Kina kaller amerikansk diplomat inn på teppet etter at Senatet vedtok Hongkong-forslag

Kina reagerer sterkt på at Senatet i USA har vedtatt et lovforslag som støtter demonstrantene i Hongkong.

En demonstrant flagger med et amerikansk flagg ved Hongkongs tekniske universitet onsdag 20. november. En gruppe demonstranter forskanser seg fremdeles på universitetsområdet.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Senatet vedtok lovforslaget enstemmig og truer samtidig med å trekke tilbake den særskilte økonomiske statusen som Hongkong har. Det kan ses som kritikk av Kinas håndtering av protestene i det delvis selvstyrte området.

De folkevalgte har også enstemmig vedtatt å stanse salg av tåregass, gummikuler, vannkanoner og håndjern, som blir brukt av politi og soldater for å slå ned på demonstrasjonene som har lammet Hongkong de siste månedene.

Nå har det kinesiske utenriksdepartementet kalt inn stasjonssjef William Klein ved USAs ambassade i Beijing til møte.

Utenriksdepartementet reagerer

– Vi oppfordrer USA sterkt til umiddelbart å iverksette effektive tiltak for å hindre at dette forslaget blir lov, og vi oppfordrer USA til umiddelbart å slutte å blande seg i Hongkongs anliggender og Kinas interne anliggender, sier viseutenriksminister Ma Zhaoxu i en uttalelse.

Det er Ma som har kalt inn Klein til møte. USAs ambassadør til Kina, Terry Brandstad, er ute av landet, og kan derfor ikke delta.

Ma varsler kinesiske mottiltak dersom forslaget blir lov.

Klein på sin side svarte at USA ser med alvorlig bekymring på situasjonen i Hongkong.

Vedtatt i både Senatet og Representantenes hus

Forslaget er nå vedtatt i både Representantenes hus og Senatet. Nå skal de bli enige om ordlyden i lovforslaget før det kan vedtas og deretter signeres av president Donald Trump. Det er uklart om Trump vil undertegne forslaget.

– Lovforslaget fremstiller kriminelle handlinger som en streben etter menneskerettigheter og demokrati, sier talsperson Geng Sheng i utenriksdepartementet.

Handelssamtaler i stampe

Geng anklager videre Washington for å ha en skjult politisk agenda om å destabilisere Kina og Hongkong.

Vedtaket fra USA kommer i et kritisk øyeblikk i handelssamtalene mellom USA og Kina.

President Trump sa tirsdag at de to partene ikke har kommet til enighet om å avslutte handelskrigen og varslet en ytterligere økning i toll på kinesiske varer.

Handelskonflikten mellom de to landene har nå vart i halvannet år. Trump har innført toll på kinesiske varer til en verdi av 400 milliarder dollar.

50 demonstranter igjen

Demonstrantene har den siste tiden forskanset seg på Hongkongs tekniske universitet.

Politiet beleiret søndag universitetet og brukte tåregass og vannkanoner mot demonstranter som forsøkte å rømme fra universitetsområdet og politiet. Demonstrantene svarte med bensinbomber og satte fyr på flere innganger til universitetet.

Tirsdag kveld hadde 800 demonstranter, deriblant 300 mindreårige, forlatt universitetsområdet, etter advarsler fra myndighetene om at politiet kunne komme til å avfyre skudd mot demonstrantene for å fjerne dem fra området. Mange av dem er pågrepet av politiet.

Onsdag var det om lag 50 demonstranter igjen inne på universitetet.

Sanksjoner

Det amerikanske Senatets «Hongkong Human Rights and Democracy Act» legger opp til en årlig vurdering av handelsstatusen USA har innvilget Hongkong.

Lovforslaget inneholder også sanksjoner mot ledere i Hongkong og Kina som begår menneskerettighetsbrudd, inkludert utlevering av borgere til Fastlands-Kina for rettsforfølgelse. Det var forslag om en slik utlevering som utløste masseprotester i Hongkong 9. juni.

Publisert: