oppskrift på usikkerhet».

USAs utenriksminister Antony Blinken oppfordret mandag kveld Storbritannia til å forhandle i «god tro» med EU om Nord-Irland-protokollen for å finne en løsning som også ivaretar Langfredagsavtalen.

Handelsgrense i Irskesjøen

Etter brexit har den konservative regjeringen i Storbritannia valgt å stå utenfor både EUs indre marked og tollunionen.

Den omstridte protokollen innebærer at varer som sendes fra Storbritannia til Nord-Irland, må kontrolleres for å hindre at de tar bakveien over irskegrensen og inn i EUs indre marked. Dermed er det i praksis en grensekontroll på varer som flyttes mellom to britiske områder.

Opposisjonspartiet Labour sier regjeringen ikke kan påstå at de håndterer den pågående brexitkrangelen i tråd med loven.

– Regjeringen ser ut til å bygge opp en historikk med lovbrudd, sier Labours finanspolitiske talsperson Rachel Reeves med henvisning til at Johnson er en av flere som er bøtelagt etter å ha holdt ulovlige fester mens landet var koronastengt.

Publisert:
Â